Experimentez si eu din plin durerile pe care le-au avut copiii mari saptamana trecuta. Se pare ca rotavirusul asta m-a luat si pe mine, si, culmea si pe Radu (cel mare). Si daca el e mai rezistent, eu dimpotriva, stau si zac ca o leguma sleita de puteri.

Imi programasem (mental) ca azi sa pornesc cu aplomb si sa va povestesc cum, cu ajutorul unor doamne tare faine de la Beautyferia, am dat startul curateniei de primavara in organismul meu. A trecut mai bine de un an in care nu am facut aproape nimic pentru mine, pentru corpul meu, pentru tenul meu, iar asta se vedea cu ochiul liber, insa mai mult decat atat se resimtea extrem de puternic in interior. Nu o sa va povestesc prea mult, ca nu-s in stare sa articulez in scris cum trebuie si ce trebuie, insa se potriveste destul de bine starea mea actuala cu felul in care ma simteam pana sa accept provocarea Beautyferia.

Preambul


Greutate: am avut mereu o greutate relativ stabila. Au fost perioade si perioade in care am fluctuat. Sunt una din acele persoane care in momentele de stress maxim (mai un deadline, program incarcat, emotii puternice – dezamagiri in dragoste sau dimpotriva fluturi in stomac) slabesc vazand cu ochii. In contrast, cu cat sunt mai linistita sau mai relaxata, cu atat ma ingras mai mult. Nu va imaginati cine stie ce. Ma invart in palierul 51 – 58 de kilograme. La 169 cm. Singurele dati cand am depasit 58-ul au fost sarcinile, si in toate maximul atins a fost 72. Kilograme pe care le-am dat jos, fara efort, mancand absolut la fel ca inainte, si…. alaptand. Da, dragele mele, si aici o sa fac o mica paranteza: in timpul sarcinii, organismul nostru este programat in asa fel incat se pregateste din timp pentru alaptare. In acest sens, creeaza niste depozite de grasime, mai ales in zona soldurilor si a fundului, speciale pentru parioada post partum. Cu cat veti alapta mai mult, cu atat acele straturi de grasime se vor duce mai eficient. Simplu.

Tonus: eh, daca la capitolul greutate nu pot sa comentez, si nici nu indraznesc sa ma plang, la capitolul tonus lucrurile nu stau tocmai bine. Dupa trei sarcini si trei cezariene, dupa atatia ani in care focusul a fost pe copii, dupa atatia ani in care sportul, miscarea si grija fata de mine au fost uitate complet, rezultatele se vad, din pacate. Muschii mei abdominali sunt practic inexistenti, pielea este deshidratata si si-a pierdut din elasticitate, celulita, chiar daca nu este in cantitati uriase, totusi este confortabil instalata. Este zona care ma doare cel mai mult, pentru ca de la omul care facea 200 de abdomene de trei ori pe saptamana si inota cate 1,3 km odata la doua zile, am ajuns omul care dupa trei abdomene e undeva aproape de colaps respirator. Da, isi spune cuvantul si mia de nopti cu treziri fara numar, am o oboseala cronica ce o resimt inclusiv la nivel de „performante” sportive.

Dieta: daca e un cuvant care sa o caracterizeze, apai acela ar fi „haotica”. Nu mananc junk, nu mai beau  acidulate decat haaaat, o data la trei luni, nu mananc grasimi, prajeli si nu fac excese de nici un fel. Nu pentru ca mi-as impune, ci pentru ca ultimele doua sarcini m-au „ajutat” sa imi aduca o stare de greata numai cand vad un hamburger de la MacDonalds.

Insa, zic haotica, pentru ca aproape niciodata nu apuc sa mananc ca un om normal, la masa, cu felul 1, 2 si 3. De cele mai multe ori mananc in picioare, pe fuga,  (un cuvant perfect ar fi „infulec”), de cele mai multe ori mananc printre imbucaturile pe care i le dau lui Raducu, si de cele mai multe ori mananc resturi ramase de la ei, sau mancarea mea se rezuma la a gusta ce gatesc (nu stiu cum gatiti voi, insa eu o fac exclusiv din placere, si pana termin de pregatit un fel de mancare ma satur si eu). Nu e ok. Nu e ok nici faptul ca nu beau aproape niciodata apa. Nu neaparat 2 litri (mi se pare o idiotenie sa sustii ca TOTI oamenii au nevoie de minim 2 litri de apa pe zi), insa macar un pahar. Am incercat de-a lungul timpului, am esuat de fiecare data. asa ca daca aveti vreun sfat in privinta asta, care sa ma faca sa imi creez o obisnuinta din a bea apa, il primesc cu inima deschisa.

Un prim pas l-am facut deja. De doua saptamani am intrat in post. Nu am mai tinut postul de ani buni, mi-am zis ca este momentul sa imi reiau din obiceiurile avute inainte de copii. Dincolo de componenta „credinta” (a se citi credinta si nu religie sau biserica! deja, off topic, m-am saturat de toti care ma iau la misto cand aud de faptul ca tin post) este o perioada perfecta de curatare a organismului, de putina autodisciplina si mai mult, de creativitate in a gasi retete apetisante. Caci, cu toate ca nu simt lipsa carnii deloc, imi este extrem de greu sa ma lipsesc de un unt, o mozarella sau de lapte. Dar o sa va povestesc in detaliu si despre asta.

Ten: fata mea a intrat si ea intr-un con de umbra, dupa atatea schimbari hormonale. Pe langa asta au fost si dificultatile financiare prin care trecem de ceva vreme incoace, si ca orice om normal am renuntat mai intai la micile placeri (un tratament, un masaj samd). A trecut fix un an pana sa ajung din nou la cosmetica. Si in tot timpul acesta fata mea s-a umplut de mizerii, s-a umplut de niste acumulari hormonale de sebum care nu ajungeau niciodata sa fie scoase, dar care erau extrem de dureroase si de inestetice. Acum pot spune ca am revenit pe linia de plutire, multumita unui tratament (facut tot la Beautyferia – de fapt asa am descoperit locul si ce fac ei cu adevarat) cu oxigen hiperbaric, care cica este una din cele mai in voga proceduri printre vedete. Well, pe mine asta m-a lasat complet rece, eu mi-am dorit ceva care sa ma faca sa scap de galmele de pe fata mea, si sa imi recapat „glow-ul” pe care il aveam candva in zilele mele de glorie. Ei bine, sunt pe drumul cel bun. Nu s-au intamplat minuni, insa fata mea arata cu totul altfel, e o schimbare vizibila, si nu o zic eu, ci multe persoane care au remarcat diferentele.

Cam asta a fost pe scurt situatia de unde am plecat. Ce fac acum ca sa schimb toate astea? Veti afla intr-un „serial” ce se va intinde pe mai multe saptamani, cu detalii, masuratori, retete, sfaturi, variante mai putin costisitoare de a arata bine samd. Le multumesc celor de la Beautyferia care ma folosesc drept cobai si sper ca experienta mea sa fie un punct de plecare bun si pentru voi. Nu i-am gasit inca un nume „serialului”, nu vreau sa ii pun Hot Sexy Mama, deoarece cred ca asta sunt deja :), asa ca va astept cu sugestii.

Mereu sa tineti minte ceva: daca faceti ceva, mereu sa faceti pentru voi, pentru starea voastra de spirit, pentru binele vostru. Nu faceti pentru sot sau pentru cei din jur, fie ca sunt prieteni, colegi, rude, copii, sefi, oamenii de pe strada sau altii. Pentru voi. Restul va veni de la sine :)

Ah, si nu va lasati pe tanjeala cum am facut eu. Nu renuntati la micile placeri, oricare ar fi motivul. Cautati variante de a le inlocui, trebuie sa existe.