Sa ne amintim, sa ne reamintim si, si mai bine sa nu uitam niciodata.

Pentru ca eu nu pot sa uit cum aproape toata copilaria nu mi-am vazut tatal, pentru ca era pe santier, ca sa fie observat si sa aiba sansa la o promovare. Sansa care pana la urma a aparut doar dupa ce si-a primit carnetul de membru. Pentru ca altfel era insemnat. Un unchi in inchisoare, inchis cinci ani la Periprava, care reintos in lumea normala nu a mai facut fata, si s-a spanzurat in vestiarul fabricii la cateva luni de la eliberare. Inca unul fugit in Franta erau indeajuns sa te tina cuminte cu capul la cutie. Un tata, care odata intrat la Constructii la Cluj, a fost vanat in primul an de facultate de „baietii cu ochi albastri” care isi doreau sa il recruteze. A refuzat cu hotarare. A fost exmatriculat la finalul primului an de facultate, dupa ce a fost „ajutat” sa pice absolut toate examenele. Din fericire, in anul urmator a dat la Arhitectura si a fost lasat in pace.

Pentru ca nu pot sa uit cum eram trimisa la Cluj la bunici, si odata cu mine plecau kilograme de alimente, de la zahar, la faina, carne si altele, ca acolo erau rationalizate absolut toate, pana la unt si paine.

Pentru ca nu pot sa uit cum in 1989, trei luni, zi de zi am facut repetitii in niste conditii cel putin mizere pentru a aduce un omagiu partidului si conducatorului iubit. Si nu pot sa uit pachetele cu sandvisuri cu carne cu viermi pe care le primeam pentru eforturile depuse.

Pentru ca nu pot sa uit lipsurile, de toate felurile, de la apa calda la vata care ajunea sa fie inlocuita cu carpe o saptamana pe luna.

Pentru ca nu pot sa uit ca pana in 1992, primavara nu am avut televizor color si am si acum imaginea unui teren extrem de verde in fata ochilor, caci, da, primul lucru vazut la tv a fost o finala de cupa UEFA, dintre Ajax si Torino. Si imi amintesc dungile rosii si albe ale celor de la Ajax si verdele intens al gazonului.

Pentru ca nu pot sa uit multe. Cum au adus ai mei acasa o fituica (,) care tot circula pe sub mana, cu perle scrise de copii. Iar eu copil fiind, mi-a placut atat de mult o expresie citita acolo, ca am folosit-o in prima lucrare de la romana. ” Socialismul a fost cladit pe oasele strabunilor nostri”. Iar ai mei mi-au tras o cearta atunci vecina cu bataia, si atunci abia mi-am dat seama de teroarea care le guverna viata.

Nu, nu pot sa uit. Caci atat de multe ne-au lipsit, de la lucruri la cel mai de pret lucru pe care il are un popor. Libertatea. Libertatea de a vorbi, de a gandi, de a te exprima. Si cum poti sa explici asa ceva? Cum poti sa explici cum era inainte unor persoane care nu au stiut si nici nu concep o lume fara libertate? Cum ar putea sa inteleaga?