Va povesteam saptamana trecuta ca nu stam deloc bine la capitolul consum de fructe si/sau sucuri 100% naturale, si unul din motivele cele mai evidente este ritmul alert in care ne desfasuram activitatile zilnice si lipsa de timp din ce in ce mai acuta.

Acelasi lucru se intampla si cu copiii nostri si, de mai bine de trei ani de cand Rebecca este la scoala, pentru mine fiecare zi este o provocare, mai ales prin prisma pachetelului. O perioada m-am transformat intr-un vanator de idei pe Pinterest (nu va sfatuiesc, acolo este taramul pierzaniei, ca sa nu mai zic ca te apuca depresia cand vezi cat efort si cata creativitate se pot depune pentru un amarat de pachetel). Radem noi, dar pachetelul acela amarat inseamna pentru copiii nostri micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei. Repet: pachetelul este cea mai importanta masa a zilei. In cutiuta aceea, cu alte cuvinte, trebuie sa existe ceva indeajuns de satios, hranitor, sanatos si gustos, care sa le ofere copiilor nu numai necesarul de energie pentru a porni in aventurile zilnice cu cat mai mult spor, dar sa fie si indeajuns de tentant incat sa nu il abandoneze, ba chiar sa il manance cu placere. Nu mai zic ca tentatiile “nesanatoase” sunt la tot pasul, de la colegii din jur si pana la magazinasele de cartier care sunt ca ciupercile rasarite dupa ploaie in jurul scolilor.

Gustul pentru sanatate nu il capata pe nepusa masa. El se cultiva inca din frageda pruncie, daca as putea spune asa, inca de la inceputul diversificarii. Numai asa putem lupta cu adevarat si cu toate “armele” din dotare atunci cand copiii se vor intersecta cu gustarile nesanatoase, sucurile create artificial si alte alimente mai putin naturale. Copiii, daca sunt invatati de mici cu consumul de fructe si de legume, cu mancare sanatoasa, cu sucuri si mousse-uri 100% naturale, vor simti imediat un gust sintetizat intr-un laborator si organismele lor il vor respinge automat.

Am devenit destul de inventiva in cei peste trei ani de cand Rebecca merge la scoala, si pot spune ca nu ma mai uit cu spaima in fata, la noul an scolar ce sta sa inceapa intr-o luna.

Ce pun in loc de gustarile nesanatoase?

Pai, variantele cele mai rapide sunt briosele sau quiche-urile facute cu o seara inainte. Combinatii sunt cu sutele, cu somon, pui, sunca, macrou (stiu o reteta dementiala!), spanac, praz, cartofi, cu diverse soiuri de branza. In orice combinatie ar fi, sunt la fel de gustoase, si calde, dar si reci, si proaspete, dar si consumate a doua zi. Daca langa ele puneti si cateva felii de legume proaspete si deja clasica portie de suc, iata cum kinderul vostru poate avea parte de un mic dejun plin de energie la scoala.

11410444_1453385784991101_895386638_nO alta varianta ar fi o quesadilla, care si ea se poate face de cu seara, astfel incat sa castigati un pic de timp dimineata. Nimic complicat, doua foi de tortilla (ca sa fie 100% healthy le puteti face si in casa), intre care puneti branza sau cascaval ras, legume si dupa pofta sau chef niste carne gatita in prelabil (eu mai pun din resturile ramase de pe la fripturi sau din carnea cu care le-am facut copiilor supa).

Betisoarele din legume (trioul clasic: castravete-morcov-telina) au succes garantat la mine acasa si in pachetele la fel. Le asortez fie cu un hummus, fie cu un sos de branza.

La fel si sucurile pot fi alternate. Azi un suc de portocale, maine unul combinat si cu grapefruit, poimaine unul cu mar si/sau pere, in ziua a patra unul de mere, iar vinerea un mousse. Si la fructe, variantele sunt multiple, si combinatiile nenumarate.

Revin periodic la aceste sucuri, mai ales la cele 100% si la mousse-uri, pe care le puteti gasi in magazine, fiindca sunt cea mai usoara si eficienta varianta prin care copiii isi pot lua necesarul de vitamine atunci cand nu sunt acasa si cand nu au la dispozitie nici spatii igienizate si nici ustensile adecvate pentru a manca fructele respective. Pe langa asta au mai multe beneficii, daca e sa le comparam cu sucurile facute in casa, de la un ambalaj ce ofera siguranta din punct de vedere al igienei si al consumului si pana la certitudinea ca ceea ce e in ele este de cea mai buna calitate.

Totul este sa va propuneti sa faceti asta in mod regulat si sa va rupeti, fie cu o seara inainte, fie o data la trei zile, o ora in care sa pregatiti aceste pachetele. Si, repet, nu intrati pe Pinterest. Dauneaza grav self esteem-ului de gospodina.

Vreau sa va conving ca trebuie si merita, inclusiv voi, parintii sa beti (si/sau sa mancati) sucuri 100% și mousse-uri de fructe pe tot parcursul zilei.

Vreau ca voi sa dati un exemplu bun copiilor vostri, iar cei mici sa se obisnuiasca astfel sa caute în mod spontan lucrurile naturale si bune pentru ei.

Vreau ca in timp acest comportament, care este nu numai sanatos, dar si sustenabil (economiile facute astfel cu posibilele cheltuieli medicale la maturitate sunt incomensurabile) sa devina nu best practice, ci norma.

Si nu cred ca vreau lucruri imposibile, nu?

Daca mai aveti si voi idei de pachetele, please share. Sharing is caring, stiti prea bine! :)

Initiativa face parte din campania educationala a Uniunii Nationale a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS). Campanie finantata cu sprijinul UE si a Republicii Polone, precum si din Fondul de Promovare a Fructelor si Legumelor.