Va povesteam acum aproape doua saptamani despre intoleranta la lactoza si felul in care ea, de fapt, este starea naturala a organismului, toleranta dobandita in timp fiind o forma de adaptare a corpului uman.

Procentele variaza de la o zona geografica la alta, dupa cum se poate vedea in graficul de mai jos si in realitate, singurele populatii care s-au adaptat si nu sufera din cauza acestei afectiuni sunt cele din Europa de Nord.

Dupa cum spuneam si mai devreme, intoleranta la lactoza nu este o chestiune de totul sau nimic. Dupa varsta de 3 ani este absolut normal ca nivelul lactazei din tractul intestinal sa inceapa sa scada, iar declinul lactazei variaza in functie de fiecare individ, la fel si spectrul simptomelor: de la dureri abdominale colicative (indeosebi periombilicale sau in etajul abdominal inferior), la balonare (distensie abdominala, disconfort abdominal) si pana la diaree sau chiar si varsaturi (apar mai ales la adolescenti).

Severitatea simptomelor depinde de cat de scazut este nivelul enzimelor. Din acest motiv pentru marea majoritate a persoanelor, deficienta de lactaza este o conditie care se dezvolta in timp, la unii existand posibilitatea ca simptomele sa nu fie vizibile chiar deloc.

Simptomele pot varia atat de mult, incat cineva cu intoleranta poate bea un pahar plin cu lapte fara sa simta vreun disconfort, in timp ce altcineva poate reactiona imediat chiar si la o lingurita de lapte pusa in cafea (aici incep sa cred ca ma situez si eu, desi sa fiu sincera, pana de curand nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca as avea vreo intoleranta).

Vestea cea buna este ca totusi nu trebuie sa scoatem complet din dieta zilnica laptele si sau produsele lactate, daca suspectam un deficit de lactoza. In primul rand este estimat ca aproximativ 80% din persoanele care sufera de intoleranta la lactoza, pot sa consume lapte in continuare pentru o alimentatie corecta.

Trebuie sa intelegem ca nu putem influenta abilitatea organismului nostru de a produce sau nu lactaza si de a accepta si tolera sau nu lactoza din lapte si ca alternativa prin care simptomele pot fi ameliorate este prin modificari ale dietei.

Ce este foarte clar si foarte serios, dincolo de vorbele mele, este ca daca banuiti ca suferiti de unul sau mai simptome, cel mai bine este sa mergeti la medic. Este un sfat dat cu toata seriozitatea si cu toata asumarea si am militat mereu pentru mersul la medic in detrimentul utilizarii google search-ului. Simptomele enumerate mai sus pot oferi un diagnostic intr-un sens sau altul doar in mainile unui specialist si doar in corelatie cu niste analize specifice.

Revenind la modificari ale alimentatiei, acestea pot imbraca mai multe forme.

O prima idee ar fi ca laptele sa fie consumat in combinatie cu alte alimente se incetineste digestia si acorda organismului suficient timp pentru a digera lactoza. Cam asa fac eu, la cafeaua de dimineata si zau daca imi pot imagina diminetile fara cafea si cafeaua fara lapte. Recunosc, imi place laptele. Imi aminteste de copilaria mea, de serile in care bunica de la Cluj imi punea o cana cu lapte cald si o felie de paine cu unt si miere langa. Cana de lapte face parte din memoria papilelor mele gustative si va ocupa mereu un loc aparte (alaturi de fratele sau mai mare: laptele de pasare :P)

O alta idee ar fi sa se consume lapte sau alte derivate din lapte. Iaurturile cu culturi active si vii de bacterii sunt benefice deoarece culturile bacteriene transforma lactoza in acid lactic, iar iaurtul poate fi mai bine tolerat, sau daca nu sunteti fani iaurt, puteti la fel de bine sa consumati branzeturi, mai ales din cele mai uscate si mai maturate. Piata este mai mult decat doldora de alternative.

O alta varianta, ultima de pe lista mea, dar nu cea din urma, este laptele fara lactoza sau cu continut redus de lactoza. Cel mai proaspat aparut este cel de la LaDORNA Zile Usoare pe numele sau, pe care l-am si testat cu mic, cu mare in ultima perioada. Daca copiii nu s-au aratat prea impresionati si au ridicat din umeri cand i-am intrebat care lapte le place mai mult, eu am simtit imediat diferenta la nivel fizic si evident ca in bine, ceea ce ma face sa imi intaresc convingerea ca da, chiar sufar de o anumita intoleranta la lactoza.

Singurul lucru pe care i l-as putea reprosa acestui lapte ar fi faptul ca este cu continut redus de grasime. Nu stiu daca exista vreo legatura directa intre procentul de grasime si lactoza si daca se poate pastra procentul original de grasime, habar nu am ca nu ma pricep deloc la procese chimice, insa sper sa se aprecieze la adevarata sa valoare franchetea mea :).

Din cate am vazut a inceput sa fie prezent la raft aproape in toate magazinele, pe linkul de mai sus aveti inclusiv o lista completa a magazinelor unde reprezentantii LaDORNA sunt prezenti in aceasta perioada pentru a va oferi spre testare mostre de lapte, parerea mea e ca merita o incercare, o sansa, e printre putinele produse de acest fel de pe piata. Cine stie, poate chiar va place.

Pana luati si voi si il testati, eu ma duc sa fac niste lapte de pasare.