Sunt angry. Ca vara asta numai vara nu e. Zile mohorate, ploaie marunta mocaneasca. Nori multi, ditamai plafonul, ca ai senzatia ca ajunge pana in stratosfera. Nori gri, albi, negri. Urat. Trist. Trist rau de tot. Nici verdele asta nu mai face fata la atata gri adunat pe cer. Abia astept zilele alea cu 35 de grade. Nah, ca am zis-o! Si o s-o zic mereu ca mie imi place la caldura. Caldura cat mai mare. Si soare. Soare mult, asa ca vara, de la cinci dimineata sa imi bata in fereastra. Ca ma trezesc cu chef. Io-s fiinta solara prin excelenta, numai la soare ma incarc, si numai soarele imi poate hrani buna dispozitie elementara.

Am zis ca va provoc sa imi spuneti ce mai vreti la licitatie pentru Bibi. In afara de Mama Degetzicii, nu prea v-ati aventurat. Hai curaj! Si apropos, Mama Degetzicii, despre ce vesta era vorba? Ca nu m-am dumirit deloc :).

Iar de azi, ca si-asa sunt subiect-less azi (nu mai vreau sa povestesc iaaaaar despre cum am fost  pentru a treia zi consecutiva la Medlife, iar voi sa ma incurajati ca las’ca trece/intrebati de ce), inaugurez Lunea de palavre. In care vorbim (dar nu numai eu, adica mai mult voi ca sa fie mai clar) despre ce-o fi. Despre ce se poate vorbi intr-o lune care vine dupa o duminica?

Incepem lunea asta cu cartile. De ce? Pai nici eu nu stiu. Poate pentru ca am iubit dintotdeauna cartile. Si ca citesc cu o pofta de neimaginat. Si ca acum e lucrul care imi lipseste cel mai mult, pentru ca nu reusesc de nici o culoare sa il impac cu ceea ce se intampla prin viata mea in ultimul timp.

Si cireasa pe tort, o mica povestioara, hazlie, si tare personala. Cand aveam vreo doi ani si ceva, abia incepusem sa vorbesc mai bine romaneste, s-au trezit ai mei intr-o zi ca spun ca sunt Printesa Tarakanova. Stupoare, soc si groaza. De unde stie copilul de nici trei ani ca e printesa, si cum de poate spune perfect si corect „Tarakanova”, in conditiile in care copilul stalceste alte „n” cuvinte mai simple. Au stat ai mei, s-au intors, s-au rasucit, au intrebat in stanga si in dreapta, nu au reusit sa elucideze misterul. Eu am tinut-o sus si tare, ani de zile dupa, ca sunt Printesa Tarakanova, astfel incat la un moment dat oamenii s-au resemnat, si uneori in momente de alint chiar asa imi ziceau, iar in momentele de lauda parinteasca, pe la chermeze se laudau in permanenta cu copilul lor, care la nici trei ani, s-a trezit ca spune ca e Printesa Tarakanova. Evident, ca pe la 11 ani, deja mi-era rusine de aberatia pe care o scosesem din mine la trei ani. Pe la 15 insa, ma gandeam, frate, poate am fost printesa intr-o viata anterioara.

Si uite asa, pe la 17 ani si ceva, uitandu-ma intr-o biblioteca undeva pe la un prieten, pe spatele unei alte carti, descopar ca Printesa Tarakanova chiar a existat, sub forma de personaj de carte. Iar, stupoare, soc si groaza (vorba vine). Acuma, alte intrebari, unde gasesc cartea? Cinci ani de zile am luat toate anticariatele la rand. Dupa alti trei ani, am gasit-o. Am luat-o, deja cu mainile tremurande (a fost unul din momentele in care palmele mi-au transpirat mai mult ca niciodata), era la 20.000 de lei. I-am dat omului 100.000, i-am multumit de tot atatea ori (saracul imi amintesc si acum ce fata socata a avut, cred ca a fost prima data in viata lui cand a dat peste o nebuna ca mine). Am ajuns acasa, doua ore mai tarziu o terminasem deja. Am citit-o cu atata graba, incat nu mi-a ramas in cap decat imaginea ei nefericita. A printesei. Am pus-o in biblioteca, si nu am mai deschis-o de atunci. Ce ziceti, e momentul sa o iau din nou la citit?

Cartea e tiparita in 1974, deci teoretic, as fi avut acces la carte, acolo la Cluj, unde am inceput sa ma dau eu drept doamna eroina. Culmea e ca nimeni nu auzise de ea, sa fi fost tiparita sau in biblioteca cuiva cunoscut. Deci in continuare, misterul nu este nici pana azi elucidat.

Voua vi s-a intamplat vreodata asa ceva?

In afara de asta, ca nu scapati asa usor, vreau sa stiu ce ati mai citit voi in ultima vreme, in afara de Elle, Tabu sau alte de gen. Carti iubite, adorate, sorbite fara nesat din scoarta in scoarta.

Incep eu, care spun cu mana pe inima, ca ultima carte citita pe indelete, cap-coada si terminata, si adorata a fost Maestrul si Margareta. Am adorat-o ca mi-a deschis ochii catre o lume cel putin fantastica, in care totul e posibil si ca mi-a oferit momente de zbor, de vis si de speranta.

Si uite asa, a iesit un post chiar stufos, eu care nu credeam ca voi scrie vreun rand azi. Astept povestirile voastre.