Stateam de vorba la conferinta lui Alfie cu alte bloggerite prietene si am realizat ca efectele vorbelor lui Alfie vor fi cu adevarat vizibile in generatia copiilor copiilor nostri. Abia ei vor ajunge sa isi trateze copiii ca niste adulti in devenire, cu tot respectul cuvenit, le vor lua in considerare atat supararile cat si bucuriile.

Aseara eram in mall cu Radu, ma dusesem sa imi ridic ochelarii de la Optiplaza, si pe tot culoarul ala urias, dintre Zara si Auchan au izbucnit niste urlete de copil mic. L-am identificat rapid, mama se uita intr-o vitrina, parca cea de la Leonardo, in timp ce impingea de un carucior cu un baietel de aproximativ un an si jumatate, iar in spatele ei era mogaldeata asta de baietel, usor ciufulit, de vreo trei ani jumate, care urla de mama focului. La un moment dat mama s-a aplecat catre el, nu stiu ce i-a explicat, ideea e ca a tacut vreo cateva secunde dupa care a inceput si mai tare: „nu mai vreau sa te uiti acolo!”. Noi ne-am indreptat catre Auchan, insa m-am oprit in Calzedonia (?). Un minut mai tarziu a intrat si ea, impingand caruciorul si cu baietelul cel mare printre picioarele ei, care baietel a reinceput sa urle: „Nu mai vreau sa te uiti la astea! Nu mai vreau sa stai in magazin! Vreau sa iesi din magazin!” Nu va pot explica cum urla, inclusiv vanzatoarele de acolo se oprisera din tot ce faceau si incremenisera. La fel, nu va pot explica cat calm pe mama, care nu a spus decat un „Radu, potoleste-te” mai mult soptit si aia a fost, in rest s-a concentrat pe dresuri si ciorapi, ignorand complet copilul, . Mezinul statea linistit in carucior si tragea de zor dintr-o suzeta.

Eu nu m-am putut concentra, asa ca l-am luat pe Radu (al meu) de o aripa si am iesit din magazin. Acum, la rece, evident ca lucrurile ar fi putut sta altfel. Nu stiu cum este mama aceea in rest, nu stiu cum este relatia lor, nu stiu care a fost contextul, stiu doar ca acel copil, in momentul respectiv era intr-un tantrum, avand un motiv foarte evident, pe care il verbaliza foarte clar, si ignoratul mamei nu facea decat sa ii amplifice toate frustrarile.

Nu sunt in masura sa judec si poate nici sa dau sfaturi. Experienta mea, faptul ca eu am ales sa nu imi duc copiii la mall, decat, poate o data pe an, toate astea tin de mine, de noi, de felul nostru de a ne creste copiii si de alegerile/preferintele noastre. Mediul dintr-un mall nu e potrivit pentru un copil. De la distragerile aferente si pana la spatiile extrem de aglomerate, totul este construit in asa fel incat sa vanda nu sa ii faca vreun bine copilului. Dar asta sunt eu.

Intr-adevar, ce nu as fi facut eu in situatia de ieri, apai nu as fi ignorat cu atata impasibilitate nevoia copilului si nu mi-as fi pus pe primul loc nevoia mea de a ma uita la o vitrina sau un produs. Era clar ca lumina zilei ca acel copil nu era intr-un mediu care sa ii faca placere, din care sa castige ceva, iar el se exprima cat se poate de clar ca nu e confortabil si dadea peste un zid de indiferenta.

Am zis ca nu judec? what the hell, chiar judec, shoot me.

Spuneti-mi, ati trage dupa voi un alt adult, fara voia sa la cumparaturi? Daca stiti ca sotului nu ii place sa iasa la cumparaturi, il luati cu voi? Cred ca ii respectati dorinta, si il lasati acasa, nu? Si atunci, de ce nu facem asta si cu un copil?

Stiti ceva, ca se tooooot bate moneda pe „vai, dar la mine cine se gandeste”. Eu zic ca e tot inoculata de catre societate si mediul in care traim si ca pe lumea asta sunt mult mai multi copii neglijati si nerespectati decat mame care nu au timp pentru ele. Pentru ca societatea inca ii considera pe copii niste „bunuri” si nu niste oameni mai mici, dar cu exact aceleasi drepturi ca si oamenii mari. Inclusiv, sau mai ales, dreptul la respect.

Ma bucur ca anul acesta au fost 500 de oameni la Alfie. Sper sa fie indeajuns de sanatos incat mai vina si la anul, si sa fie 1000 de parinti in sala. Uite asa poate se face masa aia critica si uite asa poate se adeveresc spusele mele de la inceput.

Un alt articol interesant pe acelasi subiect aveti aici.