(scris de Radu)

Aseara am reusit sa bagam in pat toti cei trei copii pe la 20.30, iar la 21 am finalizat procedurile de seara. Am iesit bucuros din camera baietilor gandindu-ma ca mai am ceva timp de a sta la povesti si planuri impreuna cu Bogdana.

Socoteala mea insa nu s-a potrivit cu realitatea. Pe la 21.15 intr-o miscare foarte lina, curentul din apartamentul nostru s-a oprit. Mi-am dat seama (deh, avem experienta) din prima ca problema e de la ENEL, mai exact de la linia de joasa tensiune care alimenteaza strada noastra.

Am sunat la deranjamente, probabil in acelasi timp cu inca 4-5 vecini pentru ca in timp ce explicam celui de la call center care e problema, m-a interrupt si mi-a spus ca si colegii lui preiau aceeasi sesizare si ca e ok, am un numar de inregistrare si sa astept ca se remediaza rapid.

Experienta relatiei noastre cu ENEL mi-a spus ca, noapte fiind, va dura minim 2 ore pana cineva va veni la transformator, ii va deschide usa, va schimba siguranta (alimenta) si va rezolva problema. Tot din experienta stiam ca interventia dureaza maxim 5 minute cu tot cu parcatul, datul jos din masina si apoi plecarea.

Dupa 30 minute, deja la call center era inregistrat mesaj pe robot cum ca se va remedia la ora 24.00. Am sunat din nou,  eu, Bogdana si inca doi vecini rugandu-i pe cei din call center sa ii spuna dispecerului de zona sa trimita o echipa cat mai repede pentru ca totul se remediaza in maxim 5 minute. Ne-au asigurat ca asa vor face, apoi ne-au spus ca ei nu au cum sa interactioneze direct cu dispecerul, ca nu exista dupa ora 21.00 un superior cu care putem sa discutam si ca nu avem altceva de facut decat sa asteptam. Dupa inca n telefoane, la ora 23.55 a venit in sfarsit echipa de la ENEL.

Eu eram afara cu inca un vecin pentru a-i intampina cum se cuvine. Au intrat in postul de alimentare si dupa, cronometrat, 37 de secunde au si iesit, problema era rezolvata. I-am interpelat rugandu-i sa ne explice de ce a durat de la 21.27, prima sesizare si pana la 23.55, stiind clar care e problema si ca timpul de rezolvare e foarte scurt. Raspunsurile lor, cu liniuta, le aveti mai jos. Va las pe voi sa le judecati si va rog, ajutati-ne cu ceva contacte de la ENEL (orice fel de contacte, o luam din aproape in aproape) pentru ca am ajuns la capatul rabdarii si nesimtirea angajatilor ENEL responsabili depaseste limitele:

  • Echipa de interventie a fost sesizata de catre dispecerul de zona la ora 23.40 (ne-au arata telefonul cu sesizarea primita de la dispecer)!!!
  • Pe o zona egala cu aproximativ 30% din suprafata Bucurestiului (mai mult de doua cartiere) sunt disponibile in teritoriu, doua echipe de interventie cu cate doi oameni; daca e nevoie sunt chemati alti oameni de acasa?!
  • Suntem beneficiarii unui mega sistem de alimentare ce are la baza un concept de provenienta italiana. Practic intr-un singur soclu sunt conectate 3, 5, 7…fire si daca e un incident (minor) pe o strada, se opreste alimentarea pe vreo inca 3, 5, 7, 10, 20 de strazi, toate care sunt alimentate in acelasi soclu, depinde cum le e norocul…; cica sistemul nostrum romanesc care presupunea un cablu, o siguranta, un soclu, a fost inlocuit de cel venit din Italia despre care angajatii ENEL spun ca e o porcarie. In tabloul de alimentare, am vazut cu ochii mei, sunt disponibile, libere multe alte socluri.
  • Am aflat ca primaria sectorului 5 planuieste o lucrare de amploare in Cotroceni, cu inchiderea totala a strazilor si masini parcate la Academie, pentru a schimba toate cablurile si instalatiile de alimentare din Cotroceni. Am avut parte, noi si inca vreo 10 strazi de aceste lucrari cu 4-5 ani in urma, inaintea unei runde de alegeri, atunci au schimbat cablurile vechi de n ani si tablourile de alimentare care erau trifazice. Practic, cablurile si instalatiile sunt noi si asta e vizibil cu ochiul liber. Baietii de la ENEL insa stiu mai bine decat noi ca exista ceva fonduri la primarie pe care trebuie sa le consume, drept urmare lucrarile vor incepe curand si intreruperile de curent vor fi frecvente (de data asta anuntate) pana ce finalizeaza schimbarea retelei in intregul cartier.

Ca o ironie, aseara se dezbatea intens noul iWatch si se discuta despre lansarea MacBook-ului cel nou, care vine cu Port USB 3 si cu niste features de exceptie, iar noi urmaream totul intr-o bezna totala. Ca doar suntem in Bucurestiul anului 2015. Lumina nici nu ne mai trebuie. Avem de la stele…