Aseara am fost impreuna cu Bogdana la un film pe care mi-am dorit sa-l vad din momentul in care am descoperit primul trailer. Am vazut un film despre viata, despre frumusete, despre incredere si pasiune, dar in acelasi timp despre sacrificiu, despre ego si dorinta de arata celorlalti ca poti face, cu orice pret, lucruri la care alti oameni nici macar nu viseaza. Am vazut in avanpremiera filmul Everest.

Everest este primul film care a fost filmat in proportie de peste 70% chiar pe muntele a carui poveste o prezinta. Filmul are la baza istoria celui mai mare dezastru, pana la cutremurul de anul acesta, ce a avut loc vreodatape muntele Everest. De fapt, cutremurul a avut loc chiar in timpul filmarilor care au fost amanate pentru saptamani bune. Filmul prezinta si momentele in care ascensiunile pe cel mai inalt varf din lume au capatat dimensiuni “comerciale”, momentele in care urcatul pe Everest a devenit o afacere pentru anumiti oameni si anumite companii.

Exista un moment in film in care alpinistii sunt intrebati de ce urca pe Everest, de ce fac asemenea sacrificii, de ce isi risca viata. Unul dintre raspunsuri mi s-a parut absolut genial pentru analogiile facute – “atat timp cat sunt acasa simt ca deasupra mea pluteste un norisor negru, ca o depresie; atunci cand urc pe munte, orice fel de munte, ma eliberez, norisorul dispare si eu sunt liber si fericit”.

Filmul nu este unul tocmai usor dar cu siguranta este un film pentru toti cei care iubesc muntele si pentru cei care vor sa inteleaga de ce “climbing mountains outside is climbing mountains inside”

Citatul de mai sus este preluat de la cel mai tanar alpinist roman care a reusit ascensiunea unui munte cu altitudinea de peste 8000 metri.

Surpriza cea mai mare pentru mine a fost aceea ca am vizionat filmul nu doar impreuna cu Bogdana. In sala, in calitate de invitat special a fost si Alex Gavan.

Alex ne-a vorbit la inceputul filmului despre “Bucurie pentru Nepal”, despre care a fost raspunsul lui si cum s-au implicat si inca se impica el si multi alti oameni in a-I ajuta pe cei mai afectati oameni dn zonele izolate din Nepal sa isi reconstruiaca vietile dupa cutremurele de anul trecut.

Sume mari de bani au fost donate de cate producatorii filmului, sume din incasari vor fi de asemenea directionate catre Nepal. Inclusiv distribuitorul filmului in Romania, Ro Image 2000 s-a implicat activ si a donat pentru campania “Bucurie pentru Nepal”.

La finalul filmului Alex Gavan ne-a povestit despre experientele lui in death zone (zona care incepe la peste 7000 metri si in care practic un om normal incepe sa clacheze dupa cateva minute), despre ce inseamna pentru el ascensiunea fara oxigen si fara serpasi, despre fairplay si sportivitate si multe altele

„De aceea, pentru mine muntele – munte se zice.
De aceea, pentru mine iarba – iarbă se spune
De aceea, pentru mine izvorul izvoraste
De aceea, pentru mine viata se traieste.” – Nichita Stanescu

Mergeti sa vedeti filmul, cu siguranta nu veti regreta. Daca puteti sa o faceti, pentru o experienta completa, mergeti la sala Ultra din Grand Cinema, sala care are cel mai mare ecran de cinema din Romania si un sistem audio Dolby Atmos impresionant, care ne-a facut sa simtim si sa traim cu toate simturile filmul.

Are 8 pe IMDb si 76% aprecieri pe Rotten Tomatoes.

 

Sursa foto: „Everest kalapatthar crop” by Photo by Pavel Novak – Cropped and scaled down from Image:Everest kalapatthar.jpg.. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Everest_kalapatthar_crop.jpg#/media/File:Everest_kalapatthar_crop.jpg