Primele „Fire de dragoste“, sub forma unor seturi împletite de căciuliţe şi botoşei, au ajuns astăzi la secţia de terapie intensivă a Institului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu (Maternitatea Polizu). În luna octombrie, alte trei maternităţi din Bucureşti vor beneficia de aceleaşi donaţii. În total, vor fi donate 270 de seturi de împletituri şi 115 cuiburi. 

 

Cam asta este stirea simpla. Dincolo de asta au fost emotiile. Emotii venite din constientizarea faptului ca eforturile noastre au prins forma unor cuiburi minuscule si vesele, care vor adaposti de acum inainte cele mai delicate fiinte din lume: prematurii. Emotii venite din mediul inconjurator care ne trezea tuturor amintiri coplesitoare. Din cand in cand mai auzeam din saloanele vecine cate o oracaiala de nou nascut si rememoram toate momentele petrecute de mine in maternitate. Am avut o discutie interesanta si pe alocuri trista cu directorul unitatii, care ne-a spus ca rata nasterilor premature este in crestere si ca cel mai important lucru este ca obstetricienii si ginecologii sa isi controleze riguros pacientele, aste insemnand o anamneza serioasa, un istoric cat mai detaliat, atat din sarcina, dar mai ales din perioada de dinainte, fiindca orice amanunt poate duce la supozitii de nastere prematura si cu cat aceste lucruri se afla mai devreme, cu atat sansele sa se ia masuri eficace sunt mai mari si riscurile de a naste mai devreme scad.

La Polizu, din 80 de paturi cat are sectia de neonatologie, 38 sunt alocate prematurilor, asta si din cauza ca sunt multe cazuri care vin din restul tarii. Costurile asociate tratamentelor sunt undeva intre 500 de euro si 20000 de euro. Dincolo de aspectul practic mai este si partea emotionala, si aici noi ne-am blocat, efectiv.

Ideea de a merge in grup prin saloanele maternitatii si de a sta de vorba cu mamele prematurilor internati acolo ni s-a parut initial un pic fortata si ne-am gandit ca s-ar putea sa le deranjam, chiar daca aveam un scop foarte precis: sa donam direct o parte din seturile crosetate si cateva exemplare din cartea lui Jack Newman, prin generozitatea echipei Totul despre Mame, care a fost trup si suflet alaturi de Fire de dragoste. Surpriza ne-a fost insa mare. Nu numai ca au fost fericite mamele cu princina, insa au fost emotionate pana la lacrimi ca este cineva care se gandeste si la ele, ca nu sunt singure. Si mai trist este ca nu beneficiaza deloc de suport/sustinere morala sau de specialitate, desi poate aceasta componenta e cea mai importanta, mai ales in cazul mamelor ai caror prematuri trebuie sa stea luni de zile pana pot fi externati.

Le puteti sustine si voi, fie trimitandu-le un mesaj aici, in postare (voi avea grija sa ajunga la ele), fie efectiv donand in contul Asociatiei Unu si Unu, pentru ca ei au gandite proiecte care sa duca in cele doua zone care ard: sustinerea morala a parintilor si crearea unui mediu cat mai cald si primitor in maternitate, pe perioada spitalizarii prematurilor.

Asociatia Unu si Unu

Str. Dr. Iuliu Teodori, Nr. 5, Ap. 5, Sector 5, 050496, Bucuresti
CIF: 32224197

Cont RON:   RO29 INGB 0000 9999 0393 5097
Cont EURO: RO77 INGB 0000 9999 0393 5106
ING BANK Sucursala Bucuresti

Si nu uitati, pe cinci octombrie alerg tot pentru Unu si Unu, si poate veniti sa ne sustineti si sa ne faceti galerie!

Pozele de le evenimentul emotionant de ieri le aveti aici, sunt facute de Alexandra Dinca de la Fotografii de Familie (inclusiv cea de sus. )