Tot vreau sa scriu despre acest subiect, insa ma tot feresc, fiindca nu stiu cum sa il abordez, astfel incat sa supar cat mai putini oameni. S-ar putea sa fiu perceputa ca fiind deloc empatica si intelegatoare, desi totusi am fost si eu ani buni in aceeasi postura insa, asta este mi-o asum.

Ieri, un prieten punea pe facebook un badge care spunea ca nu a mai fumat de 100 de zile. Am realizat ca eu nu mi-am calculat deloc si curioasa sa vad si eu cate zile au trecut de cand am fumat ultima tigara, mi-am instalat rapid aplicatia si mi-au rezultat 249 de zile. Dupa care am dezinstalat-o ca nu i-am vazut utilitatea (pentru mine, cel putin).

Unul din motivele pentru care mi-am dorit sa ma las de fumat si m-am si lasat, a fost mirosul. Eram genul de fumatoare care nu suporta mirosul de dupa. Despre tigara se zice ca are trei niveluri de toxicitate: nivelul 1 e ala pe care il inhalezi, cand tragi de tigara. Nivelul 2 de toxicitate e in fumul pe care fumatorul il scoate din el, si pasivii il inhaleaza. Insa, cel mai toxic este cel care se impregneaza in haine si in par. Banuiesc ca nu stiati treaba asta, nu? Te duci tu, fumezi linistit o tigara, dupa care te duci, iti iei copilul in brate, si copilul tau cel pur si frumos trage pe nas cele mai toxice si cancerigene reziduuri din tigara ta. Eh, cand am auzit chestia asta prima oara, m-am ingrozit. Oricum eram eu ingrozita si nefericita ca ma reapucasem prosteste de fumat, dupa o pauza destul de marisoara (despre care am aflat ulterior in terapia Allen Carr ca nu fusese un „lasat de fumat” atata timp cat o data la doua luni mai fumam cate o tigara-doua-trei). La asta s-au mai adunat si altele si toate mi-au dus drumul catre biroul Dianei Vasiliu, cu ajutorul careia in 12 aprilie anul acesta, am reusit sa ma eliberez de fumat.

Cand vad un om fumand nu am niciun regret, nu mai simt nimic, sunt complet libera din acest punct de vedere. In schimb am o problema majora cu mirosul, mai abitir decat aveam inainte de a ma lasa, ceea ce e perfect logic si normal. Nu am o problema sa mi se fumeze in fata, punctual. Stiu cum te ia tremuriciul dupa o ora de nefumat, stiu cum te invaluie sevrajul acela, dracusorul care isi cere doza. Been there done that, si desi eram capabila sa stau ore intregi fara sa fumez, mai ales daca mediul o impunea (sau eu mi-o impuneam, din rusine si jena pentru cei din jurul meu) ok nu eram. Deci stiu, am trecut prin asta, inteleg.

Problema mea de nefumatoare tot ramane. M-am lasat ca sa nu mai inhalez chestii nocive si ca sa nu mai put ca o scrumiera. Si totusi, de fiecare data cand ies in lume, fie ca e o intalnire sau un eveniment, reusesc ca dupa momentul cu pricina, odata ajunsa acasa sa simt nevoia de a ma baga cu totul in masina de spalat. De cele mai multe ori ma duc aratand at my best, cu makeup, proaspat spalata si coafata, cu hainele „bune” si ajung acasa cu parul tot imbacsit in mirosul de tutun si cu hainele impregnate bine de tot cu nivelul trei de toxicitate. Si cum acum este iarna si frigul „potenteaza”, totul ajunge uneori insuportabil.

Si da, mai am intalniri prin cafenele si restaurante. De cele mai multe ori primesc intrebarea „te deranjeaza daca fumez o tigara?” ce sa fac? Daca spun „da” sunt considerata o bitch care si-a pierdut orice doza de intelegere pentru „micutul viciu”, daca spun „nu” imi ies eu complet din zona mea de confort psihic. Sincer, nu, nu ma deranjeaza o tigara, insa sincer, ma deranjeaza daca asta mi-e norma zilnica. Fiindca zilnic ajung sa spun ca nu, una e ok, dar la sfarsitul lunii cand trag linie, ajung sa realizez ca inhalez la fel de mult fum ca inainte de a ma lasa, cu diferenta ca acum o fac inhaland fum de pe la altii. Si atunci ce am rezolvat? Nada, zip.

Tot aud ca se va interzice fumatul in locuri publice. De cand s-a bagat legea cu spatii special amenajate in restaturante (unde by the way, si la fel gandeam si cand fumam, atentie!, este absolut dezgustator sa fumezi in timp ce altii mananca), s-au facut niste custi pentru nefumatori, nu pentru fumatori. Fereasca sfantul sa ii deranjam pe fumatori, ca ne pierdem business-ul. Well, in tarile civilizate nu si-a pierdut nimeni businessul ca s-a interzis fumatul in spatii inchise sau acoperite.

Aceeasi problema o am cu fumatul in parcuri si in locurile de joaca pentru copii. Fumul se simte, nu dispare miraculos in aer. Eu am ajuns la „performanta” de a simti in aer liber, o persoana care fumeaza la peste 20 de metri distanta de mine, si cred ca toti nefumatorii simt la fel.

Pana la urma, toata lumea trebuie sa fie intelegatoare cu fumatorii si nevoia lor de a-si satisface viciul, insa cine e intelegator si cu nefumatorii si nevoia lor de a respira un aer cat de cat curat?

Fumatul nu e nici sexy, nu e nici cool, am mai zis-o. Vad prin lista mea persoane care isi pun la poza de profil poze cu tigara, poze foarte studiate, stiti, genul sunt inabordabila, si ultra-uber-cool, a la marlene dietrich, cu tigara pe post de statement. Nu e niciun statement, decat poate acela care ma avertizeaza sa stau mai la distanta data urmatoare cand vorbim. Fiindca la un fumator inrait respiratia e naspa, sincer. Ma infior cand simt asta si realizez ca asa am mirosit si eu candva. Toate bune si frumoase, am reusit sa scap si multumesc cerului ca mi-a iesit pasienta.

Nu judec. Nu vreau sa lovesc punctual in nimeni. Daca va simtiti vizat(a), ganditi-va ca la fel am fost si eu candva. Cu toate sentimentele de vinovatie, cu toate frustrarile si sentimentele de neputinta.

Am mai ramas cu frustrarea legata de faptul ca mediul il schimb mai greu. Dar cu o lege sper sa se rezolve.

Fotografia ii apartine Sabinei Ulubeanu, si dupa cum a remarcat si ea, cu franchetea caracteristica, calitate pe care i-o admir enorm, imi statea oribil cu tigara in mana.

PS: si varianta fotosopata de Gabriela Chesariu:
1924346_814860098560652_5258930973014317712_n