Un an de cand plamanii mei respira. Un an de cand sangele meu circula mai curat prin organism. Un an de cand in casa mea nu mai miroase a tutungerie, iar eu nu mai miros ca un sconcs. Un an de cand nu mai intru in fibrilatii ca nu mai am tigari. Un an de cand atunci cand intru intr-un restaurant spun mandra: „La nefumatori”. Un an de cand NU mai fumez.

Nu stiu daca ma voi mai apuca vreodata, sper sa nu. Incerc sa nu ma gandesc asa. Poate ma apuca panica, si ma reapuc. Glumesc. Numai gandul la cum miroase maica-mea dupa ce vine „de la tigara”, si imi trece orice chef sa ma reapuc. Asta nu inseamna ca nu am mai „pufait”. Ce mama naibii sa faci, cand te duci intr-un loc, si absolut toata lumea, cu exceptia lui Ubi fumeaza???? Sa pleci, nu prea e o optiune, doar e prima seara in care iesi si tu dupa „n” luni de stat acasa… Si atunci, mi-am mai aprins cate o tigara. Dar gustul sucks, iar a doua zi uit complet ca am fumat o tigara cu o seara inainte. Sau ce sa faci, cand chiar te simti bine, esti cu o cafea sau un pahar de vin, si simti nevoia sa mai tii ceva in mana, de dragul vremurilor de mult apuse? Iti aprinzi o tigara. Eh, astea au fost momentele in care eu am mai fumat. Sapte la numar. Si de fiecare data, mi s-a adeverit un lucru: fumatul e oribil.

Si asta o spun dupa 13 ani de fumat asiduu. 13 ani in care m-am chinuit sa ma las si nu am reusit. Am fumat cu Chiti in burtica, am fumat cat am alaptat-o, am fumat cand am avut pneumonie si tuseam pana ramaneam fara aer. Am fumat si mi se parea ca nu ma voi lasa niciodata. Plasturi, gume, numarat tigari. M-am lasat de nu stiu cate ori jumate de zi. Cand n-am mai putut, am fumat prima tigara din doua miscari. Acum stau si nu imi imaginez cum de am putut fi atat idioata.

Cineva mi-a spus odata ca ma voi lasa pur si simplu atunci cand voi simti eu ca e momentul sa ma las. Si a avut dreptate. Pentru ca acum un an, intr-o dimineata de duminica, m-am trezit si mi-am zis „Ce-ar fi daca ma las de fumat de azi?” Iar pachetul de tigari plin pe jumatate de langa aragaz, a ramas acolo timp de mai bine de o luna, neatins, pana l-a luat mama. Si de atunci am devenit constienta de MIROS. De mirosul ala pestilential, pe care il are o persoana care fumeaza. Dar pe care persoana respectiva nu il simte. Eh, eu simt un fumator de la o posta, si mi se intoarce stomacul pe dos uneori. Nu stiu cum de m-a suportat Radu in timp ce fumam. Eu nu as fi stat nici doua minute langa mine in locul lui.

PS: Treaba cu ingrasatul e poveste. Depinde cred numai de fiecare, cat de mult se lasa prada deznadejdii si sevrajului.

Sursa imaginii