Da, lapte.

Da, lapte.

Unul din alimentele care produce instantaneu cele mai vii si aprige dezbateri este laptele. La o simpla cautare pe google gasesti mii si mii de articole pe aceasta tema. Unele ridica in slavi acest aliment, altele il anatemizeaza fara mila. Ca de obicei, echilibrul discursului este cel care face diferenta.

Intr-o lume perfecta le-as da copiilor mei lapte proaspat muls cu mainile mele, de la o vaca crescuta si hranita de mine, controlata pe tot parcursul vietii ei. Dar nu am asa ceva, (inca) traiesc la oras, vaca mai imi lipseste din peisaj si am mari reticente in a ma increde intr-un furnizor de lapte din satul „x” ce nu isi asuma pana la urma nici o responsabilitate si pe care eu nu il pot controla in actiunile sale. Da, mai bine de jumatate din produsele alimentare pe care le dau copiilor provin de la tara sau sunt de origine „organica” sau „bio” ceea ce ma duce la o crestere substantiala a costurilor, insa este o cheltuiala asumata, care se face cu eforturi destul de mari. Insa, daca in privinta gainilor, a oualor, a branzei si a smantanei, toate de casa, am reusit sa gasesc surse de incredere, in ceea ce priveste laptele de casa nu. Si mai in continuare mari retincente in a incerca aceasta varianta, cu atat mai mult cu cat cantitatile zilnice consumate la noi in casa trec bine de un litru pe zi si ar presupune un efort urias din partea mea sa obtin aceste cantitati dintr-o sursa sigura, cu o vaca sanatoasa, hranita cu furaje naturale. Deci eliminam din start aceasta varianta, ceea ce inseamna ca la noi se consuma numai lapte proaspat, de la Zuzu mai exact, cu 3,5% grasime, ambalat TetraPak.

In ceea ce priveste lapte UHT, noi nu il consumam, data fiind rata rapida de rotatie a cutiilor in casa noastra, si nu s-ar justifica cumpararea sa. Insa, laptele UHT are niste avantaje demne de mentionat, printre care faptul ca incarcatura microbiana este undeva la zero si poate fi stocat intre 6 si 9 luni fara a necesita refrigerare.

Ok, poate pentru unii acesta nu este un avantaj, insa trecand de la propria noastra ograda la nivel global asta s-ar traduce intr-o economie masiva de curent electric si o reducere a emisiilor cu efect de gaze de sera. Un pic de aici, un pic de acolo.

Cu alte cuvinte este varianta optima pentru impartirea lui prin scoli (cu conditia sa se respecte conditiile de pastrare si transport pe parcursul acestor luni). Si da, sunt pentru aceasta initiativa, o sustin, fiindca dupa cum am mai zis in trecut, suntem la pamant la capitolul alimentatie sanatoasa si chiar si cu o floare poate se face primavara.

Pana una alta, razboiul este in floare, inclusiv fostul articol a generat discutii aprinse, nu numai la mine, insa sfatul meu sincer este ca dincolo de curentele pro sau contra si de virulenta mesajelor sa alegeti varianta safe, a laptelui tratat. Pentru ca avem nevoie de lapte, dar despre asta vom dicuta intr-un alt episod.

Sursa foto

4 Comments

  1. Apropo de laptele UHT, noi ne facem vacantele impreuna. Bagat sub scaunele de la masina si acoperit, sta perfect. Am plecat uneori pe coclauri cu laptele pentru toata perioada, niciodata nu s-a stricat vreo cutie.
    :)

    Reply
    • :))) uita ca la asta nu ma gandisem pana acum. Recunosc ca in Grecia ne-a trecut prin cap sa plecam cu Zuzu dupa noi, insa pana la urma am renuntat la idee, ca am zis ca suntem dusi cu capul daca plecam cu tot cu lapte :))

      Reply
  2. Pe mine ma distreaza orice discutie care anatemizeaza alimentele pe care oamenii le consuma de sute de ani. Unii nu au simtul ridicolului, iar altii fac bani din asta.
    Si eu eram fan Zuzu, de cand m-am intors din Olanda pana de curand numai asta am luat. De la o vreme insa mi se pare ca a devenit prea searbad. Oricum, ramane o marca buna.

    Reply
    • nu stiu, eu nu pot spune ca am simtit vreo diferenta, si asta cumparam de ani de zile. si acum ce cumperi in loc de Zuzu?

      Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *