Intre 21 si 23 noiembrie Urania va sustine un nou workshop pentru parinti in Bucuresti. Detalii complete aveti aici, voi relua o parte din ele mai jos, ca sa nu faceti ping-pong de pe un site sau altul.

Nu stiu cat de convingatoare pot fi explicandu-va de ce ar trebui sa mergeti, insa voi incepe prin a da putin timpul inapoi.

Eu si cu Radu am fost la cursul Uraniei in vara. Era exact in saptamana in care pentru prima data nu aveam nici un copil in preajma, si exact in saptamana in care il intarcasem pe Radu mic. Eram cam vraiste, recunosc, odata de la vina care ma coplesea uneori si doi de la faptul ca habar nu aveam ce sa facem noi doi cu …. noi doi. Paradoxal, dupa atata tanjit dupa putin timp in doi, ne-am trezit cu aproape cinci zile la dispozitie, fara obiectele muncii (a se citi copiii). Eram amandoi ca niste stafii prin casa, simteam ca ne lipseste scopul existentei noastre.

La Urania ne-am dus relaxati, ca doi porumbei. A fost poate cel mai potrivit moment pentru a merge, pentru ca am fost capabili sa ne concentram pe ce avem de facut acolo, nu pe „aoleu, trebuie sa ajung acasa la copii”. Sa zic ca am invatat o gramada de lucruri este de o inutilitate totala.

Am invatat nu o gramada ci enorm de multe lucruri. Si daca ne-a placut la amandoi un aspect, si poate metodologia Parent’s Toolshop tocmai de aceea ni s-a potrivit ca o manusa, apai ne-a placut faptul ca este extrem de metodica, logica si aplicata. Pe langa asta, mie cel putin mi s-au sedimentat mult mai bine lucruri pe care le stiam deja sau le aplicam deja in relatiile cu copiii mei.

Ce a urmat? Nimic senzational. Pasii pe care ii facem sunt marunti, este efectiv imposibil sa schimbi totul cu 180 de grade in urma participarii la un curs, sau citirii unei carti de parenting. Si nici nu e de dorit sa faci asa ceva, pentru ca vei obtine o reactie de stupefactie pe fata copilului tau, care nu va sti unde a disparut mama de dinainte si cine e persoana de acum, dublata de o cantitate generoasa de neincredere (si cine l-ar putea invinui pentru o asemenea reactie, oare?). Plus de asta, de multe ori, tendinta naturala este ca dupa participarea la un curs sau o conferinta sa pleci pornita pe mutat muntii din loc, si la primul esec (foarte firesc de altfel) sa te dezumfli ca un balon intepat. Dupa care sa iti spui: „nah, ca nici asta nu functioneaza” si sa arunci tot ceea ce ai acumulat undeva intr-un sertar al mintii. Been there, done that (asta pe la inceputurile mele in ale maternitatii, cand eram mai necoapta)

Nu. Orice schimbare trebuie sa fie graduala si trebuie sa porneasca de la o fundatie zdravana. Iar cursul Uraniei este un punct de plecare mai mult decat solid. Sunt trei zile intensive, veti vedea ca dupa cele trei zile va veti simti oarecum epuizati psihic, nu numai datorita volumului de informatii acumulat ci si din cauza constientizarii multor lucruri pe care le-ati facut gresit in relatia cu copiii vostri (lucruri care atarna enorm de greu pe constiinta proprie) si mai ales din cauza reamintirii a multor episoade dureroase din propria copilarie. Tot ce trebuie sa faceti este sa va scuturati de sentimentul de vina si sa va focusati pe ce puteti face bine din acel moment.

Este greu cursul Uraniei. Este dificil de rumegat, este o munca ulterioare asidua cu propria persoana, cu propriile fantome din trecut, insa este unul din cele mai bune unelte de schimbare in bine. Eu inca decantez la capitolul acesta.

Cam asta a fost experienta mea.

Acum, revin cu detaliile organizatorice. Ce m-a convins pe mine este exact textul de mai jos:

  • Vei creste
    increderea de sine, atat a copilului, cat si a ta, ceea ce creste motivatia
    interna de a face lucruri.
  • Vei obtine
    cooperarea copilului, fara testari, mite, bonusuri sau jocuri de putere Iti vei
    putea invata copilul sa devinda independent si responsabil, renuntand treptat
    la control Iti vei putea invata copilul sa-si rezolve singur problemele si sa
    ia decizii responsabile, fara sa fii nevoit sa-l salvezi de fiecare data
  • Te va ajuta, pe
    tine si pe copilul tau, sa fiti calmi in fata situatiilor dificile, fara crize
    si trantit usi.
  • Vei sti sa
    comunici asertiv despre valorile tale, reguli, asteptari si ingrijorari, fara a
    tine prelegeri, fara a ameninta sau a da vina pe altii, astfel incat copiii
    sa-ti asculte si sa-ti respecte nevoile
  • Vei intelege ce
    se afla in spatele comportamentelor negative, cum sa le previi si cum sa le
    rezolvi, in functie de situatie.
  • Vei elimina
    problemele comportamentale prin tehnici de disciplina, fara a pedepsi.
  • Vei
    creste sentimentul de “Impreuna” in cadrul familiei tale, unde fiecare va sti
    care-i este rolul 

Informatii complete pe Lumea lui Momo.

PS: stiu ca am anuntat cu surle si trambite colaborarea cu Urania pe blog, inca nu s-a materializat, dar va rugam, nitica rabdare, se aseaza lucrurile si in directia asta :)