In calitate de copil unic la parinti am crescut cu nevoia aceasta acuta de a mai avea un partener de joaca si de prostii si inca de mica mi-am propus ca voi avea cel putin un copil, insa dupa ce am mai crescut mi-am mai schimbat optica, rasunandu-mi in cap mereu intrebarea: „Oare cum o sa pot eu avea grija de mai multi copii, cand nu prea sunt in stare sa am grija de mine?”.

Un prim raspuns pot spune ca l-am primit, in trei exemplare simpatice foc. Cat de bine reusesc sa le fac fata si cat de onorabil ma descurc sunt niste intrebari pe care mi le pun aproape zilnic.

Ei bine, despre aceste trei exemplare, felul in care interactioneaza unii cu ceilalti, felul in care eu interactionez cu ei, sau cel putin incerc, voi povesti pe 27 octombrie, incepand cu ora 18:30, la Libraria Humanitas Cismigiu, la lansarea celei de a doua carti la Laurei Markham, „Parinti linistiti, frati fericiti”.

Nu va spun nimic despre carte, puteti sa ma picati cu ceara, nu voi sufla un cuvant pana pe 27 octombrie :)

Cat despre lansare, eu una o astept cu foarte mare nerabdare, fiindca subiectul fratilor promite sa incinga atmosfera si sa aprinda dezbaterea.

De fapt, daca ne gandim la relatiile dintre frati, primele lucruri care ne vin in cap mereu sunt ca se bat si se cearta 24/24. Si ca, de cele mai multe ori, noi nu reusim sa facem fata asa cum ar trebui acestor conflicte. Fie nu ne implicam cand trebuie, fie ne implicam prea des, si de foarte multe ori pattern-urile pe care le-am invatat noi insine de mici vorbesc in locul nostru si, invariabil ajungem fie sa cautam un vinovat fie sa tinem partea unuia din cei doi frati, neglijand astfel ceea ce e de fapt important: ca obiectivul nostru ca parinti nu e sa mentinem pacea cu orice pret, rezolvand noi insine conflictele, ci sa le oferim copiilor acele mijloace, variante, optiuni prin care sa invete ei insisi, in timp, sa isi rezolve divergentele.

Detalii complete despre eveniment aveti pe pagina de facebook a Totul despre mame, alaturi de mine vor mai fi Domnica Petrovai, psiholog clinician – Mind Education Health (http://www.mindeducation.ro/ ), Teodora Neagu (traducator), Miruna Jovin (coordonatorul colectiei Carțile Parintilor) si Despina Bădescu (redactor sef TOTUL DESPRE MAME) .

Laura Markham va veni ea insasi la Bucuresti, pe 14 si 15 noiembrie si ne va vorbi in aceste doua zile despre conectarea cu copiii nostri, felul in care noi insine ne putem educa si putem invata a ne gestiona emotiile, pentru a putea fi capabili sa gestionam la randul nostru mai departe, cu calm si caldura situatiile cu care ne confruntam in viata de parinti.

yup, parca ati mai auzit povesti din astea, si deja simt cum se vor da peste cap a exasperare niste (multe) perechi de ochi. Well, si aici o spun ca un disclaimer ce nu mai lasa loc de discutii: fiecare are capacitatea de a alege daca doreste sa mearga (si) pe aceasta cale sau nu, fara a mai judeca a cui alegere este mai buna si de ce. Eu consider ca atat cat voi trai voi avea de invatat ceva nou, iar experienta de parinte imi arata ca absolut in fiecare zi chiar INVAT CEVA NOU si ma confrunt cu situatii care de care mai noi si mai provocatoare, asa ca da, am toate motivele sa imi tin mereu ochii deschisi si urechile ciulite. Incerc ca in tot noianul acesta de informatii cu care sunt bombardata permanent sa caut ceea ce cred ca mi se potriveste, incerc sa diseminez informatia, sa nu iau totul de-a gata si mai ales sa filtrez. Acesta este si motivul pentru care vedeti la mine atat de multe lansari de carte si eternele conferinte. Ma ajuta pe mine, in evolutia mea ca parinte inainte de toate. Si daca va ajuta si pe voi ceea ce apuc sa scriu sau sa recomand aici, cu atat mai bine, nu pot decat sa ma bucur. Faptul ca aceasta este parerea mea nu o face cu nimic mai buna sau nu ma face pe mine cu nimic mai desteapta decat altcineva care nu alege aceasta abordare. Este doar parerea mea si poate coexista la fel de bine cu altele.

Acestea fiind zise, sa trecem mai departe.

Laura Markham este psiholog clinician, si-a luat doctoratul la Columbia, are doi copii, de 18 si 22 de ani, deci as zice ca are toate acreditarile necesare (dupa mine!), iar site-ul dansei abunda de informatii utile. Si pe cat de structurata si detaliata este ea in carte, la fel este si site-ul sau.

Si pana sa va hotarati daca doriti sa dati banii pentru a o auzi, puteti sa incepeti prin a-i cumpara prima carte aparuta recent si la noi in traducerea Sandei Watt. Costa cat doua pachete si jumatate de tigari, insa beneficiile sunt incomparabile :)

Va astept la lansare, nu uitati sa dati join pe pagina evenimentului, locurile sunt limitate.