Saptamana care tocmai a trecut, a intrat in vigoare o noua hotarare de guvern care reglementeaza prestarea de catre copii a activitatilor remunerate. Conform acestei hotarari de guvern parintii ai caror copii urmeaza sa castige bani din prestarea de activitati artistice trebuie sa anunte acest lucru la serviciul de asistenta sociala, in caz contrar fiind pasibili de amenzi de pana la 5000 lei.

Ideea intr-un fel e de apreciat, ceea ce este interesant insa sunt „normele de aplicare” ale acestei hotarari de guvern.

In primul rand, parintii sunt obligati sa anunte asistenta sociala printr-o nota de informare (!), inainte de inceperea activitatii copiilor. Nota trebuie sa fie insotita de o lista lunga de documente:

  • copia certificatului de nastere/actului de identitate al copilului (dupa caz);
  • copii ale actelor de identitate ale parintilor;
  • certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care sa se ateste daca minorul este apt pentru a desfasura activitatea in cauza;
  • avizul psihologic prin care sa se precizeze daca particularitatile psihice ale copilului il recomanda pentru activitatea in cauza, daca acesta a fost informat, in functie de varsta si gradul de intelegere, si este de acord cu participarea la activitate, precum si recomandari speciale privind durata activitatii si activitatea continua;
  • avizul medicului sportiv (pentru copiii care participa la activitati sportive de performanta), plus recomandari speciale privind durata activitatii si activitatea continua;
  • adeverinta din partea unitatii de invatamant la care este inscris copilul (daca activitatea este prestata in perioada programului scolar)

Dupa inceperea activitatii exista si un termen pana la care parintii trebuie sa trimita si o copie a contractului incheiat cu organizatorul !?!?

Domeniile in care copiii pot presta activitati platite sunt: artistic, cultural, sportiv, publicitar, de modeling.

Pentru ca bineinteles s-au gandit la tot, cei ce au scris aceasta hotarare de guvern, au specificat si intervale orare corelate cu varsta, in care copiii pot presta activitati.

In ceea ce priveste banii castigati de copil, acestia vor fi administrati de parinti si la nevoie vor fi prezentate catre autoritat irapoarte detaliate cu privire la modul in care au fost administrate veniturile.

Nu spun ca legea nu este buna, nu este binevenita, spun doar ca, in purul stil romanesc, ea a fost construita fara a tine cont de particularitatile fiecarei activitati pe care o poate presta un copil. In plusm in afara de, sa zicem, reclamele TV, filme, piese de teatru, ceea ce tine de media in general, eu sunt foarte curios care sunt instrumentele de control pe care le au autoritatile asupra parintilor copiilor la care face referire legea.

Alte intrebari ar fi cele legate de activitati artistice cum ar fi pictura, muzica. Cum poate cineva sa reglementeze orele in care poate presta un copil aceste activitati? Cum poate un parinte sa estimeze si sa trimita catre autoritati o „nota de informare” referitoare la un tablou pictat de un copil si apoi cumparat de cineva sau sa zicem la o melodie compusa de un copil?