Scoala este in continuare o piatra de incercare pentru noi. Se simte din ce in ce mai acut volumul mare de teme, pe care pana si eu il percep ca fiind mare. Imi tot vin in minte flashback-uri cu mine in clasa I, cu uniforma (aceeasi uniforma zi de zi, ora de ora, cu acelasi dres alb) si ghiozdan, cu cheia de gat, venind acasa de una singura, fara nici un bunic, bunica, bona sau mama, si apucandu-ma cuminte de lectii.

Si reintorcandu-ma la realitatea prezenta, vad un tablou cu totul diferit. Vad clasa lui fiica-mea, care are in dotare acum o multifunctionala si un watercooler de la Fantana. Ma vad pe mine, ducand-o si aducand-o in fiecare zi de la scoala, pentru ca nu as concepe sa iasa pe poarta scolii de una singura. O vad pe ea, ca nu concepe sa isi faca lectiile de una singura, si ca mereu trebuie sa fie cineva, o prezenta fizica langa ea. Si Doamne, cat dureaza lectiile astea. Si cat sunt de multe. Nu stiu cum e pe la alte bordeie, insa sincer, mi se pare mult sa ii dai unui copil de pe o zi pe alta trei pagini de caiet de scris cu m, M, ma, Ma, si mama, plus inca doua fise la romana din caietul de aplicatii si inca doua fise la mate. Pe cele de la mate le face imediat, si ar mai face inca zece pe langa, cu la fel de mult entuziasm, insa la romana e chinul de pe lume.

Si cat stau cu ea, urechile nu imi aud decat bocete, tanguieli, plansete. Si nici prin cap nu va trece cate poate inventa mintea unui copil de aproape sapte ani doar doar sa mai traga de timp. Si recunosc ca nu inceteaza sa ma uimeasca si pe mine.

Si privesc totul cu detasare si putin amuzament, pentru ca incontinuu nu ma pot abtine sa nu fac comparatii eu-ea la aceeasi varsta. Eu care nu miscam in front pana nu imi terminam lectiile. Eu care nu numai ca nu aveam cu cine sa stau cat faceam lectiile, insa nu exista nimeni care macar sa mi le verifice. Eu care aveam ca optiuni bulgarii sau in serile binecuvantate, Norii Negri (ah, si Doamne, traiam si rememoram pana saptamana urmatoare fiecare moment al episodului respectiv). Ea se misca in permanenta si nu suporta ideea ca eu sa stau in alta incapere cand ea face lectiile. Fereasca Sfantul sa zic ca ma duc pana la baieti :) tragedie antica, nu alta. Ea are 1000 de optiuni, de la „n” posturi de desene animate, la vreo cinci cutii cu DVD-uri, jocuri, Lego, bucatarie, carti (o biblioteca intreaga), plus  bonus, doi frati, numai buni de alergat, gadilat si smotocit. Aseara, de exemplu, din camera de langa nu se auzeau decat chiote, tipete si bufnituri. Cum sa mai ai chef sa faci „a”-uri si „m”-uri in conditiile astea vitrege? Nu te apuca toate durerile de spate, ceafa, deget mare, nu iti amortesc picioarele si brusc degetele nu mai tin stiloul nu mai poti sa faci nici o litera, daca nu faci o pauza mica-mica?

Cam asta este. Ne obisnuim, asa incetisor, ne intram in ritm, inclusiv eu, care ma chinui in fiecare dimineata sa ma trezesc la 7 (de fapt Radu saracul, trage constiincios de picioarele mele, iar eu refuz cu incapatanare sa raspund pozitiv chemarii lui) si dupa aceea sa ma opresc din a orbecai haotic prin casa.

PS: Nu mai stiu daca am povestit cum sta treaba cu religia, insa eu mi-am schimbat parerea despre aceasta materie. Am mai scris in trecut despre ideea de predare a religiei in scoala, si eram destul de pornita impotriva ei, insa, asa cum toate lucrurile sunt schimbatoarea in lumea asta, mi-am schimbat si eu opinia. Si asta pentru ca fiica mea invata impreuna cu colegii ei, de la profesorul de religie cum sa fie mai buni, cum sa isi ajute aproapele, cum sa se poarte intre ei, cum sa vorbeasca. Si nu spun ca astea nu ar fi trebuit sa le stie deja din casa, pentru ca le stie. Insa este fantastic de bine ca mai exista o persoana din afara caminului, investit cu o altfel de autoritate, si influenta care le spune toate astea, mai ales in contextul unui colectiv. Si pana la urma, trecand peste dogme, religia nu este decat despre a fi mai bun. Food for thought.