In timp ce scriu aceste randuri, langa laptopul meu troneaza un pahar marisor cu suc 100% natural. E acel guilty pleasure al meu zilnic la care nu as renunta deloc :).

De acolo imi iau nu numai vitaminele (as denatura realitatea daca as afirma ca il beau pentru vitaminele din el), ci imi astampar pofta de “ceva bun”. Fiindca pana la urma asta este. Un suc, fie ca e facut din portocale, mere sau morcovi, sau in diverse combinatii, dar neaparat natural, pentru mine inseamna ceva cu adevarat bun. Gustos, aromat, satios, sanatos, proaspat si delicios.

Face parte din “igiena” mea zilnica, e la fel de important ca spalatul pe dinti, ca ora de sport sau ca cititul. Multa vreme l-am considerat un “lux”, si o perioada, mai ales cea in copilarie, chiar a fost, si poate unul din motivele pentru care apreciez atat de mult fructele si sucurile ce se pot obtine din ele, este ca am vazut cu ochii mei ce sacrificii faceau parintii nostri pe vremuri pentru a obtine cele trebuincioase unei alimentatii sanatoase si le-am apreciat si respectat eforturile.

Cu toate astea, desi acum avem parte nu numai de abundenta pe rafturile magazinelor, ci si de niste raporturi calitate-pret foarte bune, cu consumul la nivel national stam nu prost, ci de-a dreptul dezastruos.

Romanul bea in medie, cam 0,96 litri de suc. Pe an.

Asta inseamna cam 3 mililitri pe zi, sau, un pahar de suc la zece saptamani. Spre deosebire de noi si la polul opus se situeaza norvegienii, care consuma un pahar pe zi.

Cam descurajant, nu?

Si totusi, eu vad in asta o mare oportunitate de schimbare. Nu numai pentru copiii nostri, ci chiar pentru noi, fiindca este acea “fereastra” ce poate marca un nou inceput. E o vorba care spune “Nu fa ce zice popa, fa ce face popa” si este foarte aplicabila si in discutia de fata :)

11265140_935628706483255_1636065190_nIdeea e ca daca noi vrem sa ne obisnuim copiii inca din start cu un stil de alimentatie si de viata sanatos, noi trebuie sa fim primii care sa adopte acest comportament. Degeaba ne scalambaim noi in fata lor, “yummy, ce gustos este mousse-ul asta de morcov” si ne chinuim sa le bagam paharul in gura, daca ei nu ne vad niciodata pe noi band dintr-un suc identic.

Exact cum spuneam si ieri pe Instagram, obiceiurile bune se invata inca din primii ani de viata si sunt exact ca mersul pe bicicleta, nu se uita niciodata :)

Nu pot sa spun ca noi am atins perfectiunea, insa pot spune ca am reusit sa ii invat pe copiii mei ce inseamna gustul cu adevarat bun si ce inseamna sa mananci sanatos. Fructele au fost primele alimente cu care au facut cunostinta si obiceiul de a bea zilnic un suc, fie ca e facut in casa, dar mai ales cumparat de la magazin, s-a pastrat inca de cand Rebecca era mica si se respecta cu sfintenie de atunci. De fapt, ce sa zic, daca “indraznim” cumva sa sarim peste paharul zilnic de suc, suntem de-a dreptul admonestati de toti trei. Cam asta inseamna sa inradacinezi ca la carte un obicei, nu? :)

Dincolo de exemplul pe care il vor avea in fata ochilor copiii nostri, ne vom respecta mai mult pe noi, organismele noastre si sanatatea noastra. Cu alte cuvinte vom deveni mai responsabili/e in ceea ce consumam si mai concentrati/e pe ideea de sanatate si alimentatie sanatoasa ca stil de viata pe termen lung.

In mod normal un adult ar trebui sa consume minim 400 de grame de fructe si legume zilnic, sub diverse forme. Oare cam cati chiar respectam aceste recomandari ale OMS, mai ales ca ritmul vietii pe care o traim este mai mereu pe fuga si primul lucru la care renuntam este (pre)gatitul?

Si totusi, variante sunt, dar despre ele vom discuta in articolul urmator, momentan dam startul unui nou concurs si pun la bataie aici doua premii super-super faine, constand fiecare dintr-un un cos pentru bicicleta si doua pahare. Cosul il aveti in imaginea de mai sus :)

Povestiti-mi intr-un comentariu care sunt momentele in care preferati sa savurati un suc sau un mousse?

Va astept raspunsurile pana pe data de 29 august cand vom extrage cele doua nume norocoase.

Initiativa face parte din campania educationala a Uniunii Nationale a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS).

Campanie finantata cu sprijinul UE si a Republicii Polone, precum si din Fondul de Promovare a Fructelor si Legumelor.

Sursa statistici: AIJN 2014