Aseară m-am dotat ca in fiecare lună cu revistele mele de căpătâi (două din ele). Bine, recunosc că doar una din cele două mai merita cumpărată, cealaltă devenind un compendiu de texte copiate mo-a-mot din surata americană, ediția de acum 15 ani. Și aici mă refer la Cosmopolitan. Eh, acum m-am jurat că e ultima dată când o cumpăr, mai ales că nici paginile de modă nu mai sunt ce au fost cândva.

Tot in Cosmo, am avut surpriza să dau peste un pliant, mai măricel, ce-i drept, despre… cancerul de col uterin. Unde nu dai decât peste slogane care îți transmit inconștient „dacă nu faci vaccinul acum, ești ca și moartă!!”. Însă, surpriză, nu scrie nicăieri despre vaccin. Și atunci? Surpriza vine la final, unde mai este o carticică mică, mică: carnetul de vaccinări. Pe care prin amabilitatea celor de la Merck, îl primești gratuit. Ce drăguț din partea lor!

Foarte frumos pliant:

  • Îți spune câte femei se infectează cu HPV de-a lungul vieții, dar nu spune si câte din ele se vindecă de la sine
  • Iți spune câte feluri de HPV există, dar nu îți spune câte din ele sunt sursa efectivă de cancer de col și în ce proporție.
  • Iți spune du-te să te vaccinezi, dar nu îți spune ca de fapt vaccinul funcționează doar pe patru (din 100) tulpini, si cel mai grav, ca vaccinul nu este împotriva cancerului, ci împotriva câtorva tulpini ale virusului care pot da cancer, candva.
  • Nu ți se spun ca pot exista „side efects”, și incă multe, printre cele mai importante fiind: lipsa unor informatii legate de efectele pe termen lung, legatura intre vaccin si infertilitate (dovedita de studiile facute pe animale), soc anafilactic, paralizie, si moarte

Credeam că am scăpat odată cu plecarea „domnului” Nicolăescu de la sănătate, dar văd că nu este chiar așa. Ce-i drept Merck își pierde felia de tort, daca într-adevăr se renunță complet la proiect. Mă bucură totuși reacția românilor care nu și-au dus fetele la vaccinare. Și mă scârbește la culme faptul că au fost nevoiți să semneze că refuză vaccinarea și că își asumă responsabilitatea pentru alegerea făcută. La fel cum m-a scârbit simulacrul de vaccinare facut live de către Mihaela Rădulescu în una din emisiunile ei de anul trecut. Emisiune in care extrem de virulentă, mai avea puțin și spunea: sunteți niște inconștiente dacă nu vă duceți fetele la vaccinare. Și și-a ales-o pe Liana Stanciu ca port drapel, pe care mi se pare că a folosit-o într-un mod de-a dreptul trist.

În loc să se facă o campanie națională de conștientizare a importanței controlului ginecologic periodic care să atingă miezul problemei (faptul ca româncele noastre nu au deloc educație medicală) , pentru că asta este problema in România, se preferă o campanie de vaccinare a unor fetițe inocente. De ce? Pentru că acolo sunt banii.

Și la ce ne mai mirăm într-o România în care cea mai utilizată metodă contraceptivă este, incă, „prosopelul”?