*persoanele implicate sunt reale, insa numele lor nu au fost divulgate, pentru a pastra anonimatul si a le proteja de posibile repercusiuni

Mi-as fi dorit sa am un blog cu trafic cat mai mare, astfel incat sa pot sa scriu acolo aceasta poveste, sa afle cat mai multa lume si sa nu treaca prin roller coaster-ul de emotii prin care am trecut in seara asta. Chiar si acum cand scriu plang de usurare, de frustrare, de neputinta, de ce ar fi putut fi daca era adevarat, dar mai ales de bucurie ca suntem cu totii bine sanatosi.

Totul a inceput cu un simplu telefon…

Povestea a inceput in jurul orei 10 seara, eram in pat, in pijama si ii citeam copilului povestea, cand a intrat sotul meu in camera, alb la fata si cu telefonul mobil la ureche. Mi-a facut semn sa ies din camera si mi-a dat telefonul. La capatul celalalt al firului era verisoara mea mai mare care mi-a spus atat: „Mama a fost sunata de la urgente, C. a avut un accident de masina si este in stare foarte grava, S. este in coma, sun-o pe M. pentru ca vor sa o mute pe C. la alt spital si spune-i sa vina. Eu acum plec spre spital ne vedem acolo.” (Nota: Mama in chestiune este matusa mea, C. este verisoara mai mica, impreuna cu care am crescut si care imi este ca o sora , S. este iubitul ei, iar M., buna ei prietena, care este doctorita.)

Pe pilot automat, fara sa gandesc o secunda, am sunat. M. avea telefonul inchis. Am sunat-o pe singura persoana care ma putea ajuta sa dau de ea, prietena lor D. Am pus-o rapid in tema, urmand ca ea sa incerce sa o contacteze pe M. si apoi sa vina, si ea, la Floreasca.

Am tras pe mine ce-am gasit, le-am explicat sotului si copilului ce stiam si am plecat.

Primele ganduri pe care le-am avut referitor la ceea ce tocmai aflasem au fost: (i) ce ma bucur ca au avut parte de vacanta minunata din vara si care le-a dat atat de multe amintiri frumoase, (ii) ieri zicea ca ma suna azi si, iata, am ratat poate sa-i aud pentru ultima data vocea. Am inceput sa tremur…

Asteptand taxiul, ma suna unchi-miu, care imi spune ca ei sunt in drum spre spital, si daca am reusit sa vorbesc cu M. (doctorita) pentru ca doctorul care i-a sunat de la spital, le-a spus ca este foarte grav si e nevoie de o operatie care nu este acoperita de asigurare si costa 4.000 de euro. Il intreb, totusi daca e sigur, daca despre C. a noastra este vorba, ca poate e o greseala, sau poate este chiar o escrocherie. Imi raspunde ca nu, ca au vorbit cu C. la telefon, ca ea i-a sunat sa vina repede la spital, ca e rau de tot si ca o doare. Cu vocea stinsa i-am spus ca si eu ma urc in taxi si ne vedem acolo… Intre timp sunt sunata, ca sa aflu ca M. nu e in tara, dar vine sotul ei (si el tot doctor).  

Singura in taxi ma asalteaza imagini de cosmar: sora mea desfigurata… sora mea fara membre… sora mea care avea toata viata inainte… mai zilele trecute imi spunea ca vrea un bebe… Incerc sa ma linistesc, si imi zic ca daca a putut vorbi la telefon inseamna ca cel putin NU e in coma, si nu are leziuni cerebrale… ma imbarbatez singura, spunandu-mi ca orice altceva ar fi, vedem noi cum o rezolvam… Ma rog la toti ingerii sa vegheze asupra lor…

Ajung la spital, la receptie ma intampina restul familiei… nu inteleg ce mi se spune… aud franturi de cuvinte: Nu e aici… nu cunosc… doctorul nu lucreaza… alt spital… farsa…bani…

Capul imi bubuie, sangele imi clocoteste, stomacul imi este in gat, si imi vine sa vars, izbucnesc in ras si plans in acelasi timp… Ma uit la matusa mea: tremura, e rosie la fata, ochii i se impaienjenesc de lacrimi, tot intreaba unde e fetita ei?

Aud pe cineva langa mine care zice: C. si S. sunt acasa, e bine, e ok, vine si C. acum aici!

Gata, ma trezesc din cosmar, dar parca totusi nu imi vine sa cred, am nevoie sa o vad in carne si oase…, sa-i aud vocea la telefon.

Decidem sa o pornim noi (toata gasca de la Floreasca) catre casa ei, care este la 5 minute departare. Si incepem incet-incet sa reconstituim filmul.

Ce s-a intamplat de fapt, mai bine zis ce presupunem…

Da, matusa mea a primit un telefon de la cineva care plangea si care i-a spus „mami”, „vino”, „ma doare”, „mi-e rau de tot”.

In mod firesc, orice om e sensibil la durerea altuia, insa pentru o mama / un parinte aceste cuvinte asociate cu copilul sau, sunt fatale. Intr-o fractiune de secunda, mintea o ia razna, iti joaca feste, ratiunea zboara, emotiile sunt atat de puternice incat esti capabil de orice, absolut orice…doar, doar sa-ti vezi copilul in siguranta si fericit.

Nicio secunda in decursul acestei intregi aventuri, niciunul din actorii acestei piese absurde nu s-a gandit sa sune „victimele”.

De ce? Cum a fost posibil ca 8 oameni maturi, in deplinatatea facultatilor mentale, cu un nivel de educatie superior, sa „pice” atat de usor in plasa? Explicatiile sunt simple si complexe in acelasi timp: pentru ca in situatii de criza mai intai actionezi si apoi gandesti; pentru ca atunci cand sunt implicati membrii familiei emotionalul primeaza; pentru ca aceste escrocherii se bazeaza pe un intreg studiu al psihologiei de baza, si anume sa ataci atunci cand persoana este vulnerabila: prin telefon, seara, cand lumea e obosita, adormita, soc, cand persoanele sunt in situatii limita.

Chiar daca in mintea mea a existat o secunda de „dubiu”, de neincredere (atunci cand am auzit de la unchiul meu ca s-a cerut o suma de bani), am alungat-o, caci intotdeauna exista acel „si daca totusi sora mea e la spital…”

Din aceste motive, mi-as dori ca aceasta poveste sa fie spusa cat mai multor oameni, mai ales celor in varsta, asa cum sunt unchiul si matusa mea, pensionari, cei care inca mai au telefon fix (caci se pare ca de cele mai multe ori se suna in prima instanta pe fix).

Am aflat ulterior ca este o schema clasica. Exista si varianta: „mami/tati, am dat cu masina peste un om, sunt la politie/ ma baga in puscarie, vine avocatul sa-i dati x suma de bani”. Am mai aflat ca multa lume a auzit macar o poveste de genul asta din anturaj si unele chiar reusesc… Cu toate acestea, iata, sunt dovada clara ca nu sunt suficient de mediatizate aceste manevre.

Asa ca va rog, puteti sa radeti de mine, dar povestiti. Povestiti oricui: parintilor vostri, colegilor de birou, prietenilor, membrilor comunitatilor din care faceti parte… Spuneti-le si lor, sa povesteasca mai departe parintilor lor si tot asa…

Masuri de precautie

La aceasta ora sunt bucuroasa ca in urma acestei seri suntem bine cu totii: suntem sanatosi, ne-am ales doar cu sperietura, poate chiar cu o mica „trauma”, acum putem sa facem „misto” unii de altii…

Dar, ar fi putut fi mai rau… nu ma gandesc la bani, aia se fac… insa sanatatea, nu ti-o poate da nimeni. Daca vreunul din noi ar fi facut un accident grav din neatentie fiind sub efectul socului?… Daca vreunul din noi ar fi suferit de o boala cardiaca?… Daca…

Cand ne-am linistit, am hotarat ca in zilele urmatoare sa punem la punct cateva reguli simple de precautie:

  • Sa nu ne mai salvam in telefon numele de familie/legatura de rudenie, caci se pare ca foarte usor se pot fura datele de le smartphonuri;
  • Sa ne modificam paginile de FB;
  • Sa punem la punct un sistem de verificare zilnica;
  • Sa nu mai dam niciodata nume/date/informatii prin telefon, oricui ar suna si in orice circumstante.

Aceasta este o poveste reala, dureros de reala. Pe cea care a spus povestea o cunosc de ani de zile, este o persoana inteligenta si ma indoiesc de faptul ca mai era necesar sa mentionez acest aspect.

Ideea este ca se poate intampla oricui.

ORICINE POATE CADEA VICTIMA ESCROCHERIEI CU „ACCIDENTUL”.

Problema si mai mare este ca sunt vizate persoanele in varsta, si ca dincolo de intrebarea logica pe care mi-o pun legata de securitatea datelor personale, mai este un risc imens. Dintr-o prostie din asta se moare. Se face un infarct, se activeaza un anevrism cerebral, sau poate efectiv oamenii nu mai judeca si ajung sa faca gesturi extreme. Nu este o gluma, e realitate.

Asa ca, va rog eu, puneti-va in garda parintii, bunicii, matusile, rudele apropiate mai in varsta. Povestile astea sunt reale, sunt cu miile (la nivelul primelor sase luni ale anului trecut se inregistrasera la politie peste 700 de cazuri – imaginati-va cate cazuri nu ajung pana la urma la politie). Aici aveti un material audio de acum doua luni.

Sa dati povestea asta mai departe nu va costa nimic. Sa stati pur si simplu de vorba cu cei dragi sa ii informati ca exista oameni dezaxati care escrocheaza oamenii in felul acesta, iar, nu va costa nimic.