Totul a inceput de la fotografia de mai jos si de la urmatoarele cuvinte ce o insoteau acum doua luni, la final de noiembrie:
„Mami, tati, viau sa melgem la supelmalketul ala cu schis galben si albastiu, sa imi cumpaiati un iechin de pliush.”
Dupa ce ne-am strofocat jumatate de dimineata sa ne dam seama care e supermarketul cu pricina, ca Lidl nu era, am elucidat misterul. Asa ca la ora 12:30 ne-am alaturat unui convoi urias de pelerini si am cumparat doua bucati de rechini de la Ikea.
Pierdut litera „r”. O declar nula.”
Iar ieri am primit de la IKEA filmuletul de mai jos :)
Acum intrebarea mea este: ce parere aveti despre plitele cu inductie? Asta ca tot m-am dus pe link si plita a fost primul lucru care mi-a sarit in ochi. Aveti careva? Care e experienta comparativ cu vechiul aragaz?
IKEA, nu incetezi sa ma surprinzi <3
Comparatia se face mai degraba cu plita vitroceramica sau aragazul clasic pe curent, fata de care inductia e mult mai rapida si consuma mult mai putin.
Daca nu ai gaz, inductia e perfecta.
Iti raspund eu: sunt fana declarata a plitei pe inductie! Totul fierbe mult mai repede, daca a dat mancarea in foc se inchide singura (are un senzor, deci nu risti sa sari in aer ca la plita cu gaz), se curata extrem de rapid (aici e baiul meu- ma saturasem de scos si frecat ochiuri si gaurile de la gaz). Concluzia… un mare DA!
Trebuie sa iei in considerare ca nu toate oalele merg la plita cu inductie si sa-ti iei adio de la mamaliguta la ceaunul de tuci. In rest, numai de bine
Haha, nici nu am tuci in casa si nici fana mamaliga nu-s. ce e drept sunt in minoritate totala, ceilalti patru membri fiind innebuniti dupa mamaliga, insa de fiecare data cand am facut, am facut intr-o oala. banuiesc ca plita cu inductie nu zice nu la o mamaliga facuta in oala :)
Traiasca inductia, da! Eu am avut plita cu gaz, aragaz, acum avem o plita combinata vitroceramica 2 ochiuri si inductie 2. Concluzia? Daca stiam ce misto e inductia, luam numai inductie, vitroceramica nu e de nici o treaba.
Plitele vitroceramice sau cu inductie sunt mai aspectuoase si… cam atat. Daca ai un aragaz clasic, cu gaz, stick to it pentru ca: plitele se curata foarte greu, dupa 6 luni de utilizare, oricat ai curata si orice produs ai folosi, pe suprafata lor ramane urma oalelor. Daca curge mancarea pe langa oala, te zgarii pe ochi pentru ca: 1. Numai tu stii cat te-ai strofocat sa o cureti si 2. Pata arsa se formeaza instantaneu in jurul mancarii scurse si nu o poti curata imediat, ci numai dupa ce ochiul s-a racit.
Mancarea se arde mult mai usor pentru ca suprafata calda vine in contact direct cu oala. Pana inveti setarile de temperatura si intensitatea fiecareia pentru fiecare fel de mancare in parte, ti se va indoi efectiv fundul la tigailor si de foarte multe ori simti ca e frustrant faptul ca nu „simti focul”. Pe de alta parte, gatitul inseamna nu doar ca fierbi alimentele, ceea ce intr-adevar e rapid la plita cu inductie. Sotarea legumelor, sosurile, o friptura sau o supa limpede, chiar si ouale ochiuri nu se fac la temperaturi mari, ci potrivite, deci trebuie sa simti flacara si avantajul fiertului rapid se cam pierde. Pe de inca o parte, pe plita vitroceramica nu poti pune oale mai grele de 5 kg, (adica o oala in care fierbi spaghetr) ceea ce e f putin, si, pentru ochiurile cu inductie, iti trebuie oale speciale… Asadar sunt mai multe „contra” decat „pro”, dupa 2 ani de folosire eu nu ma obisnuiesc cu ea.
Alina, multam tare de feedback! Adevarul este ca atunci cand ai mei s-au mutat in casa lor, in 1981, imi amintesc si acum ca aveam plita in casa si ca mama a plans vreo patru ani dupa un aragaz. Pe care, evident ca l-a si primit. Ca plitele astea noi nu au nicio legatura cu alea de acum treizeci de ani e partea a doua, dar imi amintesc cum spunea mereu ca aragazul este aragaz :)
Plita pe inducție se curată foarte bine cu …Cif, un produs ieftin și foarte eficient, cu câteva picături cureți plita după gătit. Eu am curat plita și in timpul gatitului ptr. a nu se forma acea crusta (doar atunci când a fost cazul, nu la orice picătura) cu un burete ud-nu e chiar atât de fierbinte, cu grija, se poate. In opinia mea, mult mai ușor se curată o plita pe inducție decât una pe gaz, practic este doar un blat de sticla care trebuie curățat, nu atâtea ochiuri, butoane, grătare care trebuie luate fiecare in parte. In timp te obișnuiești și cu gătitul pe aceasta plita, înveți sa reglezi temperatura, oale ptr.inductie sunt destule și nu au prețuri “speciale” din acest motiv(merge și o simpla cratiță emailată). Eu sunt destul de mulțumită!
eu am renuntat la idee pentru ca „Plitele de gatit cu inductie genereaza campuri magnetice puternice si e destul de dificil sa stam la un metru de ele atunci cand gatim!” de aici http://www.psychologies.ro/sanatate-2/pericolul-undelor-2-1660275