Am tot amanat momentul in care sa scriu acest articol. Am incercat sa gasesc starea potrivita si mai ales am incercat sa strang toate amintirile si toate informatiile pe care le-am cules in cei aproape 5 ani de cand noi ne-am indragostit de Thassos. Bineinteles, sunt sigur, dupa ce voi finaliza si publica articolul o sa imi dau seama ca mai aveam lucruri de spus, deci, va invit sa ne puneti cat mai multe intrebari.

Articolul este foarte lung, inarmati-va cu rabdare si cititi-l in liniste. O sa povestesc in principiu doar despre locurile (orase, sate, plaje, taverne) in care noi am fost, le-am vizitat si incercat.

De la bun inceput vreau sa mentionez faptul ca nu este un articol publicitar, este un articol scris din suflet despre un loc de care noi ne-am indragostit pentru totdeauna. Sper sa va fie de folos tuturor celor ce vreti sa ajungeti sau sa stiti mai multe despre „insula de smarald”.

Am sa incep cu cateva lucruri mai putin stiute.

Thassos, „insula de smarald”, este insula cu cel mare grad de revenire al turistilor care o viziteaza dintre toate insulele din Grecia. Thassos denumita in trecut si „Athena Nordului” este locul in care se gaseste cea mai alba marmura din lume. Pe langa marmura insula a fost si este bogata in minerale si vestita pentru padurile ei de pin. In trecut, una din cele mai importante resurse a fost aurul.

apa

Apa din Thassos

Mierea de pin si vinul (Retsina – cu rasina de pin) produse in Thassos sunt considerate cele mai bune din Grecia. Exista dovezi istorice care atesta faptul ca regina Cleopatra a Egiptului trimitea barci in fiecare an pentru a aduce vinul si mierea din Thassos in Egipt. Se spune ca zeii din Olimp beau numai vinurile din Thassos.

Apa 1

Apa din Thassos

Thassos-ul are o istorie foarte bogata si zbuciumata. Insula a fost stapanita de-alungul timpului de greci, persani, romani, bizantini, venetieni, genovezi, turci, rusi, egipteni, bulgari. Pentru o perioada destul de lunga insula a fost si una din cele mai importante locatii pentru pirati (slavi si de origine italiana). Toti au lasat urme in traditiile si cultura locala. Thassos a devenit oficial parte a statului grec in 1913.

Pe langa nenumaratele plaje, insula este un amestec de campii salbatice acoperite de livezi de maslini, munti si vai adanci pline de paduri de pini. Daca urcati in muntii din Thassos acolo o sa intalniti si zone intregi cu oregano si musetel salbatic.

livada maslini

Livada de maslini

Oamenii din Thassos sunt foarte primitori. Nu cred ca e ceva ce au invatat in timp datorita faptului ca in epoca moderna turismul a devenit principalul generator de venituri. Vazuti prin ochii mei oamenii din Thassos seamana foarte mult cu mocanii din Brasov. Sunt linistiti, calmi, mandri, vorbareti si foarte, foarte dornici sa isi faca mereu noi prieteni.

oi

Oi curioase

 

Am avut nenumarate momente in care, trecand peste relaxarea data de vacanta, noi ne-am simtit in Thassos mai mult decat acasa. Bogdana v-a povestit despre cat de fericiti si liberi se simt copiii nostri in Thassos. Intr-o postare mai veche am scris si eu despre cei doi frati greci de la taverna Stelios din Theologos acolo unde am descoperit fotografii de la 1900 absolut identice cu fotografiile strabunicilor mei de la Sacele, Brasov.

 

Noi de-alungul timpului am frecventat mai ales partea de Sud- Est a insulei, adevaratul Thassos asa cum spune prietenul si gazda noastra Ianis. Probabil ca stiti deja din celelalte postari, mereu am stat in Potos.

thassos_map

Capitala insulei este Limenas sau Thassos. Limenas este centrul administrativ si comercial al insulei Thassos si locul in care ajungeti cu feriboat-ul din Keramoti. In Limenas va recomand sa vizitati portul militar, teatrul antic si piata veche. Pentru iubitorii de istorie si arheologie, foarte interesant de vizitat este muzeul de arheologie.

Pornind din Limenas spre sud prin vestul insulei veti trece prin Skala Rachinou (Rachoni), Prinos (si Skala Prinos), Skala Sotiros, Skala Kallirachis, Skala Marion. Probabil ca va intrebati ce inseamna „skala”. Si noi am aflat destul de tarziu, cuvantul are mai multe intelesuri dar alaturat unui nume de oras inseamna „de langa mare, de langa tarm”.

Mie mult mai interesante de vizitat decat „Skalele” mi s-au parut orasele si satele din munte practic localitatile „mama” ale celor de langa mare. Este vorba despre:

Rachoni si satul frate Agios Georgios (Vouzas, dupa cum il numesc localnicii) – Rachoni este asezat la poalele muntelui, este vestit pentru linistea si traditionalismul sau. In Rachoni exista cei mai multi straini (care si-au cumparat case) de pe insula si cea mai mare comunitate vorbitoare de limba engleza. Agios Georgios este locul de nastere al lui Mehmet Aly Pasha al Egiptului, sultanul care a guvernat Thassosul vreme indelungata. Rachoni si Agios Georgios sunt situate la maxim 4-5 km de plaje (Skala Rachoni).

Livada maslini 2

Livada maslini

Prinos este unul din cele mai mari sate din insula si este situat tot la 4 km de litoral (Skala Prinos). Satul este construit ca un amfiteatru, este cel mai mare si cel mai important producator de ulei de masline din insula. In Prinos (langa sat) exista si un important centru de sanatate, cu terenuri de tenis, piscine, etc. Din Prinos se ajunge usor in Kazaviti.

Kazaviti este format din doua localitati separate de doar jumatate de kilometru– Mikro Kazaviti (Micul Kazaviti) si Megalo Kazaviti (Marele Kazaviti). Denumirea de Kazaviti inseamna de fapt „Casa Vinului”. In Kazaviti gasiti o replica construita din piatra de pe insula, a teatrului grec. Acolo vara au loc foarte multe spectacole. Multi din prietenii nostri ce au fost in Thassos spun despre Kazaviti ca este probabil cel mai frumos sat din insula.

Din Mikro Kazaviti, pe un drum asfaltat de curand, se poate ajunge la manastirea Sf. Pantelimon. Drumul este foarte frumos, aminteste de TransBucegi. La manastire exista o grota in care povestea spune ca a trait Sf. Pantelimon.

Daca tot am ajuns la manastiri, trebuie sa va spun ca pe insula, exista foarte multe biserici vechi (Panaghia – Fecioara Maria din Panaghia si bisericile din Theologos sunt cele vizitate de noi) si inca doua manastari – manastirea Panagouda (langa Maries) si cea mai vestita, manastirea Archangelos (Arhanghelul Mihai), fondata de calugari de la muntele Athos. Sunt foarte multe povesti si legende in jurul celor trei manastiri. Eu va spun ca merita sa le vizitati, o sa intalniti acolo linistea pe care eu am mai regegasit-o doar la manastirile noastre din Bucovina.

Locuitorii din Thassos au pastrat traditiile mostenite din generatie in generatie. Exista multe festivaluri anuale dedicate sfintilor. Noi anul asta de Paste am vazut un pelerinaj ce a pornit din Theologos prin munte pana la Manastirea Archangelos.

Urmatorul sat dinspre munte este Sotiros. Este situat la 3.5 km de litoral. Satul este faimos pentru aerul lui curat. Se spune ca este cel mai bun loc din intreaga Grecie pentru cei cu probleme respiratorii.

Kallirachi aflat la mica distanta de Skala Kallirachi este si el (ca inca cateva localitati) un sat mutat din locatia initiala din cauza piratilor. Kallirachi are o istorie foarte veche si bogata. Piratii din Tripoli au construit o intreaga flota de corabii folosind padurile de pin din Kallirachi. Un alt lucru interesant este ca pe timpul verii pe strazile din Kallirachi o sa intalniti putini barbati deoarece aproape toti sunt pescari si sunt plecati cu barcile pe mare.

Maries (Marion) este situat la 12 km de Skala Maries. A fost construit initial pe locul pe care acum se afla manastirea Panagouda dar ulterior a fost mutat, de frica piratilor, in locatia actuala. Localnicii spun ca in Maries si in Theologos este cel mai bun miel la protap. La mica distanta de Maries, pe un drum forestier, veti gasi unul din putinele lacuri de pe insula. In Maries se poate ajunge si din Limenaria. Prin Skala Maries am trecut de mai multe ori si va pot spune ca sunt cateva taverne, chiar pe malul marii, care arata extraordinar.

Kastro

Kastro

Kastro este unul din cele mai vechi sate de pe insula. In Kastro se poate ajunge fie pe jos (drum de 2h) din Theologos, fie cu masina din Limenaria pe un drum ce a fost refacut de curand folosindu-se (ca la alte cateva drumuri montane) praf si placi de marmura. In traducere numele satului inseamna castel, Kastro a fst construit pe ruinele unui castel genovez. Pe mine acest sat m-a lasat pur si simplu fara cuvinte. Totul este numai piatra, casele, unica taverna, bisericile (doua, se spune cele mai vechi din Thassos), gardurile, drumul. Patronul satului este sfantul Athanasios sarbatorit pe 18 Ianuarie. Atunci, foarte multi thassieni merg in Kastro unde petrec aproape o saptamana dar mai ales canta si beau trei zile si trei nopti non stop.

Limenaria

Limenaria

Limenaria este al doilea oras ca marime al insulei. Orasul si portul au crescut foarte mult la inceputul secolului 20 atunci cand au fost deschise exploatarile miniere din zona. In jurul Limenariei exista multe plaje (Tripiti, Metalia, Pefkari) renumite pentru faptul ca an de an au primit „blue flag of excellence” pentru curatenia apei si a plajei. Noi inca nu am ajuns pe aceste plaje.

 

 

Potos este cel mai sudic oras din insula si locatia in care noi stam mereu. Potos este foarte popular ca destinatie de vacanta pentru tineri si pentru familii cu copii. Pe strazile inguste din oras, pline de magazine si taverne, pe timpul verii circulatia masinilor este interzisa.Va recomand cu caldura sa gustati prajiturile (mai ales cele traditionale) de la singura cofetarie din oras, sa vizitati magazinul cu produse locale aflat pe partea dreapta la intrarea pe drumul spre Theologos si mai ales sa mancati la taverna lui Michalis. O alta locatie din oras unde se mananca bine si au si meniu si chelneri vorbitori de limba romana este taverna Irene.

pisica

Taverna pe plaja

Potos are una din cele mai lungi plaje de nisip din Thassos. Apa este foarte ok pentru inotat pentru ca in zona nu sunt foarte multe pietre. Noi mergem foarte des pe plaja San Antonio (o veti vedea marcata cu un indicator la iesirea din Potos) acolo unde pe plaja exista o taverna (tot San Antonio) unde copii nostri se simt ca acasa. Taverna are si loc de joaca, se mananca excelent si bineinteles ca ne-am imprietenit si cu proprietarii.

SanAntonio

San Antonio

Langa San Antonio mai exista o taverna pe care prieteni de-ai nostri au recomandat-o (noi nu am frecventat-o) si care se numeste Sea Breeze.

Despre cazare, probabil ca stiti din postarile anterioare, noi stam mereu la Ianis si Mariana, la Irini Studios. Ne-am simtit ca acasa acolo din primul moment si cel mai important este ca Radu, David si Rebecca ne spun mereu ca ei vor sa nu mai plece niciodata de la Ianis si ca trebuie sa facem ceva, sa ne mutam acolo :) . Ultima oara, la plecare s-a lasat cu lacrimi iar pe drum, Raducu a solicitat de nenumarate ori sa intoarcem masina. La Irini puteti manca (pe langa micul dejun) si mancaruri traditionale extrem de gustoase gatite zilnic de Marina si de bunica Irini (mama lui Ianis). Toata mancarea e gatita cu produse din propria gradina si carne din Theologos. Daca doriti peste, puteti comanda dimineata, Ianis merge in portul pescaresc si seara veti manca cel mai proaspat peste din Potos.

Marina si Ianis sunt foarte fericiti sa gazduiasca familii cu copii, iubesc copiii si pot spune ca mereu, atunci cand noi am fost in locatie, era o intreaga „gradinita” cu copii din Romania, Turcia si copiii gazdelor. De la Ianis puteti afla secrete despre tsipuro si vinul local (le puteti si degusta), puteti afla de unde sa luati barca pentru vizitarea insulei si mai ales puteti afla despre plajele virgine pe care le cunosc doar localnicii (nu va povestesc despre ele, va las sa ii vizitati pe Marina si Ianis). Pensiunea este situata intr-o zona plina de livezi de maslini, pe drumul spre Theologos, departe de agitatia din Potos (aproximativ 1,5 km distanta de plaja).

Masline

Maslini la Irini

Theologos

Theologos

Theologos (in traducere „cuvantul lui Dumneazeu”) se afla la 10 km distanta de Potos. Este cel mai vechi (atestat) oras de pe insula si este capitala culturala Thassos-ului. Localnicii din Theolog au intemeiat Potos si Astris, pe locurile in care ei detineau pamanturi si livezi de maslini. Orasul este impartit in doua – orasul de sus si orasul de jos – cu doua scoli si doua biserici. Orasul poate fi vizitat pe jos. Veti intalni multe taverne cu produse traditionale (mai ales miel si capra la protap) – noi recomandam taverna Stelios. Puteti cumpara (probabil la cel mai bun pret de magazin de pe insula) din Theologos vestita miere de pin si multe dulciuri si prajituri traditionale.

Revenind la plaje, cum spuneam, noi am frecventat in special sud-estul insulei, adevaratul Thasoss asa cum ii spun localnicii. Imediat dupa Potos (la 5 minute de mers cu masina) veti gasi plajele Rosogremos si Notos. Rosogremos este o plaja asemanatoare cu plaja de la noi de la Portita. Este situata langa un hotel de 5* care are un loc de joaca accesibil gratuit copiilor de pe plaja. Rosogremos si Notos sunt frecventate de multi turisti din Serbia. De mancat puteti sa mancati fie la hotel (mai scump), fie la Kantina (rulota cu sadwitch-uri, giros, dulciuri si bauturi) aflata pe plaja.

Bucurie

Cei mai fericiti copii

Psili Amos (nisip fin) este o plaja recomandata de turisti si localnici dar pe care noi nu am stat pentru ca ni s-a parut foarte aglomerata.

Astris este si ea aproape de Potos. Am stat anul acesta de Paste si ne-am „jucat” acolo aproape 2 ore. Pe timpul verii plaja nu este foarte frecventata de familii cu copii datorita intrarii abrupte in apa.

Salonikyos este localizata langa Astris, accesul este putin mai greoi (drum de pamant). Plaja este renumita pentru linistea si atmosfera boema pe care le ofera.

Tot din (de langa) Astris puteti ajunge si la vestita piscina naturala Giola. Drumul poate fi facut cu masina iar spre final veti merge aproximativ 10 minute pe jos.

Giola

Giola

Intreaga zona este plina de vestigii arheologice, langa Astris, la aproximativ 2 km, in mare, au fost descoperite recent ruinele unui oras antic despre care istoricii spun ca ar putea fi ruinele Atlantidei. Sapaturile in zona continua de aproximativ 6 ani.

Aliki 2

Aliki

Aliki

Aliki

Aliki este si ea o plaja si o locatie renumita. La Aliki exista un site arheologic care merita vizitat. Aliki a fost in trecut un important port bizantin, locul in care era incarcata marmura ce pleca din Thassos.

Livadi si Arsanas sunt plajele situate langa (sub) Manastirea Arhaghelul Mihai. Arsanas a fost folosita ca port pentru manastire foarte multa vreme. Ambele plaje sunt din piatra si sunt inconjurate de munti.

Agios Ioannis este plaja de care noi ne-am indragostit anul trecut si pe care noi am petrecut foarte mult timp. Este renumita pentru snorkeling si mai ales pentru muzica anilor 80-90 ce putetea fi ascultata si atmosfera de serenitate si liniste de acolo. Langa plaja, la mica distanta pe munte, in padure exista o mini biserica traditionala construita din pietre – sf. Ioan. Din pacate in zona a fost concesionat teren unui investitor rus care va construi acolo un hotel si care deja a inceput defrisarea zonei.

Paradise Beach este una din cele mai populare plaje din Thassos (alaturi de Golden Beach, plaja pe care noi din cauza aglomeratiei nu am frecventat-o). In trecut Paradise a fost plaja pentru nudisti (acum ei mai sunt prezenti doar departe de plaja, pe stancile din zona). Pentru copii este plaja perfecta. Apa este foarte mica pe o distanta foarte mare, nisipul fin si curentii aproape ca lipsesc. Plaja este destul de aglomerata dar exista 3 zone de parcare. Pe plaja exista un restaurant (destul de scump si cu mancare nu tocmai traditionala) si o Kantina, in partea nordica a insulei – Nikos Grill. Acolo noi stam mereu si acolo am mancat cel mai bun giros din Thassos. Inclusiv accesul la plaja prin intrarea nordica este mai facil.

Bucurie1

Bucurie

GoldenBeach

Golden Beach

 

Dupa Paradise veti gasi plajele de la Kinira si Golden Beach (Skala Potamia).

 

 

In drum pre nodrul insulei, este obligatoriu sa vizitati Potamia si Panagia. In Potamia (in traducere „rauri”) noi am fost doar de ori si nu am zabovit foarte mult dar va pot spune ca privelistea imprejurimilor este una din cele mai frumoase din Thassos.

Panagia (Sf. Maria) a fost capitala Thassos-ului in 1821. Panagia este situata la doar 10 km de Limenas si este modelul perfect de sat traditional grec din Thassos. Strazile sunt inguste, casele albe, din piatra si unele foarte colorate si pline de flori. E o placere sa vizitezi orasul si acest lucru trebuie facut doar pe jos. Piata centrala a orasului este locul in care se strang mereu turistii si localnicii. Acolo veti gasi doua taverne cu chelneri care inteleg romana la care se mananca excelent (uneori agolmerate) si un magazin cu cele mai bune dulciuri traditionale din Thassos. In Panagia pe langa localnici exista si o puternica comunitate de straini (inclusiv cativa romani) care si-au cumparat case si s-au mutat acolo permanent.

Panagia

Panagia

Probabil ca cea mai vestita plaja din Thassos va ramane mereu Saliara (insula de marmura). Despre Saliara v-m tot povestit in postarile mai vechi. Acum ea nu mai este amenajata, am aflat ca anul acesta va fi amenajata plaja imediat de langa Saliara, fosta locatie din care se incarca marmura din cariera. Oricum ar fi, mergeti la Saliara, nu o sa va para rau. Apa de acolo este probabil cea mai frumoasa din insula.

Saliara

Saliara

 

Inainte de ajunge la Saliara treceti pe langa Makriamos, o plaja pe care noi nu am vizitat-o dar care este si ea recomandata de localnici.

In afara de cele mentionate aici mai exista multe plaje localizate in jurul capitalei, Limenas.

 

Ce sa cumparati neaparat din Thassos?

Maslinele si uleiul de masline din Thassos sunt recunoscute la nivel interntional. Maslinele sunt de calitate superioara, „throuba” iar uleiul de masline contine cantitati mari de antioxidanti. Cei din Thassos considera maslinul un fel de copac sacru. Nimic din maslin nu se arunca, lemnul este folosit pentru sculptat si foc, maslinele sunt folosite pentru ulei si in bucatarie iar frunzele sunt date animalelor. Noi ne-am intors din fiecare calatorie cu minim 10l de ulei cumparat din Theologos si minim 3 pungi de masline cu sare.

Mierea din Thassos este un produs complet natural si este preparata doar la nivel local. Copiii nostri (si nu numai ei) sunt innebuniti dupa mierea de pin din Thassos. Noi consumam minim 15 kg de miere intr-un an si aproape toata o aducem din Thassos. Zonele cele mai renumite pentru productia de miere sunt Maries (Marion) si Theologos.

Vinul din Thassos a fost odata cel mai important produs de export al insulei. Acum, pe langa Retsina (vinul cu rasina de pin), mai exista doar cateva soiuri locale, in special de vin rosu, in Kazaviti si in Theologos. Daca mergeti la Irini in Potos o sa beti un vin rosu senzational facut chiar de Ianis.

Tsipouro (inrudit cu Ouzo), o tuica mai slaba si uneori cu aroma de anason, este o bautura care se prepara doar in Thassos si pe care Bogdana nu o bea. Eu va recomand sa o incercati, sigur nu va va durea capul de la ea.

Dulceturile din Thassos sunt in general preparate cu miere de pin din fructe proaspete. Sunt preparate din nuci, dovleac, portocale, trandafiri si gutui, toate doar dupa retete traditionale.

Despre ceaiurile si plantele medicinale din Thassos a scris mai intai Hippocrates. Dafinul, rozmarinul si musetelul cresc din abundenta pe muntii din Thassos. La fel si salvia si sunatoarea. O sa gasiti in Thassos plante medicinale care nu cresc in nici o alta insula din Grecia si retete traditionale din plante amestecate cu ulei de masline.

Ar mai fi de povestit despre carnea de caprasi de oaie si despre fructele de mare pe care va recomand sa le incercati in special in tavernele traditionale din Kazavitti, Theologos, Panagia si in cele de la malul marii.

Marmura din Thassos este cea mai alba marmura din lume descoperita pana in acest moment. O sa gasiti marmura din belsug (placi si bucati mai mici sau mai mari), pe marginea drumului spre Saliara si pe marginea oricarui drum montan. Noi ne-am intors cu vreo 3 placi de marmura pana acum.

Thassos este un loc cu o istorie fascinanta si de o frumusete naturala rara. Thassos este una din putinele insule din Grecia in care o sa gasiti cu adevarat foarte bine pastrate istoria si cultura greaca. Thassos este locul de care noi ne-am indragostit iremediabil si pentru totdeuna.

La revedere

Revenim curand