Recunosc ca traiam intr-o ignoranta totala referitor la orele de religie, pana am aflat ca acestea se fac in tot ciclul primar, si-n ala gimnazial, si culmea si in cel liceal. Pana la urma este logic, fiindca am citit pe undeva ca anual sunt in jur de 12000 de absolventi de teologie si nu sunt atatea parohii in tara asta, cati sunt ei, deci implicit au nevoie de alte locuri de munca.

Eu inca nu am ajuns la scoala sa semnez hartia prin care trebuie sa imi exprim optiunea ferma de a NU o mai trimite pe Rebecca la ora de religie. Fiindca nu-i asa, materie optionala inseamna sa faci cerere ca NU vrei sa o mai duci, nu invers, cum ar fi normal in orice tara de pe planeta asta. Fiica-mea este singura care nu merge la religie, evident ca religia nu este ultima ora, cum ar fi logic si normal, ci este pusa undeva la mijlocul zilei, asa ca si-o petrece singura in biblioteca scolii.

Nu ca o intereseaza, de fapt este chiar fericita ca nu mai merge la religie, insa pe mine ma intereseaza mesajul discriminatoriu care este „sugerat” celor care aleg diferit.

infografic-religie1In tot contextul asta, iata ca dincolo de declararea delfinilor ca oameni si alte initiative cel putin dubioase, Remus Cernea a venit cu o propunere de proiect legislativ laudabil: introducerea disciplinei „Etică și cultura civică” în trunchiul comun, în locul disciplinei „Religie”.

„Scopul disciplinei „Etică și cultura civică” este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice” – spune deputatul.

Da, avem maaari lipsuri la capitolul acesta, se vede foarte bine in generatia noastra, asa ca nu ne-ar strica o educatie civica, intinsa pe cei 13 ani preuniversitari.

„Din punctul meu de vedere, orele de religie nu ar trebui predate în mod confesional în şcolile publice, întrucât atunci ele ar reprezenta ore de îndoctrinare religioasă. În ţara noastră, din nefericire, la acest lucru am asistat în ultimii 24 de ani, generaţii întregi de copii fiind expuse sistematic riscului de a le fi afectate şi chiar înăbuşite formarea culturală şi dezvoltarea intelectuală armonioasă, din cauza îndoctrinării religioase la care au fost supuse pe parcursul a 12 ani în învăţământul preuniversitar.” Remus Cernea

Nu puţini s-au lăsat impresionaţi de poveştile din Biblie despre originea lumii şi a oamenilor, astfel că doar 14% dintre elevii din clasele VIII-XII consideră evoluţionismul corect şi 73% creaţionismul, conform unui studiu efectuat la iniţiativa Guvernului României acum câţiva ani.

Partea nasoala este ca desi a fost aprobat tacit in Camera Deputatilor, proiectul intra in dezbatere in comisiile Senatului care e si camera decizionala, si la cat de simpatic si bine vazut este Cernea nu vad vreun happy end pentru acest proiect.

Bottom line: proiectul ar fi un pas inainte. Nu isi propune sa elimine Religia, nici macar nu isi propune sa adauge Istoria Religiilor, desi ar fi mult mai interesant. Eu ii tin pumnii domnului Cernea.

Cateva linkuri interesante:

Un studiu IRES asupra perceptiilor privind religia si morala, din august 2013.

Un articol mai vechi Hotnews

Stirea prin care se anunta ca a trecut proiectul de prima camera

O dezbatere TOTB.

O cercetare a comportamentului religios, din 2011, a Fundatiei Soros

Sursa foto