Acum doi ani comunitatile de mame se mobilizau sa stranga bani pentru nepoata unei prietene, diagnosticata cu retinoblastom: Ioana. Era prima data cand auzeam de existenta acestei boli si ca de fiecare data eram ingrozita la gandul calvarului prin care pot trec parintii si copiii in fata unui asemenea diagnostic.Printr-o mobilizare impresionanta s-a reusit strangerea fondurilor pentru un lung sir de investigatii, tratamente si operatii, iar Ioana este bine acum, are aproape doi ani si jumatate si este plina de viata, asa cum ar trebui sa fie orice copil de varsta ei.

retinoblastiIdeea este ca acest diagnostic poate fi aflat din timp, fara niciun fel de analize, printr-o simpla fotografie. Incepand de luni este in desfasurare in Anglia o ampla campanie de informare pe acest subiect si m-am gandit ca se poate dovedi la fel de utila si aici in Romania, fiindca o posibila diagnosticare din timp poate salva viata copilului.

Este foarte simplu, tot ce trebuie sa faceti este sa ii faceti copilului o fotografie, fie cu camera foto, fie cu telefonul, cu blitz-ul pornit si cu optiunea de red-eye removal nebifata. Exista suspiciune de retinoblastom in cazul in care pupila ochiului va iesi de un alb laptos si nu cu tenta rosiatica, asa cum este normal.

Mai multe informatii despre campanie puteti gasi aici. Si mai jos aveti filmul care insoteste campania. Dati mai departe informatia, nu se stie pe cine poate ajuta.