In weekend-ul trecut, la invitatia Cez Romania am fost impreuna cu baietii nostri intr-o scurta tabara la Simon, Bran. Au fost trei zile minunate petrecute alaturi de copiii de la Fundatia Sfantul Dimitrie – Centrul pentru Educație și Sprijin Comunitar Sf. Dimitrie. Tabara (si fundatia) au fost si sunt sponsorizate de cei de la Cez Romania.

Sunt multe lucruri de povestit, despre copiii de la fundatie, despre educatorii lor, despre Simon si oamenii de acolo.

Le-am explicat baietilor (in special lui Raducu) ce inseamna tabara, ca vor intalni acolo multi alti copii si isi vor petrece aproape tot timpul impreuna cu acestia. Copiii nostri sunt sociabili, nu au in general probleme de adaptare, dar de data asta ne-au depasit toate asteptarile. Din primul moment in care am ajuns pur si simplu „s-au pierdut” printre copiii din tabara. Bineinteles ca la acest lucru au contribuit si educatorii si copiii minunati de la Fundatia Sfantul Dimitrie, copii care au fiecare cate o poveste lunga si de cele mai multe ori trista. Ei provin din familii dezorganizate, defavorizate, fara posibilitati, familii care nu pot (sau nu vor) sa le ofere copiilor conditiile necesare pentru o educatie si o viata normala.

Am ramas extrem de surprins de cat de comunicativi, veseli, dornici de socializare si mai ales de cat de inteligenti si maturi pot fi acesti copiii. Meritul le apartine oamenilor din Fundatie, educatorilor dar si sponsorilor care se implica si investesc practic in viitorul copiilor.

Noi am ajuns in tabara vineri, copiii erau acolo deja de 5 zile, timp in care au vizitat Castelul Bran, Manastirea Bran, Cetatea Rasnov.

De-a lungul celor trei zile petrecute in tabara si noi, impreuna cu Radu si David ne-am implicat in activitatile dedicate copiilor aflati acolo. Am participat la atelierele creative de vineri – baietii au desenat, au construit folosind plastelina si si-au confectionat din lemn un avion si o barca, i-am ascultat si urmarit pe salvamontistii de la Salvamont Bran, povestindu-le si aratandu-le copiilor cum se folosesc echipamentele si cu trebuie respectat muntele, ne-am jucat impreuna in curtea pensiunii Mama Cozonacilor (pensiunea nu e ceva extraordinar, in afara de cozonaci si placinte nu am ramas deloc impresionati, ba chiar din contra; nu va recomandam sa mergeti acolo impeuna cu copiii, exista foarte multe alte locuri mult mai ok, chiar in Simon), acolo unde erau cazati copiii din tabara si am urcat pe munte.

Excursia pe munte a fost cel mai consumator de energie dar probabil si cel mai spectaculos lucru din cele trei zile. Am urcat pe traseul Simon – Valea Simon – Poiana Gutanu, pe un traseu de 2 ore care s-a finalizat intr-o poiana parca desprinsa din povesti si in care copiii dupa ce urcasera aproape fara oprire, s-au jucat si au alergat non stop.

 


In cele trei zile, noi am mai bifat o premiera. Pentru ca in tabara nu mai erau locuri, noi am fost cazati la 150 m mai jos, la pensiunea – Casa dintre Vai. Acolo baietii nostri, au dormit pentru prima oara, singuri intr-o camera de pensiune / hotel. Camera lor era despartita de camera noastra de un hol, am dormit cu usile deschise, dar pentru noi a fost tot o premiera. Baietii au dormit singuri, s-au trezit singuri, au fost la baie singuri, David s-a imbracat si apoi l-a ajutat si pe Radu, abia dupa ce au terminat au venit la noi in camera. Oficial, declar acum ca avem (si) baieti mari :)

Pensiunea Casa dintre Vai, este o locatie excelenta pentru toate familiile cu copiii care vor sa-si petreaca o vacanta in zona Brad – Simon. Locul este, as putea spune, exagerat de curat, totul este nou sau foarte bine intretinut, zona in care e amplasata pensiunea pur si simplu te lasa fara rasuflare, in curte exista un loc de joaca pentru cei mici, iar gazdele sunt mai mult decat primitoare, o familie traditionala de ciobani braneni care mi-au adus aminte de strabunicii mei.

Am avut timp sa ii ducem pe baieti si in vizita la Castelul Bran si la muzeul satului de langa castel. Am degustat si cumparat cascaval afumat si cascaval cu chimen si dulciuri specifice zonei.

Simon este pentru mine cel mai frumos loc din zona Bran, pace, liniste, oameni primitori, pensiuni cum numai prin Tirol am mai vazut, traditie, istorie si multe obiceiuri bine pastrate de locuitori.

De fapt zona Bran-Rasnov probabil ca este cea mai bine organizata zona turistica din Romania. Oamenii de acolo au inteles care este potentialul pe care il au la indemana si au facut totul pentru a beneficia de acest potential si ei si toti turistii care ajung acolo.

In cele trei zile pe care le-am petrecut la Simon, impreuna cu copiii de la Fundatia Sfantul Dimitrie, noi ne-am simtit extraordinar, mai ales sufleteste. La asta au contribuit frumusetea locurilor dar mai ales inocenta, stralucirea copiilor si linistea pe care acestia ne-au transmis-o. A fost o senzatie amestecata pe care nu am mai simtit-o. Daca vreti si voi sa intelegeti despre ce e vorba, mergeti la Simon dar mai ales incercati sa ii cunoasteti si sa-i ajutati pe acesti copiii minunati!

La final, sa nu uit….multumim Oana Cristea, Raducu si David te imbratiseaza :)