Aici o sa va dau cateva sfaturi practice, atunci cand se calatoreste cu copiii (in fine, din punctul nostru de vedere practice, sper sa fie si pentru voi).

Deci, nu plecati fara:

1. Medicamente, iar o lista de baza ar trebui sa contina niste antitermice, ceva prafuri pentru situatiile in care au loc deranjamente la burta, un antihistaminic (caci da, se pot face si alergii), niste supozitoare cu glicerina (noi avem un copil mai constipat de felul lui, asa ca pentru noi sunt must-have), si ceva de prim ajutor, pentru zgarieturi sau mici accidente.
2. Creme: pentru plaja (si luati sa fie indeajuns, nu conteaza daca va intoarceri cu ele, pentru ca s-ar putea sa aveti surpriza ca o crema care in Ro costa 40 de lei, in Grecia sa fie 20 de euro), pentru dupa plaja ca sa calmati pielea incinsa a kinderilor, pentru iritatii dar mai ales pentru tantari. Sfatul meu este sa luati cu voi si un aparat, chiar daca am observat ca asa ceva a existat in camera noastra, noi totusi folosindu-le pe ale noastre aduse de acasa.
3. Jucarii, mai ales pentru plaja. Nu are sens sa dati euro pentru niste gonflabile. O barcuta, un colac, niste aripioare, dar mai ales o piscinuta pe care sa o puneti pe marginea apei sunt mai mult decat indeajuns. Plus seturile clasice cu lopatele, greble, stropitori, forme, site si galetuse :). Un alt amanunt important: s-ar putea sa aveti nevoie de incaltaminte speciala pentru copii, pentru ca pe multe din plajele din Thassos intrarea in apa este cu multe pietre si nu prea le place asta. De gasit puteti gasi la Decathlon incaltaminte speciala pentru asa ceva.
4. Apa plata. Noi ne-am carat de aici cu apa si ne-a prins foarte bine.
5. In plus, nu va strica un kit de treburi pentru curatenie: niste lavete, un detergent, o sticla de spirt, un burete. Nu intotdeauna este curatenia cu care sunteti obisnuite acasa, iar eu va spun cu sinceritate, ca-s cam control freak in privinta asta. Deci nu e musai, dar e ceva de retinut. Ah, si nu va strica niste pungi de plastic, atat mici (din alea pentru sandwich-uri) cat si saci de gunoi (la noi mereu cosuletul minuscul de gunoi era neincapator, asa ca am apelat si la pungile mari)

La drum, sa aveti mereu la indemana un set de schimburi, jucarii ca sa treaca mai usor drumul, carticele pentru citit sau rasfoit si daca sunteti norocosi si aveti masina dotata cu dvd player, filme, pentru ca sunt sfinte. Plus de rontait diverse lucruri. Apa de baut sa aveti la indemana si pachetelul cu mancare.

Plinul la masina il puteti face in Romania, si urmatorul plin il puteti face in Grecia. Motorina e undeva in jur de 1,56-1,70 euro/litru (1,70 este pe Thassos). Atentie: daca in Grecia intalniti din an in Paste o benzinarie, in Bulgaria in schimb sunt ca ciupercile dupa ploaie. The choice is yours.

GPS-ul. Pe asta sa il programati din timp, pentru ca saracul se poate zapaci foarte usor pe drumurile din Bulgaria. In functie de destinatia voastra, va stabiliti voi ruta, insa incercati sa alegeti doar drumurile nationale (care si alea arata ca drumurile judetene de la noi) si evident ca autostrazile (alea cate sunt). Grecia e cu totul alta mancare de peste, ca sa zic asa.

Daca mergeti in Thassos, si pentru asta luati ferry-ul, neaparat pastrati ceva de rontait pentru pescarusi. Sunt fantastici si e un spectacol sa ii privesti.

Nu e usor sa pleci cu trei copii, toti sub sase ani la drum, insa nici imposibil. Foarte important e sa te focusezi exclusiv pe ei si totul va fi mult mai usor. Nu va programati mental ca la ora x sunteti la destinatie, lasati lucrurile sa curga firesc. Daca situatia e de asa natura incat va opriti de zece ori pe drum, asta este. Nu trebuie sa semnati condica la destinatie, sunteti in vacanta. Atata timp cat veti privi drumul ca o chestie fun, veti reusi sa transmiteti si catre ei acelasi lucru. Si va fi mai usor.

Noi de exemplu, in unul din drumurile noastre pe insula, dupa ce Radu cel mic urlase de mama focului, pentru ca era disperat dupa apa si o vedea non stop pe fereastra, iar noi mai aveam vreo 40 de km pana la destinatie, am descoperit ca se calma instant la o anumita melodie. Sa va spun ce melodie? Dupa ce am incercat si epuizat toate CD-urile cu Coldplay, U2, Kings of Leon, Snow Patrol, Keane, Muse, Robbie Williams, copilul nostru a rezonat cu prima melodie de pe compilatia Turkish Groove. Si am pus-o pe repeat, cu volumul dat undeva spre maxim. Si pe repeat a fost in fiecare zi in care am plecat la plaja si pe repeat a fost mai bine de un sfert din drumul de intoarcere acasa. Mai am putin si invat versurile pe de rost, dar tot e bine, ca inca nu am ajuns in stadiul in care sa o visez noaptea.

V-o pun si voua aici. Ce numai noi sa o ascultam?

Dincolo de descoperirea asta epocala, cum i-am tinut totusi linistiti? Pai nici noi nu prea stim cum. Aici am mers foarte mult pe sistemul „go with the flow”, sau mai bine zis „vazand si facand”. Ce functioneaza azi, nu mai functioneaza maine, deci nu exista reteta.

La dus pot sa spun doar ca dupa cele trei reprize de urlat ale lui Radu, pentru ca nu suporta sa fie incatusat in scaunul de la masina, si in care mila mea, cel putin s-a indreptat mai ales catre fratii lui mai mari, care nu au miscat in front si nu au zis nici „pas” pe toata durata circului, am cedat si cu toate riscurile aferente i-am scos scaunul, l-am pus in fata si eu m-am mutat in spate. Moment din care nu s-a mai auzit nici glasul lui Radu.

Bliss au fost si cateva ore in care, in mod miraculos au adormit toti trei. Dar alea au fost putine, vreo trei din peste 24. Ca in rest s-a dormit aleator, in combinatii de doi sau si mai rau, de unu.

In Thassos, va sfatuiesc sa luati plajele pe rand. Fiecare este frumoasa in felul ei si toate merita vizitate. De asemenea va sfatuiesc sa cumparati ulei de masline de acolo. Un bidon de 5 litri costa intre 18 si 22 de euro. Incredibil de putin. Noi am vorbit cu proprietara pensiunii, si am cumparat de la mama ei, care avea livada de maslini.

De asemenea, va sfatuiesc sa incercati dulceturile. De nuci, dar mai ales de portocale!

Lasati orice prejudecata in Romania, si mancati cat va tin puterile calamari, scoici, caracatite, creveti si gavros. Sunt mai ieftine decat pietul de pui si infinit mai gustoase.

Pentru fashionistas, lasati-va tocurile tot in Romania. Am vazut cateva exemplare intolite cu tocuri, makeup, rochii de seara and so on, si zau de nu mi s-au parut deplasate in contextul Potos-ului. Thassos este despre relaxare, confort, e un stil de viata boem, fara sclipici, fara pretentii, insa extrem de viu.
Ok, or fi si discoteci sau cluburi (eu habar nu am de ele si nici ca as vrea sa am habar chiar daca as fi fara copii), insa astea sunt si in Romania si e pacat sa stai treaza noaptea cand ziua aduce mereu atata frumusete. Unde mai pui ca cel putin din punctul meu de vedere, niste picioare bronzate arata fabulos in  pantaloni scurti si niste sandale flat. Si, nah, daca tineti neaparat la ceva mai altfel, Melissa se incadreaza la perfectie in peisaj.

Si ca tot suntem la capitolul fashion, eu mi-am luat asa: lots of shorts, camasi, iile, bluze lejere, sandale multe si evident Melisse-le. Si multe costume de baie, ca nah, sunt addicted.

Daca sunteti cu copiii, remember, ei sunt in prim plan. Noi nu cred ca am stat pe sezlong, adica eu sigur am stat, in momentele in care Radu si-a facut somnul de frumusete la san, dar atunci am stat la umbra, deci nu intra in categoria „laying in the sun”. In rest, am intins prosoape, am echipat copiii, i-am cremuit, am scos jucariile din pungi, am umflat gonflabilele, am pus umbrele, am alergat cu ei, ne-am jucat cu ei, i-am bagat in apa, i-am schimbat, le-am dat sa bea, le-am dat sa manance, am strans prosoapele, jucariile si umbrelele si tot asa. Bronzul ne-a prins in miscare permanenta, ca dovada ca suntem extrabronzati pe spate si pe umeri si mai putin in rest.

Inca o chestie, noi de fiecare data am ajuns pe plaja undeva in jur de 9:30-10:00 dimineata si am plecat in jur de 19:00. Motivul este foarte simplu: plajele sunt la distante destul de mari de pensiuni, asa ca ar fi fost complet peste mana sa plecam la pranz, sa mancam, sa ne facem somnul in camera si sa ne intoarcem dupa amiaza inapoi la balaceala, cum am fi facut daca eram intr-un resort. In schimb, am mancat de pranz de regula la terasele care sunt pe absolut toate plajele si care au mancare excelenta, si dormitul s-a facut pe sezlong la umbra. Rebecca nu a dormit, si cu greu si dupa amenintari multe am reusit cat de cat sa o tinem sub grupul de umbrele pe care il instalam zilnic, strategic pe malul marii (ah, si dupa ce in prima zi a reusit sa se prajeasca pe umeri, cu tot factorul meu 50, aplicat in mod obsesiv).