Conform ANAF, in anii trecuti, din totalul persoanelor care au inregistrat venituri pe teritoriul Romaniei, doar 25% din acestia au ales ca o parte din banii datorati bugetului de stat sub forma de impozit, mai exact 2%, sa se redirectioneze spre sectorul neguvernamental reprezentat de ONG-uri si diverse asociatii.

Astfel, in 2011, de exemplu, au fost redirectionati aproximativ 114 milioane RON, in scadere fata de 2010, cand au fost redirectionati circa 117 milioane RON, chiar daca numarul celor care au completat declaratia a fost in crestere.

In acest moment ma adresez celor 75% dintre voi, care nu au redirectionat pana acum cei 2%. Este un drept al vostru, si in acelasi timp o obligatie morala. Deoarece, si asta o spun din experienta mea din ultimii ani, din campaniile umanitare in care m-am implicat, fiecare leu conteaza.

Este in acelasi timp o facilitate, pe care guvernul o pune la dispozitia voastra. Acela de a decide tot voi, ce sa faceti cu o parte din banii pe care ii platiti la stat sub forma de impozite, bani generati din munca voastra. Este o particica, de care voi nu mai puteti beneficia, insa careia puteti sa ii schimbati destinatia. Si in acest fel, sa schimbati, pas cu pas, destinul unor asociatii, vietile unor copii.

In caz ca nu stiti prea multe detalii despre cum decurge aceasta procedura de redirectionare, va ofer in cele ce urmeaza cateva informatii generale.

In primul rand, luati decizia catre care Asociatie sau ONG doriti sa redirectionati cei 2%. In cazul in care nu stiti, nu prea ati intrat in contact, sau nu aveti pur si simplu incredere (caci da, exista si aceasta varianta), va pot recomanda trei Asociatii, cu care am contact personal, direct, si despre care am povestit nu o data.

Asociatia pentru Dravet si alte epilepsii rare – este o Asociatie tanara, ale carei baze au fost puse de Adele Chirica si Teodora Neagu. In acest moment, Asociatia este sustinuta si de Adriana Stere, corespondent ProTV.

Scopul Asociatiei este de a crea o baza de suport pentru parintii ai caror copii au fost diagnosticati cu una din formele de epilepsie, de a oferi ajutor, si sustinere financiara pentru acele familii care nu pot suporta costurile investigatiilor, tratamentelor si terapiilor atat de necesare si de a constientiza societatea ca acesti copii exista si au dreptul la o viata normala. Formularele le gasiti aici: Cum sa te implici.

Asociatia Copii-Suflete-Sperante – o alta asociatie creata de parinti, din nevoia stringenta de a schimba ceva in viata copiilor din Romania. Asociatia are unul din cele mai ambitioase proiecte existente in Romania. Acela de a crea primul centru complet din Romania dedicat copiilor cu deficiente neuro-motorii, care va reuni cele mai noi metode de tratament si recuperare. Povestile celor care sunt in spatele acestei asociatii sunt cutremuratoare, le puteti citi pe site-ul Asociatiei. Sunt parinti care au obosit sa isi petreaca zilele pe drumuri, sa cheltuiasca sume enorme de bani pe tratamente in strainatate, doar pentru ca la noi, in Romania, nu exista un centru dedicat. Familia Uzea, de exemplu, pe care poate ati reusit sa o si vedeti la Sinteza Zilei, duminica seara, a trecut in cei doi ani si patru luni ai Raisei, prin peste 41 de internari in mai multe tari, si prin aproape un an si jumatate de zile de spitalizare. Cu costurile aferente. Toate acestea ar putea fi facute in viitor exclusiv in tara la noi, daca acest proiect devine realitate. 

V-am spus, si ma repet, este un proiect incredibil de ambitios, si care ar putea ajuta sute de parinti aflati in situatii similare, dar care nu isi pot permite costurile unor interventii, tratamente si/sau terapii in alte tari. Formularele le puteti descarca de aici.

De asemenea, va recomand Asociatia Umanitara Maia Miruna. Infiintata tot in urma unei experiente personale traumatizante, a parintilor Maiei, care au calatorit in Mexic, in China si in Ucraina pentru a-si putea ajuta copilul, Asociatia a reusit ca in timp sa inaugureze un prim centru de recuperare, avand in continuare planuri de dezvoltare a acestui centru si de inaugurare a unui centru nou, in care copiii cu deficiente sa poata fi lasati pe maini sigure si calde, chiar daca este vorba de cateva ore pe zi sau mai mult.

Pana la acest moment, au ajutat in mod efectiv peste 48 de copii, si au consiliat alte 14 familii. Puteti descarca formularul de aici

In al doilea rand, odata ce v-ati decis, descarcati formularul 230 direct de pe pagina asociatiei respective, completati-l si depuneti-l la Administratia Financiara de care apartineti, impreuna cu Declaratia 200. Mai aveti varianta de a le trimite prin Posta cu scrisoare recomandata, catre ANAF, sau de a le depune direct la sediul asociatiei respective, urmand ca ei sa se ocupe de depunerea efectiva a dosarului (insa pentru a face acest lucru, vor avea nevoie de o copie a CI si de o copie a fisei fiscale, documente pe care Dvs le furnizati si le anexati la formularul de redirectionare). Toate formularele trebuie completate in dublu exemplar!

Foarte important, exista un termen limita pentru depunerea acestor formulare, acesta fiind 25 mai.

Si gata. Banii vor fi transferati in contul asociatiei pana la finalul anului in curs, mai exact in ultimul trimestru al anului, in doua transe.

Un ghid complet puteti gasi aici.