Mda, nu prea am mai scris pe aici, dintr-o lipsa acuta de timp (nu ca nu ar fi acuta si cand scriu des aici).

Saptamana trecuta scriam despre fereastra de speranta, azi aflu ca Ministerul Sanatatii a taiat o parte din fondurile alocate pentru copiii prematuri:

”București, 23.04.2014. Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la decizia anunțată de Ministerul Sănătății de a reduce la jumătate bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri care va cauza creșterea numărului de decese în maternități. Lipsa instrumentelor și materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.”

, si ca ministrul Banicioiu a spus: „Mai trebuie sa se descurce si ei” (directorii maternitatilor, adica).

Nu stiu, pe bune acum, am mai fost luati de prosti, dar parca aici s-a trecut peste o linie a ultimului bun simt din tara asta. Adica o multime de ONG-uri, in frunte cu Salvati Copiii strang de ani buni milioane de lei pentru a dota maternitatile de stat cu incubatoare si aparatura pentru a da o sansa prematurilor, noi, mii si mii de romani am contribuit la randul nostru pentru aceste dotari, am facut cu totii treaba Ministerului, si acum ei se trezesc si taie si ce a mai ramas din fonduri?

Vorbeam acum ceva vreme cu cineva despre cum se vede gradul de civilizatie intr-o tara. E simplu, gradul de civilizatie este direct proportional cu nivelul de respect aratat celor mai sensibile categorii: copiii, batrani si oamenii cu dizabilitati. La noi, respectul asta nu exista. Nu exista si pace.