Ce este educatia? Intamplator, cautand altceva, am descoperit ca in DEX exista definitii care spun asa:

  • educatia este un fenomen social fundamental de transmitere a experientei de viata a generatiilor adulte si a culturii, catre generatiile de copii si tineri, abilitarii pentru integrarea lor in societate;
  • educatia reprezinta ansamblu de masuri aplicate in mod sistematic in vederea formarii si dezvoltarii insusirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor si ale tineretului;

Ati rasfoit vreodata un manual de clasa 1, 2, 3-a (noi pana aici am ajuns doar) de matematica sau limba romana? Ati vazut vreodata cum arata programa dupa care invata copiii in clasele primare? Oare cat din definitiile de mai sus respecta manualele si programele scolare? Cat din cultura generatiilor adulte le este transmis copiilor la scoala? Insusiri morale…e atat de perimata notiunea de moralitate in Romania zilelor de azi incat aproape ca a disparut cu totul.

Politicienii, care mai de care, si aia de acum 10-15 ani si astia de azi, vorbesc despre reforma in educatie. Aproape fiecare ministru care s-a perindat pe la MEC a venit cu o idee nou, cu un proiect de lege, cu o modificare. Uite evaluarea, nu e evaluarea, uite clasa 0, nu e clasa 0, uite admiterea, nu mai e admiterea. Stiti de cate ori a fost schimbata legea educatiei din 1990 (de fapt 1995 cand a avut loc prima schimbare) si pana acum? De nu mai putin de 61 de ori! DA, ati citit bine!

Acum, dupa 4 ani de la ultimele schimbari majore propuse de fostul ministru Funeriu, avem inca un proiect de lege. La elaborarea lui cica s-a lucrat un an. La aceasta noua propunere legislativa, cel mai mult au lucrat cei din comisia pentru invatamnt, stiinta, tineret si sport. Intrati si uitati-va putin a profilele acestor oameni, apoi spuneti-mi primul lucru care va vine in minte. Daca doriti sa va delectati cu cele 107 paginii ale propunerii, le puteti descarca de aici.

Una din schimbarile propuse face referire la desfintarea clasei 0, cea care fusese introdusa acum 4 ani.

Intre timp, copiii primesc manuale digitale….pardon, nu primesc manuale deloc pentru ca ele nu exista. Tot intre timp, sala de sport se transforma in sala de clasa pentru ca banii de la buget vin in functie de cat de multe clase si cat de multi elevi exista in scoala. Profesorii si invatatorii se duc sa culeaga capsuni, sa spele farfurii sau sa plimbe cateti prin alte tari unde castiga mai mult decat cei 350 Euro (salariul mediu pentru un profesor cu experienta de peste 3 ani) pe care ii primesc in Romania.

In acelasi timp, Ministerul Educatiei vrea sa cumpere un sistem informatic care sa imbunatateasca eficacitatea organizationala in minister. :) Cat costa? Pai cum cat…aproximativ 2.6 milioane de Euro pentru a creste eficacitatea organizationala, pentru angajatii ministerului care folosesc de la mic la mare (ca in orice alta institutie publica din Romania) conturi de email yahoo si care in timpul programului de lucru au concursuri intra si inter departamentale de Counter Strike, Diablo, Fifa, etc.

La final va las cu refrenul cantecului din filmul de animatie LEGO:

Everything is awesome

Everything is cool when you’re part of a team

Everything is awesome

When we’re living our dream