Vinerea trecuta, intr-o companie extrem de placuta si in una din cele mai faine locatii din Bucuresti, Hanu Berarilor, s-a desfasurat ultimul Social Media Breakfast (#smbreakfast), unde au fost prezentate rezultatele studiului de audienta a blogurilor romanesti.

Acest studiu de mare anvergura, care anul acesta  a adunat peste 10000 de respondenti, isi propune sa realizeze o imagine cat mai fidela a modului in care se prezinta in acest moment blogurile si comunitatile care se creaza in jurul acestora, si sa ofere companiilor cifre cat mai clare legate de modul in care se pot apropia de aceste comunitati intr-un mod cat mai realist.

Iata mai jos cateva din rezultatele studiului, primite de la cei de la STANDOUT, agentia care a initiat acest sondaj online. Si nu in ultimul rand, va multumesc inca o data pentru faptul ca ati completat si voi, cititorii mei acest studiu!

Pe masura ce voi primi si rezultatele individuale le voi publica si pe acelea.


Studiul STANDOUT arata ca audienta blogurilor in Romania este compusa in principal din persoane tinere, cu venituri peste medie si cu studii superioare. Mai mult, acestia sunt utilizatori activi de internet cu conturi pe retelele sociale (84,2% pe Facebook, 36.7% pe Google+, 35,9% pe YouTube, 24,7% pe Twitter) care aduc in discutie in grupurile lor de prieteni subiecte despre care au citit pe bloguri (77.5% uneori, des, foarte des) si li se cere parerea in grupurile de prieteni (70% des si foarte des).

In ce priveste varsta, 68,1% din cititorii de bloguri au intre 19 si 34 de ani, iar cele mai frecvente grupe de varsta sunt 25-29 ani (24,1%), 19-24 ani (23,4%) si 30-34 ani (20,6%).
Cititorii care au mai putin de 18 ani impliniti sunt in procent de doar 4,6%, iar cei cu varste intre 35-49 de ani acopera 22,8% din cititori.

In ceea ce priveste studiile, 51,3% din cititorii de bloguri au absolvit cel puţin o facultate. Referitor la poziţia lor ierarhica, cei mai multi sunt inca studenti (18,8%) sau au o functie de middle management (15,1%). Pe de alta parte, o zecime din cititorii de bloguri sunt freelanceri.

In ce priveste veniturile personale, 72% din cititorii de bloguri castiga lunar peste 1000 RON. 41,8% din cititorii de bloguri au declarat venituri între 1000 si 3000 RON, 19.5% au venituri intre 3000 si 6000 RON, iar 10.6% chiar peste 6000 RON.

Studiul derulat de STANDOUT arata si ca acestia sunt in mare proportie cititori fideli,aproape jumătate dintre cititori (48,7%) accesand zilnic sau de câteva ori pe zi blogurile preferate. Un alt procent de 33,8% din cititorii de bloguri accesează blogurile lor preferate de câteva ori pe saptamana.

O alta componenta a studiului a urmarit si impactul blogurilor asupra comportamentului cititorilor, pe doua directii: influenta directa asupra consumului/cumparaturilor precum si influenta asupra opiniilor, la modul general, cat si despre produse, servicii si companii.

Astfel, 70,6% dintre cititori si-au schimbat sau si-au intarit cel putin o data părerea despre un produs, un serviciu, sau o companie in urma citirii unor pareri ale bloggerilor despre acestea, iar mai mult de jumatate dintre ei (63,1%) au si cumparat/ folosit produse/ servicii/ aplicatii in urma recomandarii unui blogger.

“Studiul arata ca blogurile au un impact real in ce priveste opiniile si comportamentul de cumparare al cititorilor, iar acestia sunt, pe langa un target demografic ideal pentru advertiseri, si persoane cu influenta in grupul lor de prieteni , cu care discuta ceea ce citesc pe bloguri”, a declarat Ionut Oprea, managerul agentiei STANDOUT.