Inca un post in care noi, eu si Radu, romani prin nastere, ne plangem de ce se intampla in tara asta. Dupa cum unii stiu, saptamana trecuta am fugit pana in Turcia, doar noi doi si mezinul, intr-o mini vacanta. Irelevant. Ce este relevant este ca inca o data  ( a cata oara, oare?) am ajuns sa spun cu toata taria ca inca o tara este mult, mult, mult peste noi. In cazul de fata, Turcia. Ca si civilizatie in primul rand.

Si acum nu o sa ma leg decat de … starea toaletelor. Care dau unei tari o nota despre cat de curati si de bun simt ii sunt cetatenii.

Despre toaletele din tara asta nu trebuie sa vorbesc foarte mult. Mai ales despre cele de femei. Ca eu acolo intru (din nefericire) cand nevoile fiziologice ma asalteaza (mai corect cand ajung la limita rezistentei, si casa imi este inca departe). Pentru ca nu as intra intr-o toaleta din Romania doar de drag, ci numai de nevoie, si inca o nevoie extrem de stringenta. Eh, pentru cititorii de sex masculin (atatia cati or fi ei pe blogul meu), ii informez ca toaletele din Romania pentru femei sunt cele mai jegoase toalete din lume. Parca femeile din Romania nu stiu sa isi faca nevoile, pentru ca totul este improscat in jur. De cele mai multe ori observi si urme de noroi pe colac (in cazul in care el exista) semn ca doamna in cauza face si acrobatii in toaleta in timp ce isi face nevoile. De cele mai multe ori, o toaleta de femei arata ca si cum s-ar fi exersat aruncatul la tinta, insa persoana care a exersat ar fi fost… oarba. Recunosc, ca mania mea de a nu intra intr-o toaleta din tara asta a capatat accente paroxiste de cand mai am si o fata, care cand imi este lumea mai draga vrea sa faca pishu. Si cum fata nu mai este deloc usoara ca un fulg, va puteti imagina ce haltere fac eu cu domnisoara in cauza incercand sa o feresc sa nu se atinga de nimic.

Revenind la vacanta noastra, ea a inceput cum logic si normal este, de pe aeroport. Marele aeroport Henri Coanda, poarta tarii noastre catre restul lumii. Catre civilizatie as adauga eu. Marele aeroport, proaspat refacut, renovat, reconstruit si cu mare fast relansat. Ale carui toalete put. Put doamnelor si domnilor a hazna. Put de parca nu ar exista canalizare, iar tu ti-ai face nevoile la buda din fundul curtii, nu in cel mai mare, cel mai cel aeroport in tara asta de ……t. Ale carui toalete sunt pline de hartii aruncate peste tot, pe jos e ud (de la ce oare este deja retoric sa ne intrebam), iar colacul, capacul si veceul sunt pline de …. de toate.  O mizerie crunta, cum greu iti poti imagina. De mirare pentru mine a fost ca am avut hartie igienica. Ce-i drept era pusa pe faianta din spatele veceului, deci in direct contact cu orice germen, microb si un pic umeda (chiar si la nivelul ala tot era ceva ud!), ceea ce m-a facut sa renunt la a o folosi, mergand ca de obicei pe mana eternelor servetele din buzunarul propriu. Dar mizeria si duhoarea mi-au intors efectiv stomacul pe dos.

Si aterizam in Istanbul si vizitez si toaleta turceasca. Din terminalul de plecari interne. Nu alea internationale (sa presupunem ca e mai acatarii la internationale, nu? ca doar la noi internele sunt/ sau erau in aerogara de la Baneasa nu in „luxul” din Otopeni). Eh, in Stambul, la interne, in Turcia aia despre care vorbim uneori cu dispret (mai ales cand ne gandim la contrafaceri si alte chestiuni) puteai sa lingi pe jos cu limba. Da. Atat de curat era. Inclusiv in toaletele turcesti, alea cu „gaura”, care erau atat de curate, de albe si de impecabile ca m-am holbat juma de minut la ele. Si pentru ca aia nu a fost o intamplare, la fel de curat si as putea adauga steril de curat a fost si in toaleta din Antalya (tot terminalul de zboruri interne) si in Istanbul, in terminalul international.

De ce oameni buni? De ce? Nu intreb de ce la ei e curat. Pentru ca e NORMAL sa fie curat. Intreb de ce noi nu putem fi la fel. De ce nu avem oameni care sa faca curat si de ce nu putem sa pastram curat? De ce? De ce?