Am uneori senzatia ca suntem un popor mult prea activ si sportiv. Altfel, nu am sari de cur in sus vreo doi metri circa aproximativ de fiecare data cand vai, duminica, se inchid niste artere pentru un maraton. Adevarul este ca sunt atat de dese ale naibii, ca deja saptamanal avem cate un blocaj din cauza astora de alearga ca bezmeticii. Jur, nu inteleg. Nu inteleg nici reactii ca a lui Vlad Petreanu, pentru care de altfel am un cult si un respect nemasurat, fiind cam ultimul dintre cei care mai spun lucrurilor pe nume.

cica „e un mod cu totul neprietenos de a invita bucureştenii să facă mişcare în aer liber, aşa, cu forţa.” Pai care „cu forta”? A fost vreunul luat cu arcanul de acasa, suit pe bicicleta si aruncat in mijlocul biciclistilor? A fost vreunul luat pe sus, imbracat cu forta in echipamentul din kitul alergatorului, bagat la gramada si alergat ca pe hotii de cai, 21 de kilometri? Nu.

continuam: „pe alocuri, acţiunile astea, făcute în ciuda majorităţii, scot la iveală şi mici fundamentalişti ai branţului de teneş” – intelegeti, majoritatea rullz. 365 de zile pe an, 24 din 24, 7 din 7. Fereasca dumnezeu sa iteasca capul si cate un minoritar, ca imediat este supranumit fundamentalist al brantului.

bucurestenii care poate aveau treaba prin oras s-au impotmolit de aceasta Daciada – pai bine domnu’ Petreanu, unde e majoritatea de care vorbeati mai sus? Ca eu nu o mai vad. Vad doar „bucurestenii care poate aveau treaba”…. E duminica, for heaven’s sake, ziua aia in care omul se hodineste, se relaxeaza, se plimba (bine, unii „nebunii” isi iau picioarele la sanatoasa intr-un semi-maraton). Chiar daca au treaba, o au tot la modul relaxat. Duminica este ziua aia in care e bine sa „festina lente”. E ziua in care pana si Doamne Doamne a luat o pauza micuta. Altfel, asta cu Daciada, pe bune, really?

 

„Bucureştiul este un oraş cu circulaţie principală pe axa nord-sud. A tăia această axă înseamnă a-l paraliza cu bună ştiinţă.”  – noi duminica am fost pe axa vest-est. Mult mai putin generoasa ca si artere, domnu’ Petreanu. Avem Stirbeiul (ultra mega inghesuit mereu), Buzestiul (unde semafoarele sunt in unda rosie) si Splaiul (doh, ieri nu l-am avut ca era INCHIS). A trebuit sa traversam orasul, pana in Branesti, pe repede inainte, cu trei copii in masina, fiindca aveam ora de calarie. Cu alte cuvinte, eram din categoria aia de bucuresteni care au treaba duminica. Guess what? AM SUPRAVIETUIT si nici nu am injurat vreun alergator. Ba chiar am simtit niscaiva invidie si putintica rusinica cand am trecut cu masina pe langa ei.

Desfăşurarea acestor acţiuni de “sport de masă” taman de-a latul Bucureştiului nu este nimic altceva decât imbecilitate sfidătoare. Poate că primăria şi organizatorii ar câştiga mai multe inimi dacă ar alege trasee mai logice, şi chiar mai frumoase. – imi doresc mult mai multe IMBECILITATI SFIDATOARE  cum a fost cea de duminica. Imi doresc sa nu treaca luna fara sa fie cate o imbecilitate din asta. Trasee mai logice, credeti-ma nu prea sunt. Trasee similare sunt in absolut toata lumea, pe arterele cele mai umblate si cele mai populare, iar motivul este unul singur: nu vor sa scoata peri albi unor obtuzi etern carcotasi, ci vor sa ajunga mesajul la cat mai multa lume, sa fie cat mai vizibil. Mno, si daca la cate un carcotas sunt 3 convertiti la sport, apai eu m-as declara multumita.

Mda, altfel si eu ma enervez. Ma enervez in fiecare an cand este Turneul BRD Tiriac-Nastase, something, cand posesorii de gipane invadeaza altfel linistitul cartier in care locuiesc, si nu au nici un fel de scrupule in a se parca pana fix in gard, blocand intrari in curti si in garaje. Dar asta este, stiu ca peste o saptamana le va trece dragostea de a fi vazuti la cel mai de bonton eveniment sportiv si ca scap de prezenta lor grotesca.

Cu stima, a dvs admiratoare (nu si de aceasta data), o doamna, care ieri a petrecut impreuna cu sotul si cu cei trei copii ceva timp in masina, blocata in trafic DATORITA maratonului.

PS: Pe unde se mai alearga in lume:

Munchen

Paris

New York – alergare pe 1st Avenue si o bucata din 5th, trecere in Brooklyn pe Queensboro Bridge.

Londra

Praga (e peste cinci zile…)

Mai e nevoie de mai multe?

Intrebarea mea din titlu era DE CE? De ce trebuie sa carcotim atata?

PS: blocaje daca au existat au existat din trei simple motive:

1. lumea nu ia in seama eventuale restrictii, se trezesc ca „nu pot face la dreapta, fir-ar mama lor cu maratonul lor cu tot, sa si-l bage undeva”.

2. la noi nu exista cultura „mersului de jos sau cu autobuzul” – auzisem nu de mult ca nivelul de civilizatie al unui oras este dat de procentul celor care folosesc transportul public in comun.

3. Politia a facut o treaba de mantuiala. De aceasta data chiar au facut treaba de mantuiala. Este inadmisibil sa ai in intersectia de la Universitate un singur politist bezmetic, care statea si pazea de fapt baricada pusa in dreptul statuilor si nu dirija traficul. Rezultatul a fost o coloana kilometrica pe Magheru/Balcescu pana la Romana pe sensul  spre Universitate. Dar, hei, asta este in fiecare zi de la Dumnezeu…..

PPS: cacofoniile si diminutivele si tonul pe alocuri licentios sunt „on purpose”. ca sa nu imi aud vorbe dupa, da?