In ultimele doua saptamani, dupa cum probabil ca ati aflat de prin postarile Bogdanei, am fost plecat prin tara pentru a finaliza un proiect derulat in judetul Hunedoara de un mare integrator din Romania. Au fost multe momente in care nu m-am simtit ok cu faptul ca eram departe de ai mei (nu am fost plecat atat de mult de langa ei niciodata) si nu m-am simtit deloc confortabil cu implicarea integratorului in proiect.

Acum sunt bucuros ca am finalizat partea mea de proiect si ca m-am intors acasa dar mai ales pentru ca am am avut ocazia sa descopar niste oameni si niste locuri in care cu siguranta ma voi intoarce si impreuna cu Bogdana si copiii.

Daca aveti vreme si inca nu v-ati planificat concediul, va recomand cu caldura sa va puneti in agenda de vacanta si judetul Hunedoara.

Pe langa nenumaratele si vestitele cetati si fortarete ramase de la daci si romani care, spre deosebire de alte monumente istorice din Romania, sunt bine intretinute, pe langa castelul de la Hunedoara si cetatea din Deva, am descoperit in drumurile mele si multe alte locuri care pur si simplu m-au facut sa ma simt de parca eram in alta lume.

Venind dinspre Sibiu, pe autostrada (cred ca cea mai buna din Romania in acest moment), trebuie mai intai sa va oprit la Geoagiu, la complexul Germisara si apoi sa mergeti sa vizitati satul de sasi Romos. La Germisara exista unul din cele mai frumoase complexe balneo din Romania. La Romos o sa descoperiti un sat sasesc autentic despre care nu stie multa lume.

In drum spre Hunedoara si Deva, e obligatoriu sa treceti pe la Orastioara daca vreti sa descoperiti cetati dacice despre care cu siguranta nu ati auzit. Eu am aflat pentru prima oara ca siturile arheologice existente cat si uriasul rezervor de piese arheologice existent pe aria comunei si in jurul acesteia, sunt apreciate de multi specialisti ca fiind cele mai intinse, dar, poate, si cele mai importante din Europa din afara lumii Greco-Romane.

Inainte de ajunge in Deva, exact la iesirea de pe autostrada in dreapta porneste drumul spre Brad, Tebea si Baia de Cris. Acolo, in tara Zarandului, tara lui Avram Iancu, drapelul tricolor este arborat la aproape fiecare casa iar peste tot, de la birourile primarilor si pana la magazinele din sat pe pereti sunt agatate fotografii ale lui Avram Iancu. Eu nu am mai intalnit pana acum romani atat de romani ca in acele locuri.

De la Brad la Criscior exista o linie de mocanita functionala. Tot de la Brad, trecand prin Tebea si Baia de Cris si Bulzesti puteti urca pe muntele Gaina. Eu am avut treaba si m-am oprit la “crisenii” din Bulzestii de Sus care nu m-au lasat sa plec pana nu le-am promis ca ma voi intoarce acolo si impreuna cu familia mea la vara.

Dupa Deva, mergand spre Lugoj, din comuna Dobra se poate urca catre muntii Poiana Rusca. Pe un drum forestier de 30 km veti ajunge la una din cele mai izolate comune din Romania – comuna Batrana. Frumusetea si linistea de acolo m-a lasat pur si simplu fara cuvinte. Pentru 15-20 de minute i-am lasat pe colegii mei sa lucreze si eu m-am plimbat singur pe ulite bucurandu-ma de tot ceea ce vedeam si incercand sa iau cu mine cat mai mult din acele locuri.

As mai avea multe sa va povestesc, despre oamenii de acolo, despre cat sunt de curati sufleteste, despre cat de simplu aleg sa-si traiasca viata sau despre cat de mult respect au pentru inaintasii nostri. Totusi, nu cred ca as putea vreodata sa cuprind in cuvinte intensitatea sentimentelor pe care mi le-au tansmis acele locuri. Mergeti sa le vizitati, nu veti regreta nici macar o secunda!