E International Babywearing Week. Da, o saptamana la fel de ciudata, pe alocuri ridicatoare de sprancene, motiv de ironii fine, sau glume sau controverse ca si surata ei mai estivala, saptamana alaptarii. Da, este o saptamana, nu o zi. La fel cum pentru alte categorii de initiative de awareness este dedicata o luna intreaga. Sau dimpotriva, doar o zi.

Si totusi, ce este atat de interesant la purtatul copilului? Ce poti face cu un copil purtat, de sa fie chiar asa de revolutionara ideea asta?

Pai sa va spun ce am facut eu:

  • am colindat parcurile
  • am colindat tara
  • am colindat Praidul in lung si in lat si galeriile salinei
  • am colindat Sinaia, muntii si dealurile
  • am colindat tot Bruxelles-ul in sesiuni intensive de shopping.
  • am calatorit cu avionul, prin aeroporturi, doar eu, Radu, trei copii, trei valize respectabile si… doua Manduci. Daca nu am fi avut Manducile am fi fost morti la datorie. No kidding!
  • am facut cate ceva de mancare
  • mi-am salvat spatele de la dureri crunte, in perioadele de colici, in care ma plimbam prin casa cu orele.
  • mi-am salvat spatele in general, cand nu au vrut decat in brate. 
  • am stat si am citit sau am butonat la telefon/laptop (Manduca e device hands free)
  • mi-am tinut ceilalti doi copii de mana, nu manerele caruciorului
  • mi-am alinat copiii cand au avut nevoie, pentru ca mi-au simtit caldura pielii si bataile inimii
  • i-am adormit cand am vrut eu. Chiar i-am adormit cand am vrut eu. Manduca vine cu sistem de adormire instanta incorporat. Glumesc acum, insa, ambii copii ai mei (aia purtati) au adormit in maxim cinci-zece minute si au avut cele mai profunde si linistite episoade de somn.

Ce NU am facut?

  • nu am mai carat nici o hardughie de carucior, trei etaje sus-jos de cel putin doua-trei ori pe zi
  • nu mi-am batut capul ca ii este frig/cald, ca ii bate vantul/soarele in cap.
  • nu m-am mai chinuit cu umbrelute/paturici
Intr-un cuvant, am scapat de o groaza de balast si de lucruri inutile.

Inconveniente? Prea putine. Unul resimtit de mine a fost ca la cumparaturi nu mai aveam cum sa probez nimic. Intristator initial, pana m-am prins ca deciziile mele sunt mai lucide si imi aleg hainele mult mai bine (inclusiv ca masuri!) daca NU le probez :))

M-a durut spatele? Nu. Infinit mai putin decat daca nu as fi avut device-ul asta.

Purtatul copiilor nu este pentru toata lumea. Nu este garantat ca le veti accepta. Sau ca va fi usor la inceput. De asemenea tin sa subliniez ca sunt multe deviceuri diferite si nu toate vi se vor potrivi (sling fix sau cu inele, mei tai, wrap tai, wrap elastic, wrap tesut, SSC-uri, marsupiu si multe altele de care sunt sigura ca nici nu am auzit inca). Mie mi s-a potrivit la perfectie unul singur (Manduca), desi as mai recomanda inca unul fara rezerve (mei tai-ul), in urma experientelor mele. Olivia de exemplu va recomanda slingul. Pentru ea slingul s-a dovedit a fi cel mai potrivit. Mie mi-a dat niste dureri de spate infioratoare datorita problemelor mele cu coloana si a faptului ca greutatea nu este egal distribuita, ci este concentrata mai mult pe un umar.

La fel cum fiecare copil e diferit ca si comportament, la fel va fi si in cazul purtatului. Unii pur si simplu nu vor vrea intr-un sistem de purtat. Altii, dimpotriva, nu s-ar desprinde nici la trei ani jumate patru, desi unele guri spun ca de la un an copilul stie sa mearga, deci logic unde ar mai fi nevoia sa fie purtat. Fara ca acele guri sa se gandeasca vreo clipa ca totusi copiii la un an mai si … obosesc…

Raducu, la un an si o luna s-a lasat de sportul asta cu purtatul. Daca incerc sa il pun, e incantat fix un minut, maxim doua, dupa care incepe sa isi pregateasca evadarea. Asa ca nu am insistat. David cere brate. David si acum la trei ani jumate cred ca ar fi un utilizator fidel al Manducii. What the hell, il saboteaza pe frati-su, il pandeste ca un uliu, ca sa ii ia locul in carucior, nici nu ma indoiesc ca ar refuza o Manduca. Nici nu incerc, cine stie ce discutii mai am dupa.

Deci, din punctul meu de vedere am avut numai avantaje, purtandu-i.

David si prima noastra dragoste, meitaiul de la Diana (www.sling.ro)

In leagan

Raducu, la numai o saptamana, in wrapul de la Amazonas

Raducu testand Boba de la www.kiddyshop.ro

Radu in Manduca in salina de la Praid

De mana cu David in timp ce Radu e lipit de mine

Cu Radu in Bruxelles, in Manduca (www.hiphip.ro)

Cu Radu in Marsupi (www.hiphip.ro) la cumparaturi prin Sinaia

Cu doi copii de mana si al treilea in brate (Manduca Summer Waves, www.hiphip.ro)

La drumetii prin Sinaia

La mare

Testand New Manduca prin parc

Si David a mai vrut sa fie purtat din cand in cand :)

La povesti cu Gena (www.cojocarii.ro)

Later edit:
Uitasem sa va povestesc ce se intampla in Saptamana asta. Programul complet il aveti aici la Olivia, care s-a documentat mult mai bine decat mine.

Si aviz mamicilor purtatoare, dar si celor viitoare purtatoare: sambata asta fetele care s-au ocupat cu organizarea evenimentelor din aceasta saptamana vin cu o propunere de nerefuzat. Va spun ele mai bine despre ce e vorba:

HAI sa facem o poza cu MUUULTI copii.

Evident, tot in cinstea Babywearing Week, ne-am hotarat la un altfel de flashmob. Ne adunam cat mai multi parinti care isi poarta copiii si facem o poza. TAC-PAC. Dupa care, fiecare face ce vrea, merge la joaca, bea o limonada, se duce la cumparaturi :)

Este si pagina de Facebook, creata special pentru acest eveniment, dati join vreti intentionati sa mergeti, si share daca va este drag purtatul bebelusilor si vreti sa ajunga la cat mai multa lume. https://www.facebook.com/events/457628417620823/?notif_t=plan_user_joined  :)

La www.hiphip.ro, pe pagina de Facebook este un concurs tare fain, eu nu m-am inscris pentru ca nah, nu mai am copil la purtator si deja am o Manduca, insa cea care este oferita drept premiu arata pur si simplu irezistibil: https://www.facebook.com/notes/hiphipro/concurs-leapsa-cu-poze-bebe-purtat/473655246001255
Inca mai aveti timp pana pe 14 octombrie sa va inscrieti.