Suntem in mijlocul unei saptamani importante. Saptamana Mondiala a Alaptarii. Si de aceea, avand in vedere ca 11 luni la Rebecca + inca aproape 16 luni la David, ma simt destul de in masura sa vorbesc despre alaptare. Cum? Un pic altfel. Nu sunt genul fanatic, nu sunt din nici o tabara, pentru ca nu imi plac extremele. La noi insa, este o mare durere treaba asta cu alaptatul. Nu mai vorbesc aici de ce se intampla prin maternitati nici prin alte parti. Trebuie schimbate mentalitati. Asta se va face destul de greu si va dura. Speranta mea sta in astea din generatia mea, si imediat dupa mine, care deja au adoptat o cultura, aceea a lucrurilor facute cu cap, cu dragoste, temeinic si durabil. Am speranta, ca noi vom schimba incetul cu incetul mentalitatile.

Eu sunt una din alea care au fost alaptate o luna. Atat a binevoit mama sa imi dea. Motivele insirate cu mare inocenta de catre ea au fost ca a vrut sa slabeasca (desi pusese 10 kilograme toata sarcina!!!!) si teama ca i se vor lasa sanii. Buuuuuun asa! Bravo mami! Cate dintre voi, mamele actuale sunteti in aceeasi categorie cu mine? Mana sus!

Eh, dragele mele, alea care o sa nasteti la un moment dat, sa stiti urmatoarele:

Sanii nu vi se vor lasa! Copilul ala nu trage de ei in toate partile. Nu este instrument de tortura contrar anumitor pareri. Nu face decat sa suga. Si o face extrem de delicat, daca sta in poizitia corecta!

De slabit slabiti doar alaptand, pentru ca de-aia organismul vostru face depozite de grasime in sarcina. Ca sa le transforme in lapte dupa!

Asa, am lamurit asta. Daca nu vreti sa alaptati, macar asigurati-va ca o faceti pentru motivele corecte. NU va ascundeti dupa deget si dupa motive cel putin stupide. In afara de faptul ca il carati noua luni in burta, mai aveti si alte obligatii fata de copil. Ca sa aiba un start bun in viata, asigurati-va ca in afara de a-l adduce pe lume in conditii excelente, il mai si intariti macar o perioada cu ce e mai important, laptele vostru. De-aia corpul vostru il produce, ca sa il dati mai departe. Altfel e ca si cum ati arunca mancare proaspata la gunoi, cand la usa voastra se moare de foame. Sincer, acum!

Va doare? Ei, hai nu zau? Dar ce ati crezut? Ca va curge numai lapte si miere? Aflati dragele mele ca s-ar putea sa doara, ca nu tot timpul prima alaptare este de succes, copilul e pozitionat perfect si totul merge ca pe roate. Aia e teoria. Viata spune ca s-ar putea sa vi se umfle sanii. Sa doara, sa doara ca dracu, sa alaptati si sa plangeti, sau mai rau odata cu lapte sa curga si sange. Been there, done that. Dar stiti ceva, good news! Trece, frate! Trece si nu mai doare! Si totul va fi exact asa cum v-ati imaginat.

Va strica programul de noapte? Ti se da TOT programul peste cap?Nu puteti pleca nicaieri ca e plodul legat de voi? Pai da, scuze acum, ce ati crezut? Gata cu nasterea, pac imediat la party, copilul ramane cu bunica si pisica si voi va faceti de cap ca inainte? Pai atunci de ce ati mai facut un copil? Un copil inseamna un pic de responsabilitate in plus. Inseamna ca o viata depinde de tine de acum inainte pana o da Domnul si pleaca sa isi faca singur un rost. Asa ca adio somn, adio party all night long, ca aveti treaba acasa… Sa hraniti un suflet de trei kile, care nu stie altceva decat mirosul, gustul si vocea voastra. Ca doar nu l-a purtat mama mare in burta.

Si pana la urma, frate ce e atat de greu de fugiti ca de dracu de alaptare? E cea mai tare senzatie. Cea mai tare legatura cu copilul tau. In momentele alea, ca mama, faci minuni. Muti muntii din loc. Esti cel mai important lucru din lume pentru cineva. Pentru chestia aia atarnata de sanul tau.

Ah, faza cu cezariana! Aia e cea mai tare! „Nu mi-a venit lactatia ca am facut cezariana” WTF? How stupid can you be? Adica ma iei drept proasta, iar eu sunt exceptia minunata, care cu cezariana dupa cezariana am avut lapte garla.

Si inca ceva, laptele se produce in organismal vostru pe sistemul cel mai efficient: cerere si oferta. Pui copilul la san, ai lapte. Nu il pui, nu mai ai. Asta ca sa lamurim si aia cu am lapte dar nu indeajuns.

Iar copiii alaptati iau mai greu in greutate decat aia indopati cu lapte praf. Dar normal, ca intr-o societate tembela, in care gras=sanatos, daca plodul nu creste ca Fat frumos doar cu tata, evident ca ii trebuie supliment. Ca asa e la noi. Dar nu-I nimic, lucram sa schimbam si mentalitatea asta…

Pana la urma, dragele mele, totul e sa vrei. Restul sunt scuze. Dar macar, daca nu vrei sa faci asta, daca alegi sa nu iti alaptezi copilul, asigura-te ca motivul tau este real, si mai mult decat atat, asumati-l. S-ar putea peste ani, copilul ala sa faca la fel ca mine, sa te acuze ca nu ti-ai daruit un pic mai mult din tine, atunci cand, chiar daca nu era constient de asta, a avut nevoie de acel plus.

Ah, si grija, doar 5% din cazurile in care nu se alapteaza sunt medicale si justificate. Restul, dupa cum ziceam mai sus, sunt scuze. Asta vreti pentru copiii vostri?

Daca nu, informati-va. Rox este sefa de trib in tara asta pe categoria alaptare, si va poate oferi cele mai pertinente informatii. In lumea de azi, lipsa de informare nu mai e o scuza, e…. prostie.