Ultima gaselnita a celor care ne guverneaza este Legea Avortului. Pentru cine nu a fost inca familiarizat cu ea, fac un mic rezumat. Este o initiativa venita din PDL, a Sulfinei Barbu si a lui Marius Dugulescu, care isi doresc ca orice femeie care va vrea sa faca un avort sa treaca mai intai pe la consiliere psihologica. 
Un material pe aceasta tema, in care proiectul de lege este explicat in detaliu aveti aici. Citez din el putin, insa va recomand cu caldura sa il parcurgeti, si sa faceti abstractie de anumite aspecte ce tin de religie. 

Concret, înainte de a face un avort, româncele vor trebui să obţină un certificat de la un psiholog, după ce au făcut cel puţin o şedinţă de consiliere. În cadrul acesteia, femeii i se vor prezenta şi fotografii sau filme despre ceea ce presupune întreruperea de sarcină şi se va uita la ecografia embrionului pe care îl poartă în pântece. După respectiva şedinţă, femeia va trebui să aştepte 5 zile, timp în care iniţiatorii legii susţin că ea va reflecta la lucrurile discutate în timpul şedinţei de consiliere. Abia după aceea va putea să facă întreruperea de sarcină, dacă încă îşi doreşte acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va aparţine exclusiv femeii.
Peste 22 de milioane de avorturi, făcute între 1958 şi 2008
Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numărului mare de avorturi înregistrate la noi în ţară, în special în rândul femeilor tinere şi care se află la prima sarcină. Datele statistice arată că pe teritoriul României din 1958 şi 2008 s-au înregistrat 22.178.906 de întreruperi de sarcină, potrivit datelor furnizate de Asociaţia ProVita, care citează Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Statisticile privind avortul la noi în ţară mai arată că, după 1990, rata întreruperilor de sarcină este în scădere. În această perioadă s-au efectuat în jur de 7 milioane de întreruperi de sarcină. Cu toate acestea, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, cu 32 de avorturi la 100 de sarcini.

Furia mea nu vine din faptul ca exista un asemenea proiect. Pe parcursul documentarii mele am aflat ca aceasta metoda, de consiliere psihologica este utilizata in majoritatea tarilor membre UE, deci nu este ca si cum reinventam noi roata. Insa, pana la acest pas, mai este mult. 
Si vin si spun ca nimeni nu face nimic pentru ca in tara asta sa beneficiem de o educatie sexuala adevarata! Nu exista la nivel national programe de planificare familiala, programe care sa penetreze pana in zona rurala unde este un adevarat dezastru! Pe asta trebuie sa ne focusam, nu pe consiliere psihologica intr-o prima faza. Pe faptul ca in continuare, in Romania anilor 2000, peste 50% din romani NU stiu nici o metoda de prevenire a sarcinii, in afara de „prosopel” (asta a fost raspuns la un studiu desfasurat acum vreo sase ani – si pentru cine nu stie, in traducere literara inseamna coitus interruptus). Iata cateva date ale studiului

Conform unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in parteneriat cu GFK, realizat pe un esantion national reprezentativ de 1035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani

– 48% dintre femeile din Romania nu folosesc nicio metoda contraceptiva 

– In ciuda notorietatii principalelor metode contraceptive (prezervativele – 14% la egalitate cu contraceptivele orale – 14%), femeile din Romania prefera inca sa foloseasca in proportie considerabila (17%) metode contraceptive naturale precum metoda calendarului, coitus interruptus, spalaturi vaginale. Ele motiveaza «lipsa efectelor secundare» (55%) si «usurinta in folosire» (39%). 

– 47% dintre femeile din Romania considera ca nu au suficiente cunostinte despre metodele contraceptive.



Intr-un asemenea mediu, este absolut normal si logic sa fim campioni la avorturi. Nu discut despre dreptul femeii de a alege, despre moralitatea ce sta in spatele unui avort. In interiorul meu s-a produs un shift in ultimii ani vis-a-vis de acest aspect si inca e o batalie apriga in mintea mea intre „pro-life” si „pro-choice”. Inchei paranteza.


Ridic totusi in discutie lipsa informarii, care face ca toate aceste femei sa ajunga pe masa ginecologica si sa faca avorturi cu o usurinta cu care isi cumpara pantofi (unele, believe it or not, chiar asa fac).


Nu vom rezolva nimic cu consilierea, ba mai mult, vom forta niste limite ale anormalitatii in care traim si care ne sufoca vietile. Insa educand si prevenind, vom obtine rezultate mult mai vizibile si intr-un mod sanatos si pozitiv.


Haideti mai intai sa ii invatam pe oameni ce sunt prezervativele, pilulele, steriletele si restul metodelor de planificare familiala, haideti sa le aratam ca pot face sex sau dragoste in deplina siguranta, fara teama unor boli sau a unei sarcini nedorite si dupa aia le putem oferi toata consilierea pe care o vor in situatia unui chiuretaj. Haideti sa incepem sa eliminam problema de la radacina, nu sa tratam in dulcele stil romanesc, la fel ca in orice alta zona a vietii, ca pe o frectie la picior de lemn. Pentru ca asta este acest proiect.


Later edit: Aici puteti gasi atat proiectul de lege, cat si alte informatii.