„Mercedes-Benz susţine la nivel global excelenţa, calitatea superioară şi siguranţa. De aceea înţelegem că, pe lângă sistemele de siguranţă implementate în autovehiculele noastre, este necesar să contribuim, de asemenea, la formarea unei culturi a siguranţei şi la responsabilizarea rutieră a micilor participanţi la trafic. Într-un oraş tot mai aglomerat, cum este Bucureşti, s-a făcut simţită nevoia organizării în şcoli a unui program educaţional complex, precum Mobile Kids, ce beneficiază de tradiţie şi know-how prin prisma implementării sale de peste 13 ani, la nivel internaţional. Întrucât bilanţul primelor ediţii Mobile Kids a fost unul deosebit, am continuat cursurile interactive în şcoli, alături de MOKI, mascota programului, şi de Organizaţia Salvaţi Copiii”

Gabriel Crăciun, Mercedes-Benz România.

2

MOKI e un rotofei mare albastru şi este poate, unul din cei mai potriviţi purtători ai mesajelor de educaţie rutieră. Îmi amintesc că, pe vremea mea (Dumnezeule, cum poate să sune asta!) unul din cele mai cool momente era acela în care eram elevii de serviciu, ocazie cu care ne ocupăm şi de „gestionarea” coloanei de elevi până la şcoală. Opream traficul, coordonăm coloana, ce mai, eram nişte foarte reali, dar mici agenţi de circulaţie. Nu a durat foarte mult „distracţia”, cam jumătate de an, cât am învăţat la o şcoală vecină cu a noastră (nici acum nu ştiu de ce am fost mutaţi cu căţel cu purcel).

Ce a contat foarte mult a fost responsabilizarea noastră. Iar exemplul a fost îndeajuns de puternic încât să mi-l amintesc şi 30 de ani mai târziu.

Cu ai mei copii e un haos cap-coadă şi recunosc că îmi pun mari speranţe în Moki şi gaşca de voluntari de la Salvaţi Copiii care merg prin şcoli şi fac educaţie rutieră. I-am văzut azi în acţiune şi am mari speranţe, aşa că unul din primele lucruri pe care le voi face mâine este să vorbesc la şcoală şi la grădi să le transmită câte o invitaţie celor de la Salvaţi Copiii.

Tocmai s-a terminat o nouă serie de lecţii, următoarea va fi în perioada noiembrie-decembrie 2015, la acest moment sunt peste 6000 de copii care au beneficiat direct de aceste ore, şi pentru mine asta inseamna  sunt peste 6000 de copii care sunt mai responsabili, mai atenţi şi mai vigilenţi atunci când sunt pe stradă.

Lecţiile vizează aspecte importante precum: familiarizarea cu regulile de circulaţie, traversarea corectă a străzii, importantă purtării centurii de siguranţă şi a instalării unui scaun special pentru copii, potrivit grupei de vârstă, precum şi importantă purtării unui echipament de protecţie pentru a evita accidentarea în timpul utilizării bicicletei, rolelor sau a altor dispozitive. La finalul fiecărei sesiuni, copiii sunt invitaţi să completeze un test pentru a le fi verificate cunoştinţele proaspăt dobândite, iar la final sunt premiaţi pentru activitatea lor.

Sper că din ce în ce mai mulţi copii să poarte centurile de siguranţă. Şi să fie puşi în scaune speciale, adaptate fiecărei vârste. Mă indignează şi acum reacţia unor oameni, care la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări din Codul Rutier, s-au scandalizat pe tema scaunelor de maşină.

 

Puteţi urmări aici cele trei filmuleţe realizate pentru campania Mobile Kids, eu aş zice să le puneţi şi copiilor, sunt sigură că le vor adoră!

Puteţi, de asemenea înscrie şcoală sau grădiniţă la care învaţă copilul vostru, trimiţând un mail către reprezentantul Organizaţiei Salvaţi Copiii, Andreea Hagiu, la adresa de email andreea.hagiu@salvaticopiii.ro. În principiu, mailul ar trebui să vină din partea unui cadru didactic, oricare ar fi el, doar să aibă şi un accept al conducerii unităţii respective.

Este al treilea an în care se desfăşoară acţiunea, eu nu pot speră decât că va fi una de durata şi că, în timp, se vor vedea şi rezultatele, sub formă unor statistici din ce în ce mai puţin sumbre.

Si, last but not least, momentul meu favorit:

 

IMG_1227