Asta nu o sa fie un post cu poze. Nu am apucat sa fac deloc sa fiu sincera, si va trebui sa ma credeti pe cuvant ca tot ceea ce se mananca in Thassos este de la foarte bun in sus. Yummy, delicios sunt doar niste adjective care nu pot descrie cum trebuie mancarea din Thassos. Trebuie sa incercati ca sa intelegeti.

Si ce se mananca asa extraordinar si unde? Pai de toate si oriunde. Nu trebuie sa cautati o ANUMITA taverna. Puteti intra oriunde va duc pasii. Peste tot veti gasi numai mancare buna, cu gust.

Eu sunt fana fructelor de mare. Stiu ca nu toata lumea este innebunita dupa asa ceva, insa as recomanda doar sa lasati prejudecatile la o parte si sa incercati. Sa gustati. Nu va place, asta este, sunt alte 1000 de variante. Dar trebuie sa incercati.

De la calamari, caracatite, scoici, pana la gavros si alte denumiri de pesti de care habar nu am dar din care m-am infruptat, toate sunt fenomenale. Si preturile te fac un pic sa razi. De exemplu, in Potos, la Taverna Irene (unde, by the way, am avut parte de o chelnerita care a vorbit numai in romana cu noi) i-am luat Rebeccai calamar la gratar. Am primit o farfurie uriasa, cu doi calamari imensi, de aproximativ 20 de cm fiecare, cu garnitura si salata si sos de usturoi. Totul pentru 9,50 Euro. Hard to believe, ha? Am mancat eu si ea din portie si tot nu am putut-o dovedi.

Altfel, daca e sa descriu totul intr-un singur cuvant, asta este GUST. Totul are gust. Gust bun.

Am mancat ca sparta, am venit inapoi in tara dupa zece zile, in care, ma jur, ca nu am stat o secunda locului, nu am stiut ce inseamna expresia „laying in the sun” (nici nu ai cum cu trei copii!) cu doua kilograme jumate in plus.

Preturi la cele mai uzuale feluri de mancare:

Souvlaki intre 1 euro (la noi la pensiune) si maxim 2,50 (exageraaaat!)
Tzatziki intre 2 euro si 4 euro
Un platou de peste si fructe de mare pentru doua persoane (spre trei, ca era huuuuge!) intre 17 (pe terasa de la San Antonio Beach) si 25 de euro (la Piatsa Michalis)
Salata greceasca: in jur de 4-5 euro
Calamari (la gratar sau prajit) intre 8 si 11 euro
Gavros (hamsiile noastre sau ceva de genul) – 5 euro
Mousaka 4 euro

Bauturile: 2 euro sucul, 2 euro frappe-ul (insa va trebui sa va obisnuiti cu ideea ca frappe-ul grecesc nu e ca frappe-ul romanesc, dar e bun, mai ales pe plaja), 3 euro berea si in jur de 6 euro carafa de vin.

Supele mi s-au parut un pic scumpute, 4,5 euro, insa foarte bune. Facute pe stilul „a la grec” evident :).

Altfel, puteti manca si paste si pizza si fripturi obisnuite. Noi nu prea am mancat din astea. De ce am fi facut-o?

Ce e  si mai fain:

Maslinele si painea. Painea care e prajita cu mirodenii. Pe cele doua le primiti gratuit, pe post de aperitiv. Dementiale

Desertul. Si pe acesta il primiti gratuit, in cantitati mai micute, dar nu nesemnificative. Si e mereu surpriza. Poate fi o sarlota, sau un desert tipic insulei, sau poate fi (si atunci cantitatea este substantiala) pepene rosu. Care este omniprezent, si din care am mancat la greu.

Si va mai intrebati de ce m-am ingrasat?