Am tot facut poze in ultimele doua saptamani, am scris despre Thassos, mai mult sau mai putin, insa nu am scris nimic despre aparatul cu ajutorul caruia am facut fotografiile pe care le-ati putu vedea aici pe blog.

Din start, vreau sa spun ca nu sunt profesionista si nici nu va voi obosi cu detalii prea tehnice. Motivul principal pentru care am dorit sa iau aceasta camera la testat a fost sa vad cat de bine se potriveste ideii de fotografie de vacanta pentru o familie. Vacanta din care sa te poti intoarce cu niste fotografii de calitate, cu instantanee ale piticilor, cu cadre cat mai reusite, pline de culoare si de viata, care sa ramana pentru totdeauna amintirea unor momente frumoase, la a caror vedere sa zambiti si peste ani si ani.

Pentru mine fotografia este foarte importanta. Si la nivel de pasiune (in care am investit ceva de vreo sase ani incoace), dar mai ales pentru ca reprezinta niste momente „frozen in time” ale evolutiei copiilor. Recunosc ca sunt putin maniaca, de mult am pierdut sirul fotografiilor facute, sunt zeci de mii facute in ultimii opt ani, nu imi vine sa sterg nici una din ele si mereu este un haos cu pastrarea lor in medii de stocare cat mai safe :) Inchid paranteza aici si revin la vedeta postarii.

Dupa cum spuneam, eu am ales aparatul si echipele de la F64 si Nikon au avut destula incredere sa mi-l si dea pe mana si pentru asta le multumesc din inima. Alegerea s-a dovedit a fi perfecta. Pot spune in acest moment, dupa aproape trei saptamani de manevrat aparatul, de facut fotografii la aproape tot ce misca si ce nu misca in Thassos, ca este fara doar si poate un aparat perfect pentru o familie aflata in vacanta.

Sigur, este bun si pentru mult mai multe, de la fotografie de strada, pana la fotografie de peisaj, si voi veni si cu dovezi. Ziceam ca am fotografiat aproape tot si asa a si fost. Am fotografiat si apusuri, am fotografiat pescarusi care sunt mereu in miscare, am fotografiat plaje, oameni, strazi, case si last but not least mi-am fotografiat proprii copii, care sunt la fel ca si pescarusii, intr-o miscare browniana permanenta.

Privind prin prisma utilizarii sale, mi se pare extrem de user friendly. Nu trebuie sa ai mari cunostinte despre fotografie, timpi de expunere, deschidere de diafragma si altele, este atat de simplu de folosit incat eu care eram obisnuita cu ditamai DSLR-ul, am fost chiar putin puzzled cand am inceput sa ma joc cu el. Are evident, posibilitatea de a seta manual totul, insa chiar nu mi-am dorit sa folosesc optiunea aceasta, dorind sa vad ce iese pe variantele auto sau program (o setare ce are multe din optiuni pe auto, insa iti permite sa te mai joci si tu putin cu ele).

Bateria tine si ea, si tine chiar bine, am incarcat-o de patru ori in cincisprezece zile, in conditiile in care am folosit aparatul intensiv. Nu pot da niste cifre exacte, oricum este extrem de usor tot procedeul de incarcare. Este un plus mare al aparatului, incarcatorul, pentru ca nu are cabluri. Se baga direct in priza, si am apreciat asta la adevarata sa valoare, mai ales ca una din durerile mari de cap pe care le am cand plec in vacanta imi sunt date de numarul mare de cabluri pe care trebuie sa le iau cu mine.

Aparatul are doua obiective in dotare, unul de 10-30 mm, cu care se pot face cadre largi, si unul care merge spre tele, de 30-100 mm. Ca si diafragma nu exceleaza, plaja este intre 3,5 si 5,6 la primul si 3,8 si 5,6 la cel de-al doilea, insa ma indoiesc ca s-ar fi putut duce spre un 2 sau un 1,8, fara sa sara enorm si pretul in sus, dar si dimensiunile. Nota personala: sunt mai mult decat indeajuns pentru a fotografia bine.

Sensibilitatea merge de la ISO 100 pana la 6400, sfatul meu este sa mergeti mereu pe un ISO cat mai mic, ziua nu aveti nevoie de mai mult de 100-200 iar seara un maxim de 640 will do. Are posibilitate de filmare in HD, din pacate nu am testat-o, din simplul motiv ca eu nu prea filmez. Ca dovada, mi-a luat mult si bine de cand a aparut facilitatea de video pe Instagram, ca sa ma hotarasc sa pun si eu un filmulet de 15 secunde, si tot nu sunt convinsa inca de ideea aceasta „geniala”. Eu nu sunt cu filmarea si punct.

Ca un alt plus, varianta V2 a Nikon 1 vine cu blitul incorporat, fata de V1. Iar, nici blitul nu este un accesoriu pe care sa il folosesc, personal mi se pare ca omoara orice farmec intr-o fotografie (mai ales blitul incorporat!), dar pentru cine il utilizeaza, cred ca este un aspect important de mentionat.

Detalii complete aveti la F64 pe site, de asemenea, aveti detalii si despre celelalte produse ale gamei Nikon, care acopera toate gusturile si preferintele si evident si posibilitatile financiare.

Acum, sa discutam pe fapte clare :) adica fotografii!

Un apus fabulos

Pescarusii de pe feribot, care luau mancarea intr-o miime de secunda

Sariturile, care si ele nu durau prea mult :)

Cer de milioane, fotografie facuta din mers, din masina
Panagia, intr-un soare orbitor, si cu toate astea nu am zone arse in imagine
Giola, care a fost foarte greu de fotografiat, pentru ca era cam 7 seara, soarele era in spatele meu si dadea niste umbre foarte puternice
Paradise Beach, cu zeci de nuante de turcoaz

Cerul fabulos din Rosso Gremos, pe final de zi si in contre-jour
Extreme closeup la un arici de mare
Plaja din Saliara
100% actiune cu piticii, care nu stateau o secunda la fotografiat, si trebuia sa „fur” cadre

Mica sirena la snorkelling
Balaceala

Una din multele plaje micute, no name, iar intr-un soare extrem de puternic, in plina zi

Cam astea au fost, asa in mare. Mai am multe fotografii, unele le voi pune pe masura ce timpul imi va permite sa le si selectez. Stiu ca am mai spus asta, insa nici una nu este editata, absolut deloc. Sunt doar descarcate cu Lightroom si singurele modificari aduse sunt redimensionarea pentru ecran si watermarkul pus pe ele.

Multumesc inca o data F64 si Nikon! Si daca mai aveti intrebari legate de camera, poate mai tehnice, va stau la dispozitie!