Duminica trecuta am fost la unul din cele mai ok evenimente organizate in Bucuresti. Probabil ca implicarea Comisiei Europene in organizarea evenimentului (alaturi de Ministerul Agriculturii si PMB si alti sponsori) si-a spus cuvantul, oricum, Ruralfest a fost si anul trecut si mai ales anul acesta un eveniment pe care ne bucuram ca nu l-am ratat.

Noua ne-a placut atat de mult incat am facut doua vizite, una de dimineata fara copii si apoi, pentru ca ne-a simtit foarte bine si nu vroiam ca ei sa rateze mancarea de la Marius, inghetata la butoi, rulada cu mac si zona cu animale domestice, inca una dupa pranz impreuna cu Raducu, David si Rebecca.

Despre Ruralfest nu o sa va povestesc mai mult, va spun doar ca ar fi bine sa nu-l ratati la editiile urmatoare si in plus, daca nu stiati deja, pe multi dintre expozanti ii gasiti weekend de weekend fie in piata de la Academie, fie in cea din curte de la Facultatea de Agronomie.

Pe langa organizare si atmosfera, noua la Ruralfest ne-a mai placut ceva: berea. Am testat acolo si ulterior acasa toate tipurile de bere artizanala pe care le-am gasit.

Am inceput de dimineata (de foarte multa vreme nu am mai baut bere inainte de ora 10.30) si am luat stand-urile la rand in ordinea “numerelor de pe tricou”. Primul care ne-a iesit in cale a fost cel cu bere Zaganu. Berea Zaganu o cunoasteam de ceva vreme, o testasem in diverse locuri din Bucuresti si chiar si prin tara. Pentru ca era destul de dimineata, am luat un singur pahar si cateva sticle „la pachet” pe care ulterior le-am impartit cu tatal Bogdanei. Fabrica de Bere Buna se afla la poalele varfului Zaganu langa Cheia, in satul Maneciu-Ungureni. Berea produsa de cei de la Zaganu este blonda (5.3%) si bruna (7%). Puteti comanda bere si alte articole promotionale si de pe site-ul producatorului. Pentru gustul meu, Zaganu (cea blonda) este o bere pe care trebuie sa o bei foarte, foarte rece si mai ales atunci cand iti este foarte sete. Spre deosebire de alte beri, eu nu am reusit niciodata sa beau mai mult de 2 sticle de Zaganu intr-un termen scurt. Mi s-a parut mult mai ok Zaganu la draft decat cea la sticla, dar nu e prima bere care imi lasa impresia asta.

Urmatoarea pe lista a fost Nemteana. A fost prima oara cand am interactionat cu ea. Sticlele pe care le-am luat acasa inca nu le-am desfacut pe toate si asta pentru ca si eu si Bogdana si tatal ei am ajuns la aceasi concluzie si anume ca are un gust foarte puternic. Mie nu mi-a placut foarte tare la fel cum nu imi place nici site-ul lor.

De aici incolo lucrurile s-au complicat pentru ca deja trecuse de ora 11 se aglomerase si cozile erau din ce in ce mai mari. In timp ce noi savuram o ciorba radauteana si un carnat de la Bacania Veche, tatal Bogdanei a disparut asezandu-se la coada a stand-ul celor de la Sikaru. Dupa aproximativ 10-15 minute am inceput sa ne intrebam unde e. L-am gasit explicandu-le celor ce vindeau Sikaru ca nu trebuie sa stea de vorba cu fiecare client despre procesul de fabricatie si gust atunci cand in spatele acelui client mai sunt inca alti 10 doritori de bere.

Sikaru este o bere de tip Ale (fermentare inalta), proaspata,  nepasteurizata si nefiltrata, maturata si carbonatata natural in sticle. Exista Sikaru alba, neagra, blonda si rosie. Mie cea blonda mi se pare de departe cea mai ok. Singurul loc in care i-am vazut eu pe raft este Auchan-ul din Afi.

Apropos de Afi, daca tot suntem aici, tot acolo la iesirea din Auchan, exista un magazine al celor de la Zimbria unde gasiti o alta bere artizanala foarte buna (dar pe care nu am gasit-o la RuralFest) – Terapia.

La recomandarea lui Marius Tudosiei am incercat si berea care ne-a oferit cea mai placuta surpriza – Sara. Practic berea asta spune atunci cand o gusti povestea ei: berea Sara nu a fost creata pentru comercializare, ci doar din pasiune. Sara este o bere de casa nefiltrata extrem de savuroasa. Noi am plecat cu vreo 3-4 sticle de la RuralFest si dupa doua zile ne intrebam daca ar fi sanatos sa mai comandam cateva. Intre timp am comanda o lada direct la ei pe site :). Pe Sara o gasiti aici si la Bacania Veche.

In partea a doua a zilei, am descoperit si ceva mai sofisticat – berea Ground Zero. Povestea fratilor Alin si Razvan o gasiti aici. Ground Zero e o bere mai speciala, pentru cunoscatori.

Tuturor iubitorilor de bere, celor care sunt dezamagiti de berile industriale de tip lager, celor care isi doresc sa simta gustul adevarat al berii (fara aditivi si conservanti), va recomand sa incercati experienta berilor artizanale. Pe site-urile fiecarui producator gasiti liste cu locurile in care puteti gusta berea artizanala. Un alt loc in care le gasiti listate pe toate este: http://bererostore.shopmania.biz/.

Hai noroc!

Sursa foto