Cati dintre voi scrieti cu diacritice? Cati dintre voi folositi o tastatura cu diacritice?

Incepand din 3 Iunie, vor putea fi inregistrate domenii de internet care sa includa si diacritice. Acesta este anuntul facut de catre cei de la ROTLD, anunt care aduce pe langa internet in limba romana si multe intrebari colaterale.

Ce o sa se intample, de exemplu, cu domeniile (scrise cu diacritice!) – politiaromana.ro sau postaromana.ro? Ce vor face cei care in denumirea site-ului au cuvantul masina, invatator sau tata?

Apropos, stiati ca pentru cuvantul tata exista 6 variante in care el poate fi scris si interpretat daca luam in discutie diacriticele: „tata”; „tată”; „ţaţa”;ţaţă”; „ţâţa”;ţâţă”;

Vor avea intaietate in rezervarea acestor noi domenii cei ce detin deja domeniile cu acelasi nume dar fara diacritice? Va infuenta aceasta schimbare algoritmii de cautare google?

Inteleg ca o alta tara in care exista posibilitatea de a inregistra domenii a caror denumire include si diacritice este Germania. Acolo discutiile in contradictoriu exista inca de la momentul in care acest lucru a fost permis si nu s-au finalizat nici pana azi.

Multe intrebari, nici un raspuns concret si coerent, totul implementat in stilul romanesc “patentat” de-alungul anilor, fara a se tine cont de eventualele consecinte, fara niste reguli de aplicare…vazand si facand.

O ultima intrebare ar fi aceea legata de cate domenii de interes al caror nume include diacritice, au fost deja rezervate dupa anuntul facut de ROTLD si mai ales de catre cine? :)

sursa foto