Eu si David intr-un material despre gadgeturi si felul in care ne influenteaza ele viata, ce a fost prezentat aseara la Observatorul Special al Antenei 1. Intro-ul ii apartine lui Razvan Baciu, care, dupa cum marturiseste chiar el, a prezentat in emisiune doar varful icebergului. Partea funny a fost ca el a aflat abia tarziu ca dupa ce a plecat de la el echipa de filmare, ei s-au indreptat spre mine. Atunci a inteles si el cine era doamna cu care tot vorbea seful echipei de la Antena 1, despre copii si ora lor de culcare :)

Acum dincolo de ceea ce s-a spus, dincolo de faptul ca in ultimii ani focusul nostru (al meu si al lui Radu) a fost pe orice altceva mai putin tehnologie si gadgeturi, am realizat ca totusi, si noi, care nu ne consideram gadget freaks, suntem inconjurati de ele. Avem tableta, avem device de ascultat muzica, unul de citit, si multe alte chestioare mai mici. Insa, dincolo de tot si toate, incercam sa pastram un echilibru, deoarece credem ca ele sunt facute sa ne usureze viata, nu sa ne-o guverneze.

Si cel mai greu din punctul meu de vedere, este sa nu cazi in patima comoditatii, si fara voia ta, insa cu deplina ta participare, sa ajungi sa iti faci copilul dependent de un gadget sau altul. In numeroase discutii cu alti parinti am fost intrebata cum de reusesc sa ii fac pe copiii sa nu stea atat de mult cu tableta. Simplu. Dincolo de program, de faptul ca nu stau decat atunci cand suntem amandoi acasa, i-am invatat ca tableta este doar unul din multele moduri de a-ti petrece timpul. Si ca prioritara la varsta lor este miscarea.

E mult mai usor atunci cand vii acasa, seara, obosit dupa o zi intreaga de munca sa ii pui copilului tableta in brate si tu sa mai faci una alta prin casa, fericit ca sta copilul cuminte, insa pe termen lung este extrem de daunator acest obicei. Da dependenta, si pana si noua uneori ne este greu, ca si adulti, cu o maturitate in gandire si in constientizarea unei dependente, sa ne desprindem de laptop, tableta, facebook sau altceva. Inclusiv noi ajungem sa pierdem timpul mai mult decat ar trebui pe un device, noi care, se presupune ca avem un discernamant, daramite lor.

Lor le este imposibil. Si uite asa, am ajuns sa vad din ce in ce mai des, in restaurante, in parcuri, la intalniri, si asa mai departe, copii, care cum ajung in locul respectiv, iau tableta/xbox-ul/playstation-ul in poala, si nu se mai misca de acolo. Nici macar cand mananca nu isi ridica ochii din ecran. In loc sa faca ceea ce ar trebui sa faca la varsta respectiva, sa se joace, sa alerge, pe scurt sa faca miscare. Si dupa aceea ne mai miram ca ajung sa fie supraponderali, sa aiba probleme de vedere, etc. Sau ca nu vor altceva decat sa se joace jocuri. Sau ca devin violenti. Sau ca ajung in lipsa controlului parental pe diverse siteuri. Sau, sau. Totul nu se intampla decat cu tacita noastra aprobare si datorita inactiunii si comoditatii noastre.

Si dupa aceea, ne plangem, cum credeti-ma ca am auzit deja de prea multe ori in jurul nostru „Vai, dar nu ii mai pot lua tableta”. Pai, sincer acum, cine i-a dat-o de la bun inceput, si mai ales, cine a permis sa se ajunga in situatia asta? Vi se pare ok, ca un parinte sa spuna de copilul de doi ani jumate ca nu mai poate fara tableta?

Dincolo de toate aceste riscuri, pe care repet, numai noi, parintii le putem contracara, un gadget ca tableta are rolul sau. Sunt enorm de multe aplicatii educationale (cum sunt cele de la Kidsopia de exemplu), sunt enorm de multe jocuri care sa le stimuleze apetitul pentru cunoastere. Este o lume noua, cu partea ei benefica, si trebuie sa profitam de ea. Insa, numai prin inputul nostru. Sa fim acolo, inclusiv cand se joaca, si sa ii aratam, sa il ghidam.

Cat despre inlocuitul tabletei, zau acum, de la jocuri prin casa, daca afara este frig, urat, ninge sau ploua, de la desenat, pictat, jucat cu aluat/plastilina/orez/moonsand/linte/baloane de sapun, construit case, grajduri, facut curse cu masini, gatit impreuna, pana la miscarea in aer liber cand vine vremea frumoasa, posibilitatile sunt nelimitate.

Si nici un gadget de pe lumea asta nu va inlocui senzatia data de atingerea ierbii si nu ii va pune bujori in obraji copilului vostru.