Vineri a fost una din acele zile pline in care la final, ne-am asezat prabusit amandoi pe canapea si am concluzionat ca avem cei mai intelegatori copii din lume. Nu ca nu am sti asta deja :)

Ne-am sculat de dimineata, ne-am imbracat, am luat cu noi rucsacul facut de cu seara, ne-am urcat in masina si am pornit spre Rasnov. Copiii nu stiau unde mergem, le-am spus ca e o surpriza. Dupa o scurta oprire la Sinaia de unde am luat-o pe matusa Daniela (o alta surpriza), in aproximativ 3 ore am ajuns in parcarea de la baza cetatii Rasnov. Pentru cei care vor sa ajunga la Rasnov, sa stiti ca drumul prin Paraul Rece (stanga la intrarea in Predeal) este foarte bun si mult mai scurt.

Scopul calatoriei noastre si surpiza pregatita copiilor a fost vizitarea celui mai frumos, vazut de noi, parc tematic construit vreodata in Romania – Dino Parc. Parcul a fost deschis chiar Vineri, cu doua ore inainte ca noi sa ajungem acolo. Am trecut cu bine si cu putin ajutor peste faptul ca nu exista decat un singur indicator catre parc si am pornit agale si pe jos (exista si un “titicar” – tractor cu remorca cu care se poate urca) pe drumul catre cetatea Rasnov.

Parcul este situat in padure, pe partea dreapta a drumului cu 500 metri inainte de cetate. Locatia aleasa este excelenta pentru un asemenea parc.

Dino Parc este cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei si are o suprafata de 1,4 ha. Veti gasi acolo 45 de dinozauri, cel mai mare dintre ei avand 22,4 metri lungime si 20 de metri inaltime. Dino Parc a fost construit cu fonduri europene – 70% si 30% din fonduri proprii (deci se poate!) si a costat aproximativ 5 milioane de euro.

David a observant primul dinozaurii si i-a anuntat si pe fratii lui, strigand tare ca a vazut un gorgozaur. Am uitat sa va spun, copiii nostri sunt mari iubitori de dinozauri si unul din filmele lor preferate, pe care vi-l recomand cu caldura (il gasiti inca la Carturesti), este “Walking with dinosaurs”. Dupa ce am luat filmul, cred ca mai bine de o luna a fost singurul film la care s-au uitat zilnic. Intre timp au vizionat cu mare placere si Jurassic Park.

Cand am ajuns la intrarea in parc entuziasmul si bucuria au fost atat de mari incat nici Raducu, nici Rebecca, nici David nu mai aveau cuvinte, lucru care la noi se intampla extrem de rar, aproape spre deloc. Pur si simplu erau fascinati de ceea ce vedeau si muti de uimire. Doar fetele lor zambarete transmiteau nerabdarea cu care doreau sa intram cat mai repede in parc.

IMG_5709“Minunea” nu a durat mult si dupa ce au admirat marele dinozaur de deasupra intrarii in urmatoarele 30 de secunde au navalit pur si simplu inautru impingandu-se care sa fie primul. Din acel moment copiii nostri pur si simplu au uitat de noi.

La intrarea in parc exista o cladire in care este receptia, o terasa, un cinematograf, niste minilocuri de joaca si un magazin cu suveniruri. Trecerea catre parc se face printr-un muzeu in care sunt expuse schelete de dinozauri, inclusiv un schelet descoperit in Romania.

5

3Dupa cladirea principala se trece printr-o zona cu casute construite in copaci, unde copiii sunt invitati sa urce si sa deseneze, picteze, sculpteze (bineinteles mai ales pe tematica parcului). Exista si mai multe trasee de catarat in copaci cu tot echipamentul adecvat.

Povestea dinozaurilor incepe imediat ce se intra in padure. Poveste pentru ca machetele de dinozauri sunt asezate pe traseu in ordinea evolutiei acestora de la primii dinozauri si momentul in care acestia au iesit din apele oceanelor si pana la T-Rex. Machetele arata senzational de bine si sunt asezate, pe traseu in locuri foarte potrivite cu specificul perioadei si particularitatile fiecarui dinozaur.

La mijlocul traseului exista macheta unui vulcan care scoate fum si in acelasi timp pe o platforma de langa vulcan este simulat un cutremur. Sunt multe de povestit, sigur o sa intelegeti mai clar din urmatoarele fotografii.

La finalul traseului nu trebuie sa ratati „Papazaurul”, restaurantul complexului unde o sa gasiti mancare si bauturi pe toate gusturile si la niste preturi absolut rezonabile. La iesire o sa treceti prin cel mai periculos loc…pentru buzunarele adultilor, magazinul cu suveniruri. Noi am plecat de acolo (doar) cu 3 dinozauri:

14 IMG_5666

Parcul este deschis zilnic intre 09.30 si 20.00, copiii sub 3 ani au accest liber, cei peste 3 ani platesc 22 de lei, iar adultii 28.

Noi dupa ce, cu greu (dupa doua ture de parc) am reusit sa parasim locatia am urcat la cetate. Cetatea Rasnov este una din putinele cetati din Romania care este bine intretinuta. Merita vizitata mai ales cu copiii. Ai nostri au fost incantati. In afara de faptul ca David a fost la un pas sa accidenteze cu prastia un om care canta la intrarea in cetate si omul, pe buna dreptate a comentat indelung, totul a fost perfect :).

In drum spre cetate fetele au cules fragi pe care apoi baietii le-au savurat urcati pe zidurile cetatii.

IMG_5694 IMG_5700 IMG_5703

Dupa cetate am mers la pestera din Valea Cetatii. O alta experienta ok pentru copiii. Am avut si noroc, am avut parte de un grup mic de turisti (inca patru adulti impreuna cu noi) si de un ghid care s-a lasat antrenat in glumele copiilor si a raspuns la toate intrebarile acestora. Pestera nu este mare dar e foarte ok amenajata pentru vizitare, ea fiind deschisa publicului in 2011. Mai multe informatii gasiti aici.

IMG_5714

A fost o zi excelenta cu niste copiii care s-au distrat la maxim. Cu siguranta vom reveni curand la Rasnov, mai ales ca avem si prieteni care ne asteapta de ceva vreme pe la ei. Rasnovul este unul din orasele din Romania unde lucrurile bune se intampla din ce in mai des!