Saptamana asta se pare ca ne aflam in mijlocul „Saptamanii Europene de Preventie a Cancerului de Col Uterin”.

Preventie care in opinia Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania inseamna si screening, dar, in primul rand vaccinarea.

In opinia mea umila preventia inseamna screening facut o data sau de doua ori pe an, sau ori de cate ori recomanda medicul.

Despre vaccinul anti HPV (refuz complet sa il numesc vaccinul impotriva cancerului de col, pentru ca nu este asa ceva!) am scris aici, destul de documentat zic eu, avand in vedere ca am la finalul articolului nu mai putin de 7 surse.

Nu mai spun ca aceasta Coalitie are doar o pagina de Facebook si are in componenta sa urmatoarele entitati:

Fundaţia Renaşterea
Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România
Societatea Română de Pediatrie
Societatea Naţională de Medicina Familiei

Nu va obositi sa cautati site-ul Fundatiei Renasterea, patronata de Mihaela Geoana, contul este suspendat dupa cum se poate vedea mai jos:

In schimb ii puteti contacta la adresa de gmail: prevenireHPV@gmail.com

In rest, tineti minte:

Informatii complete gasiti aici, de unde am preluat si imaginea. Mai reiau un paragraf de pe acest site, si ma intreb oare in ce stadiu este acest program, de ce nu am auzit de el si pana acum (ah, scuzati-mi ironia, nu scrie in el nimic de vaccinare, deci companiile pharma nu au nici un interes sa pompeze bani in asa ceva :))

„În România mor în fiecare an aproximativ 2000 de femei de cancer de col uterin şi aproximativ 3000 de femei sunt diagnosticate.


În anul 2009, România se situează pe locul III în UE la mortalitatea prin cancer la femei şi pe locul 1 la mortalitatea prin cancer de col uterin.


Ministerul Sănătăţii a lansat în acest an Subprogramul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, care asigură testarea gratuită Babeş-Papanicolaou a întregii populaţii feminine cu vârste cuprinse între 25-64 ani (6.014.175 femei după datele din 2008), într-o perioadă de 5 ani.


Screening-ul pentru cancerul de col uterin poate preveni 4 din 5 cazuri de cancer de col uterin, dar un astfel de beneficiu se poate obţine numai prin programe organizate de screening populaţional.


Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 2003 face apel la noile state membre care nu au încă programe de screening pentru cancer şi recomandă introducerea lor de urgenţă.

  • – Recomandarea se referă în mod specific la introducerea unor programe organizate de screening pentru cancer, cu identificarea şi invitarea personală a fiecărei femei eligibile.
  • – Grupa de vârstă recomandată este 20/30 de ani – 60/65 de ani. Pentru țările cu resurse limitate se recomandă testarea în grupa de vârstă 25-64 de ani, la intervale de 3-5 ani.
  • – Testul recomandat este testul Babeș-Papanicolau.
  • – O atenție specială trebuie acordată femeilor în vârstă care nu au fost niciodată testate.
  • – Recomandarea descurajează screening-ul oportunistic, deoarece de cele mai multe ori femeile din categoriile vulnerabile sunt subdiagnosticate, astfel contribuindu-se la adâncirea inechităților în starea de sănătate a populației.



Succesul programelor de screening are la bază atât o bună comunicare cu populația, cât și o bună comunicare și colaborare între categoriile de specialiști implicați în diagnosticarea și tratarea cancerului de col uterin.”

Sursa text

PS: in intarirea cuvintelor mele, iata ce spune ultimul paragraf de pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (un fel de QED):

Cervical screening (the Pap test) is still needed for women who have been vaccinated, to help prevent the 30% of cervical cancers not targeted by the HPV vaccine.”