De mult imi doresc sa fac topul asta, fiindca sunt jucarii care au trecut testul timpului si mai ales testul multor manute foarte agile si „distrugatoare”, si de a caror supravietuire inca ma minunez.

C6325_d_11. Burtica. Pe Burtica, pe numele lui oficial „Catelusul vorbitor” l-am primit in varianta lui originala, pe vremea cand Rebecca inca nu facuse un an. I-am schimbat o singura data bateriile in cei 8 ani de folosinta. Cand Rebecca avea vreo trei ani, a venit in familie si fratele lui Burtica, varianta vorbitoare in romana. Ambii sunt inca in functiune, nu ne induram sa ne despartim de ei. Cea mai buna investitie ever.

melissa-doug-piramida-curcubeu-md0576-11578fcfa15d2eb1b7bd0288434ebd072. Seturile de sortat si/sau construit. Fie ca sunt cuburi, sau cercuri, in doua sau 100 de culori, merita din toate punctele de vedere. Dincolo de beneficiile clare, legate de partea educationala, sunt fun si copiii sunt captivati de ele si asta in mod constant. Unele din cele mai faine le gasiti aici. Un mare plus pentru piramida de la Melissa and Doug (din imagine). De fapt pentru Melissa and Doug in general, fiindca au niste seturi extrem de faine si de bune calitativ.

bigjigs-primul-meu-tren-144273. Trenuletele de lemn. Le puteti cumpara in seturi mai mici sau mai mari, le gasiti si la Ikea, dar si pe la alte branduri, cum este Bigjigs, sunt compatibile brandurile intre ele, le puteti mixa cum vreti voi si in timp puteti crea adevarate opere de arta impreuna cu copiii. David ar sta sa se joace cu ele zile intregi fara sa se plictiseasca.

61774. LEGO. Aici nu cred ca mai trebuie sa spun ceva, la noi a devenit boala, acum suntem in plina trecere de la Duplo la City, Friends, Star Wars si altele, nu vreti sa stiti. Vorbesc la plural fiindca joaca se face impreuna si pasiunea e la aceleasi cote si la cei mici, dar si la noi, astia mari. Nu pun nici link, ca nu as sti ce sa pun mai intai. Se poate incepe cu Duplo, care merge pana la copii mari (fiica-mea se joaca inca cu ele cu aceeasi placere), si un pas urmator poate fi seria Lego Bricks and More, care are piesele de baza (foto)

girafa-sophie-mare-vulli_1685. Girafa Sophie. Am un loc special pentru ea, fiindca au iubit-o toti trei, chiar daca Rebecca era deja marisoara cand girafa a intrat in viata noastra :) Langa Sophie l-as pune si pe Bjorn, cu care Raducu doarme seara de seara, si care are valoare sentimentala inestimabila, el fiind la origine vreo sase lei :)

139155_16. Seturile de ustensile casnice. Fie ca vorbim de un set de masa si fier de calcat sau o bucatarie complet utilata, nu numai ca sunt niste investitii pe termen lung (daca sunt de calitate rezista atat trecerii anilor cat si utilizarii intensive), dar sunt niste investitii extrem de profitabile, fiindca mereu se pot reinventa si tot ce trebuie sa faci este ca din cand in cand sa le mai iei cate un accesoriu. Copiii mei au invatat partea cu curatenia in joaca (da, au avut si mop si carucior de curatenie), au prins drag de bucatarie si au invatat toate legumele posibile si imposibile si cel putin o data pe saptamana se apuca sa ne gateasca mese „festive” si se joaca singuri cel putin cate o ora (nu vreti sa stiti ce inseamna o ora de liniste in economia unor adulti care au trei copii!), au si aragaz, si masina de spalat, seturi de ceai, farfurii, oale, tacamuri etc. Klein e un brand ok, la fel si Alex Toys. Bucatarii simpatice gasiti si la Mothercare (ca in foto), noi de acolo o avem (a noastra e alt model), si o tot avem de mai bine de cinci ani. Da, in 80% din timp au niste preturi exagerat de mari in comparatie cu Anglia, de exemplu, insa uneori au si niste reduceri destul de marisoare, iar ca si calitate, repet, sunt foarte, foarte ok, durabile si rezistente la folosinta zilnica :)

40mmx40mm27. Seturile creative de la Djeco. Sunt in general pentru copii mai mari, insa sunt printre cele mai faine de pe piata, eu sunt indragostita de ele si Rebecca la fel. Gasiti de toate pentru toti sub umbrela lor, de la puzzle-uri la mozaicuri, origami, accesorii pentru pictura, etc. Bonus: merita sa intrati pe site-ul mama, ca nu veti dori sa mai iesiti de acolo, atat de fain este!

4111085490168. Galeata cu domnul cap de cartof. A fost un hit absolut cand l-am cumparat, acum doi (?!?) ani. L-am luat de pe Disney Store, livreaza si in Romania, au venit extrem de repede, fara niste costuri de transport exagerate. Il recomandam si pe domnul Cap de Cartof, dar mai ales recomandam site-ul din UK. Preturi excelente, unele chiar mai jos decat magazinele din Ro (de ce nu ma mai mira chestia asta, oare?!), produse pe care la noi nu le-ai gasi nici in 1000 de ani, experienta super ok din toate punctele de vedere.

Screen Shot 2014-12-18 at 11.32.549. Magformers si varianta mai evoluata (dupa parerea mea) Geomag. Noi avem un Magformer, cumparat de la Imaginarium, e piesa de rezistenta de mai bine de trei ani de zile. In aceeasi categorie as baga si un set primit cadou de copii acum doi ani, tot de la Imaginarium. Se joaca cu el si acum cu aceeasi placere ca si atunci cand l-au primit.

In ce sa NU investiti:

  • daca doriti sa cumparati plastelina, nu va aventurati sa cumparati nu stiu ce masina de facut inghetata sau alte prostii (cum e asta, de ex.). Mai bine investiti in niste forme simple, au mult mai mult efect si nu ajungeti sa le aruncati dupa trei folosiri.
  • pistoale, sabii si alte chestii care incita la violenta. vor avea timp cand vor creste, berechet, nu cred ca au nevoie sa fie impinsi de la spate din frageda pruncie, nu?
  • papusi care fac pipi, plang, vorbesc etc. credeti-ma sunt niste porcarii extrem de enervante.
  • toate prostiile pe care le vedeti promovate obsesiv in reclame pe posturile de desene animate: pufipets, pipirex, jinx, si care or mai fi, ca nici nu mai stiu cum se numesc. De fapt, ca sa aflati ce sa NU cumparati, asteptati o pauza publicitara.
  • asazisele „tablete” interactive, care de fapt sunt niste cutii de plastic colorate care scot niste sunete.

Orice ati cumpara, tineti minte:

jucati-va impreuna cu copiii vostri. Jucariile nu va pot substitui, nici ca prezenta si nici ca mesaj. Jucariile „educative” sunt cu adevarat educative atata timp cat sunteti si voi acolo, sa vorbiti despre ele, sa le explicati, sa raspundeti la intrebari, sa completati. Da, copiii nostri se joaca singuri acum, insa am ajuns la acest stadiu dupa ce ne-am jucat noi cu ei de cateva sute de ori, si de cele mai multe ori inca o facem (de aceea ne bucuram si ne minunam atata cand prindem o ora in care ei se joaca singuri!).

Am pus linkuri, insa sunt orientative, nu trebuie sa le respectati musai. Daca aveti alte magazine de unde cumparati si sunteti satisfacuti de preturi si de experienta in general, poate le impartasiti si aici. Eu recunosc ca dupa niste ani buni am ajuns sa prefer sa nu mai merg in magazin si sa comand online, iar 3 Pitici, eMAG de la noi si Disney UK de afara, sunt cam primele optiuni. Sunt foarte atenta la preturi si la oferte, fiindca am trei copii, si dincolo de pretentiile de calitate, eficienta, componenta educationala (si chiar si ecologica), daaaa, si pretul ma intereseaza foarte mult.

Am obosit :). Daca mai aveti intrebari, shoot, tot ce se poate sa fi uitat sa mentionez o gramada de lucruri. Mno, sper sa va fie de folos.