Patrick Andre de Hillerin a venit cu o idee. geniala. Si spune asa:

Statul strânge anual, de la fumători și băutori, 250.000.000 de euro. Este celebra taxă de viciu introdusă de Eugen Nicolăescu în 2006. Pentru fiecare 1.000 de țigări fumate, un fumător plătește 10 euro statului român. Pentru fiecare litru de alcool pur consumat (oare cine bea alcool pur?) statul primește 2 euro. În fine, se strâng, așa cum spuneam, cam 250 de milioane de euro pe an. Ca fumător, plătesc, după calculele mele, cam 146 de euro pe an drept taxă de viciu. Nu știu unde se duc acești bani, nu știu ce se întâmplă cu ei. Cel mai probabil sunt folosiți de către Ministerul Sănătății pentru a acoperi găurile din ce în ce mai mari din bugetul propriu, găuri date de către angajații ministerului prin achiziții publice și programe naționale mânărite la infinit. Să fie sănătoși. Până când vom avea cu adevărat justiție, până când vom avea cu adevărat societate civilă interesată de ce se întâmplă, iar nu de absorbirea de salarii din fonduri europene, până când se vor rezolva furturile și delapidările din sistem, noi, fumătorii și alți vicioși am mai putea face și altceva.

Mă uit la nenumăratele campanii prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru ajutorarea unor copii care au nevoie de tratament și/sau operații în străinătate. Statul român ar trebui să plătească aceste servicii medicale, dar, de cele mai multe ori, nu o face. Dacă nu ești Cristi Minculescu și nu ți-ai distrus ficatul cu alcool, aproape că nu ai nicio șansă să primești bani pentru proceduri medicale în străinătate. Ce-am putea face noi, vicioșii? Mult.

Lovindu-mă recent de cazul Dianei Macar (care are nevoie de vreo 150.000 de euro) m-am gândit, poate prea avântat, că dacă am reuși să ne strângem într-un grup caritabil virtual de 100.000 de vicioși, am putea salva anual viețile a minim 5 copii pe care statul către care părinții lor plătesc impozite nu vrea să le salveze.

 Nu e mare lucru. Ne facem un grup pe Facebook, în care nu acceptăm decât fumători și social drinkers (pot fi și heavy drinkers, dar să mai țină minte de ce sunt acolo). Fiecare membru al grupului are o singură obligație: să doneze, de-a lungul anului, 6 euro pentru unul dintre cazurile pe care le adoptăm. Atât. 6 euro, echivalentul a două pachete de țigări. Putem să ne rupem de la gură suma asta. Dacă ne strângem 100.000, vom putea dona 600.000 de euro.

Banii ăștia, însemnând 2 pachetete de țigări pentru fiecare, pot salva viețile a 5-6 sau chiar mai mulți copii.

Banii nu vor fi vărsați într-o pungă comună gestionată de către cineva, ci în conturile cazurilor respective, ca să nu avem discuții.

Gândiți-vă. Mie mi se pare fezabil. Grupul de FB se cheamă 100.000×6. Am adăugat câțiva oameni. Voi mai adăuga, iar ei pot adăuga la rândul lor. Hai să facem ceva, fumători nenoriciți ce suntem!

PS: Ăsta-i link-ul https://www.facebook.com/groups/297328070339524/?notif_t=group_r2j 

Cam asta este pe scurt povestea. Eu va invit sa va implicati si voi. Eu sunt deja acolo, daca vreti sa intrati nu trebuie decat sa imi spuneti. Si ulterior sa dati mai departe. Voi propune si eu cazuri. Nu ramane decat sa ne adunam cat mai multi si sa dam. Sase euro. Eu nu mai sunt fumatoare. Dar am fost. Si atunci cred ca e de datoria mea sa dau ceva inapoi pentru ex-viciul meu.

Pe Patrick il stiti din campania lui Bibi. Ne-a dat o nesperata mana de ajutor, ne-a sustinut in toate demersurile cu toata pasiunea si incisivitatea care il caracterizeaza.