Unul din lucrurile la care mama mea a tinut enorm de mult inca de cand eram mica, a fost sa invat cel putin o limba straina. Ea stie cum, s-a facut luntre si punte, si cu toate greutatile perioadei respective (caci vorbim de perioada anilor ’80) mi-a asigurat meditator la engleza.

Asta pentru inceput, pentru ca nu aveam decat sapte ani. Insa la zece ani deja aveam meditator si la franceza si la germana. Greseala majora a ei a fost ca germana a fost ultima limba unde mi-a gasit meditator, care nici nu a venit acasa la noi, asa ca am urat germana din prima clipa. Dar ce stiam eu pe vremea aia, si acum ma incearca regretul ca nu m-am pus cu burta pe cartile de germana, si nu prea mai imi amintesc mare lucru din limba lui Goethe.

Dincolo de toate astea, a ramas in mine ideea ca este esential sa ma asigur ca proprii mei copii vor invata inca din copilarie cel putin limba engleza. Acum insa parca nu mai merge cu meditator. Acum vremurile s-au schimbat, noi ne-am schimbat, e nevoie de un mediu dinamic, si ca interactivitatea este o componenta majora de invatare a oricarei limbi.

Mi-a placut faptul ca la gradinita Rebecca a avut posibilitatea sa invete basicul limbii engleze, dar este nevoie de ceva mai mult. Asa ca pe langa ce va face la scoala, tin foarte mult la inscrierea ei la niste cursuri. Niste cursuri care ar trebui, dupa mintea mea, sa se desfasoare intr-un mediu prietenos, adaptat nevoilor copiilor, insa in acelasi timp profesionist, cu traineri acreditati, cu experienta in lucrul cu copiii. Si, mai ales, care sa dea rezultate.

Ei bine, am cautat mult. Culmea, este ca i-am gasit intamplator, si aproape de mine (nu fizic, ci aproape de mine in cercul de cunostinte). Si mi-a placut ce am vazut.

Ei sunt Echo Kids, si au plecat la drum cu cursuri pentru copii, dupa ce mai bine de sase ani au avut numai cursuri pentru adulti.

In primul rand pentru ca inainte de toate are parte de testare. Toti copiii sunt testati, astfel ca grupele sa fie cat mai omogene cu putinta. Mi-au zis ca nu exista numar minim in functie de care sa se faca grupele, si ca au avut grupe si de un copil sau de doi copii. Pentru ca este extrem de important sa nu fie tinuti in loc de un copil care este la un nivel mai de incepator, daca ceilalti inscrisi sunt mai avansati. Chiar pe acelasi palier de varsta.

In al doilea rand pentru ca exista si posibilitatea de certificare, si fac cursuri speciale de pregatire pentru Cambridge. Si din cate am inteles de la ei, copiii care au dat in ultima sesiune, unsprezece la numar, toti au luat, si numai unul din ei nu a luat punctajul maxim.

In al treilea rand pentru locatie. Este centrala, accesibila din orice colt al Bucurestiului (bineeee, nu la ore de varf, dar ce este accesibil in Bucuresti in orele alea, ma intreb) si mai ales este amenajata special pentru copii. Am fost pana acolo, am fost plimbata prin toate salile de curs, sediul lor actual are numai sali pentru copii (ei mai au cursuri pentru adulti, acolo au vechime mare, de peste sapte ani, insa se desfasoara in alt sediu).

In al patrulea rand pentru ca nu au numai cursuri de engleza. Ci mai au si de franceza si de germana. Sau de japoneza. Si daca tot e sa le inceapa, nu mai las ca mama germana ultima :) mai ales ca am vazut din putinele ore de germana pe care le-a facut la gradi i-a placut (o saptamana intreaga m-a batut la cap cu „knoblauch”-ul, dupa ce lectia cu legumele).

Trecand peste faptul ca mi-a placut ceea ce fac cei de Echo Kids acolo, chiar daca nu veti alege fix aceasta varianta, va recomand din inima sa investiti in copiii vostri, sa le asigurati suportul astfel incat sa invete cel putin o limba straina, fie ca o fac cu meditator, sau in cadru organizat. In lumea de azi este extrem de important sa stie macar engleza. Este un efort, uneori considerabil, dar pe care toti ar trebui sa il facem. Iar din ceea ce mi s-a impartasit de catre parintii cu copii mai mari, ceea ce se face in materie de limbi straine in sistemul nostru de invatamant nu (mai) este indeajuns.

Cei de la Echo Kids sunt acum pe ultima suta de metri cu inscrierile (intrati la ei pe site pentru detalii, legate de structura anului de curs pentru fiecare grupa de varsta in parte precum si de costuri), iar testarile sunt gratuite.