Prima parte a acestei zile este dedicata subiectului delicat „ce este normal in primele zile dupa nastere?” si a numerelor (obsesia tuturor pediatrilor din lume)

Bebelusii nu se satura de san si nici nu obosesc la san. Asta este primul mit care ar trebuie daramat. Bebelusii raspund la fluxul de lapte.

Inutilitatea numerelor

Oare este corect ceea ce masuram? daca nu masuram ceea ce trebuie atunci se mai poate numi stiinta? Pana si Kelvin a gresit atunci cand a estimat varsta pamantului. acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste alaptatul.

Copiii alaptati SUNT norma! si tot ei sunt reperul, normalul. Nu tot ce poate fi numarat conteaza, si nu tot ce conteaza poate fi numarat – Einstein

Numerele cum sunt: 10 minute la fiecare san, hranit din 3 in 3 ore, cantarirea inainte si dupa, proba suptului, cantitatea pe care o mananca bebelusul in ml nu fac altceva decat sa „submineze” alaptatul.

cat lapte ar trebui sa primeasca copilul la o saptamana? NU STIM. Nu stim cat mananca un copil alaptat la o saptamana, stim doar cat mananca un copil care este pe formula, iar aceasta nu este o informatie relevanta, atata timp cat norma trebuie sa fie copilul alaptat.

Copilul alaptat primeste la cinci luni cu 10-15% mai mult decat copilul alaptat in varsta de o luna, desi cel de cinci luni cantareste de doua ori mai mult! Mindblowing, nu? Cam schimba perspectiva asupra „cat ar trebui sa manance un bebelus”…

Bebelusii invata sa suga sugand.

Mamele invata sa alapteze alaptand.

Bebelusii nu vor refuza niciodata sanul. 

Mameloanele artificiale – ne mintim pe noi insine cand spunem ca copilul a prins sanul. Reduc productia de sange, iar femeile care alapteaza cu aceste mameloane artificiale ar putea alapta si fara ele, fara nici un fel de probleme

Jack Newman spune ca din experienta sa nu exista femeie cu mameloane plate/inversate. Dupa nastere sanul este umflat, la fel si mamelonul si din acest motiv personalul medical trage concluzia ca mama are mameloanele plate si copilul nu poate prinde sanul cum trebuie. Traim intr-o cultura a biberonului din pacate.

Aceasta mecanizare a alaptarii o sa cauzeze cat mai multe abandonuri ale mamelor. Industria biberoanelor este una din cele mai perverse, mai ales in ceea ce priveste tranmiterea mesajelor alegate de naturaletea cu care sunt create si „designed” tetinele (inspirate dupa sanul mamei)

Jack Newman spune ca a ajutat de-a lungul timpului peste 40000 de femei cu probleme in alaptare la clinica sa si nu a vazut niciodata un mamelon care sa arate macar similar cu tetina vreunui biberon existent pe piata.

Cantarirea: ce invatam daca (,) cantarim copilul? Cantarele ne pot duce in eroare si de aici se pot lua decizii gresite in ceea ce priveste alaptatul, suplimentatul etc.

Tirania cantaritului distruge alaptatul. Nu ofera nici o informatie valida pentru a lua decizii, doar urmarirea copilului la san in timp ce suge poate oferi niste informatii bune legate de ce si cum si cat mananca bebelusul.

„cantarirea ar trebui sa fie un instrument de evaluare nu fundamentul deciziilor clinice”

pierderea de 10% mai mult sau mai putin duce spre suplimentare automata, fara a se lua in considerare si restul contextului.

* uitandu-ma la toate slide-urile lui Jack Newman si ascultandu-l vorbind, nu pot sa nu constat cu mega tristete cat de mult reusim sa complicam CEL MAI SIMPLU SI MAI NATURAL SI FIRESC lucru de pe lumea asta: alaptatul.

si cum ne stresam din cauza unor concepte cum e proba suptului, sau hranitul la „x” ore sau hranitul cate „y” minute la fiecare san. Stam si numaram, si pandim, si ne impovaram cu frici si temeri, ce se intampla daca ….

 

Curbele de crestere – ce este normal si ce NU este normal? Multi, inclusiv medicii par sa creada ca pecentila de 50% este normalitatea si NU este!

Masurarea fara sa intelegeti ceea ce faceti este fara sens si duce numai la interventii neadecvate. Interpretarea rezultatelor trebuie facuta in corelatie cu datele din istoric dar mai ales cu observatia empirica. O cantarire la „tz” luni nu este indeajuns pentru a lua o decizie.

Laptele de mama are mai multe calorii decat cerealele – asta apropos de curbele de crestere si sfaturile unor pediatri care pun mamele sa introduca cerealele mai devreme ca sa creasca bebelusul in greutate!!!!

Miturile alaptarii si mentalitatea alimentatiei cu biberonul

Jack Newman ne face un scurt intro cu imagini in cultura biberonului, care este omniprezenta, inclusiv in cartile colorate pentru copii. manipularea din partea companiilor de formula vine din toate partile. imaginile din brosurile acestora care reprezinta copii la sanul mamei sunt asociate cu texte legate de probleme in alaptare :)

Traim intr-o societate care a stabilit ca norma biberonul cu lapte.

Children see-children do. – expunerea la imagini cu biberonul de lapte va crea in mintea copiilor tiparul ca acela este norma.

Va vine sau nu sa credeti, multe femei adulte nu au vazut in viata lor o alta femeie alaptand, iar cadrele medicale sunt, in final, produsul marketingului companiilor de formula.

La medicina nu se tine nici macar un curs de alaptare. Unii au invatat in SUA despre compozitia laptelui matern in comparatie cu formula, in cadrul rezidentiatului in ICU, dar in rest in toti anii de medicina nu invata nimic despre alaptare. Formula este un medicament. Alimentatia stiintifica  a sugarului este mult mai simpla si mai usor de inghitit de catre mame din pacate decat realitatea vaga a alaptatului.

„You’ll have to help him with the formulas long before he starts algebra classes – text dintr-un indreptar al Colegiului Medicilor din Quebec.

Mituri:

MIT: Poti masura durata unei alaptari, numarul de mese, % de scadere in greutate si sa aflam ceva pe baza acestor informatii

MIT: Formula=laptele matern

laptele de mama este unic, variaza de la o femeie la alta, depinde de varsta copilului, depinde de sexul acestuia, depinde de dieta mamei, depinde de momentul zilei, de durata de la nastere, se schimba pe durata unei alaptari, se schimba in functie de care san e oferit primul, in ce zi a ciclului menstrual al mamei, de numarul de saricini anterioare, si acestea sunt doar cateva exemple de cauze in functie de care laptele matern poate varia in compozitie!

Sunt atatea variabile la mijloc incat este IMPOSIBIL ca formula sa se apropie macar de laptele matern ca si compozitie. 

ce lipseste din laptele matern?

Fier? Nu. este indeajuns pana la 6-9 luni

Vitamina D – laptele de mama nu necesita suplimentare cu Vit. D. aceasta se poate obtine de afara!

Nimeni nu poate copia laptele matern!

Alaptatul este mult mai mult decat livrarea unei cantitati de lapte de la mama la copil.

 MIT: colostrumul nu este indeajuns in primele zile, de aceea e nevoie de supliment.

Singura similaritate dintre colostru si formula este ca AMBALE SUNT LICHIDE.

Unde sunt dovezile ca formula este mai adecvata (!) decat colostrul?!?

MIT: copiii fac hipoglicemie dupa nastere. NU. 

MIT: Alaptatul ingradeste libertatea femeii. NU, NU si iar NU. Dimpotriva, formula ingradeste si complica enorm.

 MIT: Biberoanele sunt neutre dpdv sexual. Alaptatul nu e. Yeap, right

F. important: mamele infectate cu hepatita B si C pot alapta. Este o discutie foarte aprinsa aici, iar Dr. Jack Newman a reiterat asta in mai multe randuri. Mamele trebuie sa continue alaptarea.

 

PARTEA A II-A – Diversificarea

Laptele matern chiar si la un an contine in continuare concentratii ridicate de grasimi si calorii.

Se considera ca exista o fereastra de oportunitate in care solidele trebuie introduse, altfel copilul nu se va mai obisnui cu ele. Gresita si complet nefondata aceasta ipoteza.

Copiii care cresc adecvat in greutate si care nu sunt inca pregatiti sa fie diversificati nu trebuie fortati fiindca pot transforma „Nu sunt pregatit sa mananc” intr-un „Nu voi manca”.

Copiii care nu cresc corespunzator – exista posibilitatea ca diversificarea sa inceapa din cauza fluxului de lapte scazut:

eliminarea tuturor variantelor posibile pentru care fluxul de lapte ar putea fi diminuat; respectarea Protocolului. Refuzul de a manca se poate traduce uneori in cresterea nivelului de corpi cetonici din sangele copilului, ceea ce duce la scaderea poftei de mancare si poate fi riscant pentru copil.

oferirea de mancaruri solide inainte de a primi sanul ar fi o varianta.

Diversificarea este un pas important pentru bebelus. Copilul isi doreste sa fie precum cei din familie. In jurul varstei de sase luni majoritatea copiilor incep sa  arate ca vor sa manance. Incepe sa fie interesat de ceea ce se afla pe masa/farfurii. Majoritatea intind mainile sa ia ce este pe masa.

Sfatul lui Jack Newman este sa le urmarim semnalele, sa prindem aceste semnale care arata ca isi doresc sa inceapa diversificarea si abia atunci sa actionam. Aceasta nu este abordarea medicala standard, insa aceasta abordare medicala se schimba dupa cum se schimba si modele si vremurile.

La patru luni de cele mai multe ori este mult prea devreme. Jack Newman sfatuieste lumea sa evite cerealele pentru ca nu sunt deloc pline de nutrienti, deseori constipa ceea ce anuleaza beneficiile fierului din ele  (din care doar 5-7% este de fapt absorbit de organism) care ajunge in scutec de cele mai multe ori si majoritatea pur si simplu nu le suporta. Nevoia pentru cereale este o necesitate de marketing, nu o necesitate nutritionala!!

Motivul obisnuit pentru introducerea treptata a alimentelor este ca ca trebuie sa se vada daca are alergie sau intoleranta la alimentele nou introduse. Ok, si cum vedem asta? Vomita? Poate nu ii place gustul. Are diaree? Are bucati de alimente in scaun? Are tranzitul mai rapid. Are eritem in jurul gurii? Poate alimentul a fost acid.

Mancarea nu ar trebui sa fie o sperietoare. Daca alimentatia este echilibrata si in cantitate rezonabila, copilul va primi ce are nevoie. Un studiu din 1920 arata ca daca unui copil de 8 luni ii oferi diferite tipuri de alimente, s-ar putea sa manance numai banane pentru o zi intreaga si totusi peste cateva saptamani sa aiba un aport nutritional bun.

Daca copilul este la masa cu parintii, copilul va manca ce mananca si parintii.  – cu conditia sa manance sanatos.

Alimentele rotunde, de ex. strugurii ar trebui sa fie evitate, pentru ca pot fi aspirate si chiar se pot ineca cu ele. Floricele, mancarea foarte picanta, alimentele fierbinti. fieul se poate obtine din carnea rosie, peste sau pui.

Ce se intampla daca parintii sunt vegani? Pentru a preveni deficitul de vit B12, mama trebuie sa se asigure ca ea primeste vit B12 inainte de nastere.

Daca copilul nu e interesat de alimentele solide, nu trebuie sub nici o forma fortat, doar pentru ca cineva (pediatrul de ex) spune ca la sase luni trebuie diversificat. Prin fortare se vor complica lucrurile..

Daca copilul s-a nascut prematur – cand copiii sunt pregatiti!

Cata mancare trebuie sa ii dam? Atata cat isi doreste el!

Hranirea la cerere inseamna ca primeste mancare cand este infometat si atat cat isi doreste.

Nu trebuie sa le oferim primele alimente sub forma de piure. Mancarea zdrobita e ok, la fel si finger-food, lasati-l sa molfaie o bucata de friptura daca asta vrea si sa scuipe resturile.

Legume inaintea fructelor? De ce? se spune ca fructele sunt dulci si copilul va refuza legumele, insa, culmea, laptele de mama este cel mai dulce. Nu ratati perioadele de fructe proaspete din cauza acestui mit stupid!

Masa este dincolo de nutritie un eveniment social, de a fi cu totii impreuna. Pentru copil este un proces de maturizare. Mancarea este un mijloc de conectare. Incepand cu opt luni copiii vor incepe sa isi doreasca sa manance singuri si vor refuza ajutorul.

Pana acum 100 de ani, sa iti alaptezi copilul pana la doi si mai multi ani era norma culturala. alaptarea era legata de supravietuire. In ziua de azi mamele mai alapteaza fie pentru ca le este usor, fie pentru ca s-au obisnuit asa, se doarme mai usor noaptea si da, pentru ca iubesc aceasta relatie de alaptare intre ele si copiii lor.  Talmudul spune sa se alapteze pana la patru ani si chiar pana la cinci ani daca copilul este bolnav. Nu toate progresele lumii moderne au fost si benefice pentru mama si copil.

Care este lungimea ideala a perioadei de alaptare daca normele culturale nu sunt o piedica in acest sens?

La primate, durata medie de alaptare este de : gorila 4,5 ani, urnagutani 3 ani, cimpanzei 4 ani.  Media de intarcare la oameni ar trebui sa fie undeva intre doi ani jumate si sapte ani. Notiuni bizare: laptele nu mai are valoare nutritionala, copilul devinde dependent and so on, le stim cu toatele am trecut cel putin o data prin fata unei afirmatii de acest fel. Un copil conectat, atasat, alaptat va fi mult mai independent si securizat.

„Daca copilul continua sa fie alaptat dupa 1 an va primi anticorpi de la mama care il vor impiedica sa isi dezvolte propriul sistem imunitar.” Ati auzit tampenie mai mare ca asta?

Nu e nici o problema sa vedem un copil de aproape doi ani cu o tetina in gura, o suzeta, degetul, o paturica preferata, insa sa il vedem cu sanul in gura este nu numai deranjant ci si alarmist.

Sanii au semnificatie sexuala in cultura occidentala.

In acelasi timp se poate considera ca si gura are conotatie sexuala, nu? Si totusi, mancatul e asociat cu o activitate sexuala?!?

Oare orice contact fizic cu cineva drag este sexual?

Femeile au uneori ganduri sexuale in timp ce alapteaza. Asa si? Oamenii au ganduri sexuale si cand spala vasele. Asta inseamna ca abuzeaza vasele!??

Prejudecatile vestice considera ca laptele artificial este considerat nevinovat pana e dovedit vinovat, iar laptele matern este considerat vinovat pana va fi dovedit nevinovat.

Alaptarea e mai mult decat laptele de mama. 

Alaptarea si medicatia materna.

Folositi medicamentele numai daca sunt necesare. Folositi medicamente mai vechi, testate si cunoscute. medicamente care sunt mai putin toxice – a se vedea scandalul Vioxx. Analizati procentul de proteine si timpul de injumatatire. O estimare grosolana spune ca aproximativ 0,6% din doza mamei ajunge la copil.

Intrebarea este ce e mai bine pentru copil? Raspunsul este luati in considerare tot ceea ce s-a spus despre laptele de mama vs formula.

Tetraciclina – poate fi luata, dar nu o combinati cu lapte!

Interferonul poate fi luat in alaptare, la fel si diclofenacul (doh!), propranololul pentru tiroida. RMN-uri, CT-uri se pot face. Technetium – izotop radioactiv care dispare in masura de 98%  in 30 de ore de cand a fost luat, deci recomandarea este sa se intrerupa alaptarea timp de maxim 24 de ore si nu 48 de ore um recomanda majoritatea doctorilor.

Substanta de contrast de la RMN se injumatateste in 1,6 ore, si ajunge in proportie de maxim 0,04% sa fie excretata in laptele matern. E o cantitate infima!

Alcoolul – daca mama are 0,05% alcool atunci si in lapte tot 0,05%.

Alaptarea este cea mai buna pentru bolile copilului: boli metabolice, enterocolite, boli respiratorii, etc.

Mama sa continue alaptarea si daca: are febra, tuseste, are varicela, enterocolita, infectie virala sau bacteriana, Lyme, hepatita A, B si C, Rubeola, CMV, HIV.

Spitalizarea mamei cu copilul ar trebui sa fie norma. de fapt prezenta mamei langa copil zi si noapte in spital va scadea riscul altor infectii.