Am crescut cu cultul Jackie O. Si cu Grace, care departe de a fi modele de virtute, totusi au fost emblematice in ceea ce priveste stilul. Insa, dincolo de a arata ca scoasa din cutie, o Prima Doamna adevarata este ca un fel de „mama” simbolica a intregii natiuni. Poate cel mai aproape de modelul meu de Prima Doamna ca la carte este Michelle Obama, care este implicata in tot ceea ce tine de „caminul american” si nu numai (si face totul extrem de bine!)

„Since 1789, first ladies have been more influential and active both politically and in terms of social hostess. They are in the tendency of becoming highly ambitious, determined, liberated and intelligent. As supportive wives, first ladies influence the presidents in not only personal and public life, but also in political career and social attitude. Political influences include presidents’ speech writing and editing, policy advising and advocating, electing presidential appointment and campaigning. First ladies also have so called “Pillow” influences. For example, their family life, social interests and moral beliefs affect the presidents. What’s more, first ladies bring about impacts on the social attitude toward women. Since first ladies play an important role in presidential spouse, they have some political activism such as pet projects, substantive policy issues, public support, ceremonial and social functions” – Wikipedia

Ma astept sa vad in sfarsit o Prima Doamna activa, implicata, apropiata de societatea civila, puternica si ferma. Ma astept sa o vad spontana, deschisa, empatica, si abordabila. Ma astept sa reprezinte interesele si problematica femeilor in fata presedintelui, ma astept sa am in ea un partener de nadejde pe actiuni pe termen lung cum ar fi promovarea unui stil de viata sanatos, a unei nutritii echilibrate pentru copii, a sanatatii familiei, a unei vieti active, a educatiei. Sa o vad implicata in actiuni caritabile sau evenimente culturale, patronandu-le nu numai cu numele.

Niciuna din Primele Doamne pe care le-am avut pana acum nu s-a remarcat prin asa ceva. Ultima cel putin a fost de o absenta totala, desi ar fi fost in pozitia din care ar fi putut face enorm de multe. Pacat.

Carmen Iohannis are toate atuurile sa devina Prima Doamna pe care o asteptam de 25 de ani incoace. La fel ca si sotul sau. Pardon, din ’47 incoace. oh, wait….

PS: da, sunt o romantica incurabila, shoot me, dar oamenii astia doi arata senzational impreuna.

Sursa foto: Mediafax – Adi Piclisan

Trivia: Kennedy, in fata lui De Gaulle ar fi zis: „Stiti, eu sunt sotul lui Jackie Kennedy.”