Pe la inceputul lunii am primit in teste un Asus Transformer Book T100, iar eu m-am simtit foarte responsabilizata de toata treaba asta, fiindca era prima revenire la Windows, dupa mai bine de trei ani si o reintoarcere la ideea de laptop conventional. Mai mult, nu-s de meserie IT-ista, cu siguranta sunt mult mai tehnica decat 90% din consoartele mele, dar totusi, nu pot face aroganta de a zice ca sunt o experta.

00023Transformer este, in acceptiunea mea, un ultra-portabil compact ce combina practic un laptop cu o tableta si te lasa efectiv sa schimbi cele doua atribute instantaneu. Acesta a fost primul lucru care m-a surprins la el si dupa cum se spune, “prima impresie conteaza cel mai mult”. Poate ca surprinderea mea vine si din faptul ca nu am mai utilizat niciodata pana acum un astfel de echipament care imbina cele doua functii – tableta si ultraportabil. Altfel, tablete avem acasa de toate tipurile (pe iOS si Android) si ultraportabil am avut pana la Mac-ul meu actual.

T100 are, conform specificatiilor, aproximativ 1kg (display-ul “tableta” de 10 inchi + unitatea de docare cu tastatura). Dupa standardele mele, nu pot spune ca e usor, daca il consideri tableta, dar nici ca e greu, daca il consideri laptop :). Designul lui T100 este unul destul de sobru, dar si elegant, are nota 10 din punctul asta de vedere, fiindca e simplu, finut si fara briz-brizuri inutile, nu e nici roz cu floricele si nici auriu metalizat.

Ce mi-a placut, intr-o ordine aleatoare:

–        Bateria tine mult, ofera o autonomie foarte mare chiar daca il lasi cu aplicatiile deschise

–        Are Office Home & Student 2013 preinstalat

–        Porneste foarte rapid – de altfel, eu nu l-am inchis niciodata, l-am lasat intr-un sleep mode, obisnuita de la mac, caruia ii pun ecranul peste tastatura si aia e.

–        Chiar daca ecranul are doar 10 inchi, el ofera o calitate surprinzator de buna a imaginii indiferent de aplicatia rulata; in plus ecranul este unul cu touch (doar e tableta, right?)

–        Sunetul este extrem de clar si curat si nu sparge geamurile la volum maxim

–        Am conectat un HDD extern pe portul USB 3.0 si a mers brici.

–        Radu a facut un test:  pe wireless cu abonament de la RDS de 500 Mbps dar cu router de 300 Mbps am download cu 5 MB/s si uploadat cu 4 MB/s…el zice ca e bine, deci e bine.

–        Are instalat Windows 8.1 full si se misca incredibil de bine pe un echipament pe care pana acum eu nu am vazut decat Android. Am ramas surprinsa de cat de bine isi face treaba Windows-ul 8, de cum functioneaza touch screen-ul si asta dupa ce am auzit foarte multe pareri  nu tocmai ok despre ultima versiune de Windows (eu parasind windows pe vremea lui XP)

–        Poate fi folosit extrem de simplu, chiar si de copii mai ales daca ei sunt obisnuiti cu o tableta cu iOS sau Android. E destul de robust si simplu de manevrat, tableta – ecranul se conecteaza si se scoate apoi usor din docking

–        Am inteles ca pretul este undeva in jur de 1700 Ron (parca l-am vazut la eMAG redus la 1499) ceea ce mi se pare foarte atractiv pentru un echipament ce vine cu Windows si Office preinstalate.

Ce NU mi-a placut, tot intr-o ordine aleatoare:

–        atrage amprentele, trebuie curatat din cand in cand sau mai bine zis foarte des :)

–        touchpad-ul  este chiar foarte zgomotos cand apesi si foarte sensibil, uneori, alteori iti misti degetele pe el si el nimic.

–        Radu zice: “nu are gorilla glass” si “nu are 3G” mai exact cica nu exista si un model superior care sa includa aceste specificatii;

–        Tot Radu zice “ nu are port RJ45 de retea”

–        la doar 10″ si 1368 x 768 rezolutie nu prea nimeresti mare lucru prin Windows folosind touch-ul iar tastatura virtuala de Win8 ocupa jumatate de ecran si nu se deschide automat cand ai de introdus text.

–        Barele laterale de meniu ale ecranului sunt foarte sensibile si nu stii niciodata cand le atingi fara sa vrei si deschizi cine stie ce alt ecran/program

–        raportul de greutate dintre ecran si tastatura este disproportionat, daca il folosesti in modul laptop, il deschizi si nu sta pe o suprafata perfect plata, “cade pe spate cu picioarele in sus (tastatura)” :)

–       m-a zapacit tastatura, dar asta e la mine, ca m-am dezobisnuit. pe tastatura de US in loc de # aveam semnul lirei sterline, iar pe tastatura RO am cautat de mi-a venit rau semnul „:”

–        last, but not least, nu are tastatura iluminata. Pentru mine a fost mare dezamagire la capitolul asta.

Una peste alta experienta utilizarii Transformer Book-ului T100 a fost una placuta si il recomand cu incredere atat pentru cei ce utilizeaza zilnic aplicatiile de tip Office si business cat si pentru copii deja initiati in utilizarea tabletelor. Celelalte aplicatii sunt usor de customizat, cu ocazia testarii acestuia mi-am facut si eu, in sfarsit, cont de Microsoft si am dezghetat apele si la telefonul meu Nokia. Am descoperit si Cloud-ul, care este mai generos decat la Apple, si o mare bila alba pentru aplicatia de harti si cea de navigatie, Here, care sunt excelente, le-am testat si prin Dobrogea si saptamana trecuta la Samburesti.

Bottom line: mixul dintre pret si felul in care este echipat, specificatiile oferite, cred ca este unul aproape imbatabil.

M-a surprins placut One Note, pe care eu nu il prinsesem inca, in momentul migrarii mele spre Apple, si cred ca Rebecca s-ar intelege foarte foarte bine cu el, mai ales ca in scurt timp chiar as vrea sa fac un switch si sa ii dau pe mana un device de acest gen. Este la momentul in care poate mixa cu incredere scrisul de mana cu cel pe calculator si felul in care lucreaza cu tableta si atitudinea ei fata de gadgeturi m-a convins sa am incredere in faptul ca le va utiliza in mod responsabil. Evident, stau calma si prin prisma faptul ca exista un modul instalat, available doar pentru parinti, care inregistreaza si monitorizeaza ORICE miscare.

Ma bucur ca cei din echipa Microsoft au avut deschiderea sa imi dea pe mana, pentru o luna, jucaria asta, ma bucur ca s-a iesit din traditionala sfera a presei de specialitate si a bloggerilor din nisa de tehnologie si ca au curajul de a veni spre o zona, hai sa zicem mai neprofesionista :).

Specificatii complete aici. 

Niste info mai tehnice aveti aici.

Cam atat.