Baietii din galeriile de la fotbal (si alte sporturi de echipa) au un strigat comun care se aude cel mai des la meciurile nationalei: “Romania, stat politienesc”. Cred ca am ajuns in momentul in care acest slogan trebuie sa fie modificat, Romania a devenit exclusiv un stat bisericesc.

BOR a luat fiinta in anul 1872 si a fost oficial recunoscuta de catre patriarhia de la Constantinopol pe 25 aprilie 1885. Numele bisericii ortodoxe vine din greaca si se traduce invatatura corecta. Se pare ca nu s-au gandit la ce va fi in zilele de azi sau la ce fel de invatatura vor transmite reprezentantii BOR.

Din punctul meu de vedere, desi BOR a beneficiat de favoruri pe toata perioada existentei, inca de la inceput, puterea si influenta au crescut exponential in ultimii 20 de ani. Ceea ce nu inteleg si intr-un fel ma pune pe ganduri este unde anume ne vom opri ca tara, ca natiune cu aceasta incredere pur si simplu prosteasca in dogmele bisericesti? Catre ce ne indreptam oare? Oare nu asa a inceput totul si in statele islamice?

Pentru ca stiu ca acest articol va genera diverse comentarii, desi am mai facut-o si in alte articole, mai spun odata: noi, eu si Bogdana, copiii nostri, suntem o familie ortodoxa, o familie care crede in Dumnezeu, in filozofia crestina, in doctrina ortodoxa.

Si eu si Bogdana am fost crescuti in familii traditionale de crestini ortodocsi, am fost dusi la biserica mai ales cand eram copii si invatati traditiile romanesti crestin ortodoxe. Chiar daca noi doi nu suntem casatoriti (si asta a starnit si starneste in continuare controverse), suntem logoditi la biserica iar copiii nostri au fost botezati si crestinati asa cum spun obiceiurile si traditia romaneasca. Mai mult copiii nostri au invatat rugaciuni si le spun, fiecare in felul lui, sunt familiarizati cu notiunea de Dumnezeu, credinta si cu ceea ce reprezinta biserica.

Eu imi aduc aminte cum, copil fiind, mergeam impreuna cu bunicii mei periodic la biserica la Sacele, langa Brasov. Eram mandru ca stateam in strana langa bunicul meu, ca eram bagat in seama de prietenii bunicului meu si de faptul ca imi spuneau ca sunt pui de mocan, adica mocanel. Imi aduc aminte ca la sfarsitul slujbelor de Duminica, preotul strangea toti copiii si ne tinea o predica scurta in care mesajul principal era sa ne ascultam parintii si sa fim cuminti. La sfarsit ne impartea bomboane. In acei ani, mergeam cu placere la biserica si am facut asta multa vreme.

Cand mergeam in Brasov, bunicul meu ma ducea la biserica Neagra sau la o alta biserica catolica., apoi, adolescent fiind, impreuna cu multi colegi obisnuiam sa mergem la catedrala Sf. Iosif care era foarte aproape de liceu, desi noi aproape toti eram ortodocsi.

In copilaria si tineretea mea, nu am intalnit vreodata vreun preot sau nu am auzit vreo predica in care sa mi se vorbeasca despre homosexualitate sau despe biserica catolica ca fiind dusmanii bisericii ortodoxe. Toate aceste lucruri s-au schimbat. Pe masura ce lucrurile s-au degradat in tara noastra, puterea si influenta BOR au crescut iar mesajul transmis de reprezentantii BOR s-a degradat continuu.

De-alungul istoriei BOR a fost implicata in diverse subiecte controversate. In secolul al XIX manastirile ortodoxe au avut si exploatat pe mosiile lor robi tigani, timp de aproape 50 de ani.

In perioada comunista, biserica Greco-Catolica a fost deposedata de multe din prorpietatile si bunurile ei in favoarea bisericii Orotodoxe. Dupa 1990, BOR a refuzat sa retrocedeze ceea ce apartinea altor culte.

BOR prin vocea unei minoritati vocale de credinciosi, a respins si respinge prezentarea evolutionismului in manualele scolare, considerand ca aceasta contravine dogmelor religioase. Asta in conditiile in care biserica Catolica accepta aceasta teorie stiintifica ca fiind o expresie a interventiei divine.

Puterea si influenta BOR au crescut, BOR detinea la nivel national peste 35.000 hectare de padure si 40.000 de hectare de teren arabil! Acestea sunt evaluate la peste 400 milioane de Euro. BOR este probabil cea mai profitabila institutie din Romania iar venitul si profitul inregistrat de Patriarhia Romana au crescut exponential de la an la an. Vorbim de multe zeci de milioane de Euro.

In ultimii 10 ani, au fost construite peste 4000 de lacase de cult, cu bani alocati din fonduri publice asta in timp ce spitale si scoli nu cred ca au fost construite mai mult de 10. Numarul de lacasuri de cult detinute de BOR depaseste 15.000.

implicat activ in politica, BOR a fost folosita de catre politicieni ca instrument in campaniile electorale, BOR (si nu numai, chiar si celelalte culte prin reprezentantii lor) si asociatiile cu doctrina ortodoxa din Romania dicteaza parlamentului si comisiilor din parlament cum si daca sa voteze anumite proiecte de lege. Amintiti-va numai de “predica” inalt preasfintitului de Maramures, cea din Campania electorala.

BOR a avut si a emis pareri in privinta noilor pasapoarte si a cardului de sanatate. BOR a initiat petitii, scrisori, pareri in parlamentul Romaniei, s-a opus anumitor proiecte de legi care exista in alte tari europene de zeci de ani. Mai nou BOR, in anul 2015, prin vocea anumitor organizatii solicita promovarea in scoli a abstinentei pana la casatorie si eliminarea materiilor ce au ca obiect educatia sanitara, ce include, evident si notiuni de educatie sexuala. Ca doar avem tot ceea ce ne trebuie in scoli, avem manuale digitale, avem scoli moderne, avem de toate. Ce ne mai trebuie educatie sexuala, mai bine le spunem copiilor ca abstinenta e mama sanatatii. Probabil ca la anul aceleasi organizatii vor face o petitie sau vor propune un proiect de lege prin care tinerii sa fie si verificati inainte de casatorie si sa li se emita un certificat de puritate!

Cum ar fi daca ar exista spre exemplu o lege pentru reprezentantii BOR care sa spuna ca e mai sanatos fizic si spiritual sa se deplaseze zilnic pe jos, desculti si nu in masini de ultima generatie, asta pana la implinirea varstei de, sa zicem 50 de ani?

Nu vreau sa intru in polemici pe aceste subiecte, o spun deschis, mie unul mi se pare ca ne intoarcem in timp. Stiu ca vor exista chiar si printre prieteni apropiati ai nostri, oameni care vor sustine parerile BOR, vreau doar sa atrag atentia asupra unor lucruri simple.

In primul rand legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor spune in primul ei articol urmatoarele:

(1) Statul roman respecta si garanteaza dreptul fundamental la libertate de gandire, de constiinta si religioasa al oricarei persoane de pe teritoriul Romaniei, potrivit Constitutiei si tratatelor internationale la care Romania este parte.

(2) Nimeni nu poate fi impiedicat sau constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrara convingerilor sale, si nici nu poate fi supus vreunei discriminari, urmarit sau pus intr-o situatie de inferioritate pentru credinta, apartenenta sau neapartenenta sa la o grupare, asociatie religioasa sau un cult ori pentru exercitarea,in conditiile prevazute de lege, a libertatii religioase.

In al doilea rand, fac o analogie care sper sa ramana doar la acest stadiu. Sensul cuvantului islam este acela de pace si supunere (fata de Allah). Pe de alta parte, islamismul este definit ca fiind un set de ideologii care spun ca, credinta in Islam, Islamul trebuie sa fie un ghid social, politic si unul al vietii personale al fiecarui credincios.

Ce parere aveti? Gasiti puncte comune cu ceea ce se incearca la noi? Vi se pare ca ati gasit ceva asemanari cu lucruri care s-au intamplat in alte tari? Similitudinile sunt mult mai multe. Si acolo statul, politicienii sunt la fel de corupti si acolo sistemul de sanatate si invatamantul sunt la pamant, educatia nu exista si acolo unde exista e facuta doar ca sa fie facuta si acolo trationalismul a devenit o valoare esentiala si acolo exista multe lacase de cult si acolo vocea bisericii este cea mai puternica. Si acolo exista „catedrale ale mantuirii”.

Ganditi-va numai la Iranul anilor ’70 si Iranul anilor 2005-2013 si cel al zilelor noastre. O sa va dati seama in ce se poate transforma o tara indoctrinata cu traditionalism, o tara inchistata, Oare spre ce ne indreptam?

Concluziile va rog sa le trageti voi, eu spun, ba nu, strig, doar atat: ROMANIA STAT BISERICESC!

sursa foto